Ova je mlada znanstvenica promijenila naše poimanje svemira

Katie Bouman je studentica američkog MIT-ja, a posljednjih je dana pod povećom javnosti zbog svojeg sudjelovanja u stvaranju prve slike crne rupe i njena priča nije važna samo zbog znanosti.

Kako su društvene mreže stvorile uzora

Ovoga smo tjedna prvi puta vidjeli kako to izgleda crna rupa i to zahvaljujući teleskopima, ali i velikom timu znanstvenika. Katie je dio tog tima koji je razvio program, odnosno algoritam koji je omogućio nastajanje slike crne rupe.  Ovo je otkriće značajno, kako za znanost, tako i za – znanstvenice.

https://www.instagram.com/p/BwJmwjqHGAO/?utm_source=ig_web_copy_link

Povijest je rijetko kada dala znanstvenicama priznanje koje zaslužuju, što smo se mogli uvjeriti i u novijem filmskom hitu „Skrivene brojke“. Iako je slika crne rupe posljednjih dana prerasla u materijal za meme, društveni mediji pomogli su i u prepoznatljivosti i odavanju zasluga ovoj mladoj znanstvenici. Katie je tako postavila primjer mladim ženama i poručila – može se!

Internet je Katie upoznao kroz dvije fotografije. Prva je ona na kojoj stoji pored stola prepunog diskova s podacima. Neki su prepoznali sličnost s fotografijom iz 1969. na kojoj se nalazi Margaret Hamilton i ispis softverskog koda za navođenje letjelice Apollo koji je razvila sa svojim timom. Moćni prizori, zar ne?

https://www.instagram.com/p/BwFt3lWpLIy/?utm_source=ig_web_copy_link

Druga fotografija je ona prilikom prvog pogleda na sliku crne rupe koja prikazuje njeno iskreno uzbuđenje i – radost.

https://www.instagram.com/p/BwKFiLuoy-R/?utm_source=ig_web_copy_link

U razgovoru za CNN Katie je poručila: „Nitko od nas ovo ne bi mogao postići sam”, a još 2016. održala je TED govor u kojem je objasnila kako će „prva slika crne rupe moći nastati samo uz internacionalni tim znanstvenika, dovoljno jak teleskop i algoritam koji će sklopiti finalnu sliku“. Tako je i bilo.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -