Ova je mlada znanstvenica promijenila naše poimanje svemira i za to dobila zasluženo priznanje javnosti

Katie Bouman je studentica američkog MIT-ja, a posljednjih je dana pod povećom javnosti zbog svojeg sudjelovanja u stvaranju prve slike crne rupe i njena priča nije važna samo zbog znanosti.

Kako su društvene mreže stvorile uzora

Ovoga smo tjedna prvi puta vidjeli kako to izgleda crna rupa i to zahvaljujući teleskopima, ali i velikom timu znanstvenika. Katie je dio tog tima koji je razvio program, odnosno algoritam koji je omogućio nastajanje slike crne rupe.  Ovo je otkriće značajno, kako za znanost, tako i za – znanstvenice.

https://www.instagram.com/p/BwJmwjqHGAO/?utm_source=ig_web_copy_link

Povijest je rijetko kada dala znanstvenicama priznanje koje zaslužuju, što smo se mogli uvjeriti i u novijem filmskom hitu „Skrivene brojke“. Iako je slika crne rupe posljednjih dana prerasla u materijal za meme, društveni mediji pomogli su i u prepoznatljivosti i odavanju zasluga ovoj mladoj znanstvenici. Katie je tako postavila primjer mladim ženama i poručila – može se!

Internet je Katie upoznao kroz dvije fotografije. Prva je ona na kojoj stoji pored stola prepunog diskova s podacima. Neki su prepoznali sličnost s fotografijom iz 1969. na kojoj se nalazi Margaret Hamilton i ispis softverskog koda za navođenje letjelice Apollo koji je razvila sa svojim timom. Moćni prizori, zar ne?

Druga fotografija je ona prilikom prvog pogleda na sliku crne rupe koja prikazuje njeno iskreno uzbuđenje i – radost.

U razgovoru za CNN Katie je poručila: „Nitko od nas ovo ne bi mogao postići sam”, a još 2016. održala je TED govor u kojem je objasnila kako će „prva slika crne rupe moći nastati samo uz internacionalni tim znanstvenika, dovoljno jak teleskop i algoritam koji će sklopiti finalnu sliku“. Tako je i bilo.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više