Kako izbjeći rad vikendom?

Svakodnevne nam obaveze oduzimaju dosta vremena, pa ne stignemo ili jednostavno nemamo volje ispuniti sve obaveze koje bismo htjeli ili trebali. „Napravit ću to za vikend“ je rečenica koju vrlo često govorimo sami sebi – bilo da se radi o dovršetku projekta ili o čišćenju.

Kako izbjeći rad vikendom?

Dovršavati neispunjene tjedne obaveze za vikend nikako nije dobro. Ponekad zaista ne stignemo napraviti sve preko tjedna, ali vikende bi svakako trebali ostaviti slobodne. Zašto? Elizabeth Grace Saunders, autorica knjige „How to Invest Your Time Like Money“, u članku za Harvard Business Review kaže kako ostavljanje neispunjenih obaveza za vikend može dovesti do burnouta te otkriva nekoliko prednosti slobodnog vikenda i savjetuje kako osloboditi vikende od obaveza.

Odmor tijela i mozga

Za vikende je svakome potreban odmor. Tijekom tjedna živimo u rutini posla, svakodnevnih obaveza i spavanja. Ako u cijelom tjednu uzmemo dan-dva odmora, bit ćemo produktivniji ostale dane u tjednu. Tijelo i mozak će nam se odmoriti, a taj će nam odmor pružiti potpuno novu perspektivu na probleme s kojima se susrećemo tijekom tjedna. Uostalom, vikendima se možete posvetiti stvarima koje vas vesele. Bit ćete iznenađeni koliko ćete napraviti i bolje se osjećati.

Opuštanje od svakodnevnog stresa i povezivanje s bliskim ljudima

Ako radite svaki dan, nikada se nećete moći opustiti. Dok provodite vrijeme s obitelji i prijateljima, vjerojatno ćete misliti na poslovne obaveze koje niste ili tek trebate izvršiti. S druge strane, ako stalno radite, osjećat ćete da ste zapostavili obitelj i prijatelje. Jednostavno uzmite jedan ili dva dana u tjednu (koliko vam to obaveze dopuštaju) tijekom kojih nećete misliti na posao. Uostalom, ako ćete stalno zanemarivati prijatelje, nakon nekog vremena vas vjerojatno ni neće više zvati, budući da ste stalno zauzeti.

Kako_izbjeći_rad_vikendom_1

Kako osloboditi vikende od obaveza?

Kako bi imali slobodne vikende, planirajte tjedan unaprijed. Tijekom radnog tjedna pokušajte ispuniti čim više obaveza, iako morali ostati na poslu malo duže. Isplanirajte si radni dan – odlazak na sastanke, odgovaranje na e-mailove i slično. Ali si nikako nemojte prenatrpati raspored. Za svaku obavezu računajte barem pola sata više, tako da i ako vam ostane vremena, možete ga iskoristiti za neke kasnije obaveze.

Druga važna stvar koju biste trebali zapamtiti je da ne dopustite drugima da kontroliraju vaše vrijeme. Ako vas šef ili kolega na poslu zamoli da nešto napravite, prvo pogledajte u rokovniku imate li vremena za dodatnu obavezu. Naravno ako je nešto hitno, da ćete to napraviti, ali u tom slučaju pokušajte neke druge obaveze u rokovniku premjestiti za neki drugi dan ili za kasnije.

Neočekivane obaveze uvijek iskrsnu i njih ne možete planirati. Ono što možete napraviti je ostaviti polovicu radnog petka kako biste dovršili obaveze koje niste uspjeli ispuniti tijekom tjedna. To vam je idealna prilika da „počistite“ obaveze od tjedna i ne ostavljate ništa za vikend ili za početak idućeg tjedna.

Za kraj si isplanirajte vikend. Ako ne planirate vikend, vjerojatno nećete znati što raditi i samo ćete uzaludno potrošiti svoje slobodno vrijeme. S druge strane, ako isplanirate odlazak na kavu ili u šetnju s prijateljicom, odlazak u prirodu s obitelji i neki vikend odmor u toplicama ili na moru, osjetit ćete da ste vrijeme proveli kvalitetno te ćete biti puno zadovoljniji.

Ono s čime se mnoge žene zamaraju vikendima su kućanski poslovi. Pokušajte tijekom tjedna od svakog dana uzeti barem sat vremena i napraviti dio kućanskih poslova koje inače radite vikendom. Ili još bolje, podijelite kućanske poslove s ostalim članovima obitelji, i tijekom tjedna i vikendima, tako da vam slobodno vrijeme vikendom bude ispunjeno aktivnostima koje želite raditi, a ne dodatnim poslovima.

Na kraju, probajte se isključiti od tehnologije. U vrijeme interneta i smartphoneova uvijek smo dostupni i uvijek smo ‘online’. Jednostavno uzmite jedan dan ili par sati kada ćete isključiti svu tehnologiju i otići nekamo u prirodu i uživati u aktivnostima koje se vama sviđaju. I nakon sat vremena ćete se osjećati bolje i zadovoljnije.

Tako da kada sljedeći put sami sebi kažete „Napravit ću to za vikend“, radije si postavite pitanje „Zašto bi to uopće ostavljala za vikend?“

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Nedostatak radne snage: Hrvatske tvrtke žele zaposliti 50 tisuća stranaca

Nedostatak radne snage sve je veći problem hrvatskog turizma, ugostiteljstva, metalske industrije i građevinskog sektora. Mnoge tvrtke zato radnike sve više...