Kako izgraditi osobni brand na internetu, a da istovremeno zaštitite svoju privatnost?

Vani ste s društvom. Prijateljica želi napraviti grupnu fotografiju za svoj Facebook profil. Mahnito, ali diskretno popravljate šminku i kosu. Stajete u provjerenu pozu za koju ste sigurne da će dobro ispasti na fotografiji. Poznata priča?

Poanta je sljedeća. Važno nam je što drugi misle, iako to nikada nećemo priznati javno.

Savjeti za osobni brending na internetu

Zato na društvene mreže nećemo staviti fotografiju na kojoj plačemo, gdje smo na nečijem sprovodu ili se svađamo s partnerom. Suprotno, promovirat ćemo sebe na udaljenim egzotičnim destinacijama, sebe kao uspješne žene, najbolje majke na svijetu.
Promoviramo ono što želimo postati i kakve želimo da nas drugi vide.

Vođene tom nesvjesnom idejom, naravno da nas zanima što drugi pišu o nama! I baš zato gotovo da na svijetu nema osobe koja se aktivno služi internetom, a barem jednom nije provjerila svoje ime na Googlu.

Dok su ovakve ideje ponekad loše za vlastito psihičko zdravlje, one su svakako dobrodošle ako ste business woman. Zašto? Upravo ovi trikovi mogu vam spasiti posao i povećati vašu vidljivost na već pretrpanom tržištu.

Kako zaštititi svoju privatnost?

Krenimo od osnova. Vjerujem da ovo svi znamo, no nije na odmet ponoviti – sve što je objavljeno na internetu javno je i dostupno! I dok se neke društvene mreže poput SnapChata (koji se od nedavno zove samo Snap) kunu u to da se informacije automatski brišu, osobno nisam sto posto uvjerena u tu priču. Naime, ti podaci morali su se negdje zabilježiti i u toj arhivi ostaju. Nije se jednom dogodilo da su procurili podaci o privatnim korisnicima. Dogodilo se to i najboljima kao što je Google.

S druge strane, Facebook svake godine višekratno radi ažuriranja svog sustava koja su nekada vidljiva našem oku, a nekada nisu. Posljedično se u nekoliko navrata dogodilo da su privatne postavke – ups, skočile na javne. Tako su sve vaše objave i fotografije postale vidljive ne samo prijateljima koje imate u svojoj mreži, već svima na Facebooku.

Objavljujete li na Twitteru, Instagramu ili poslovnoj mreži LinkedIn, još ste dostupnije.

Iako sam naizgled ocrnila ove mreže, ne kažem da su one loše i da je loše biti prisutan na internetu. Dapače, internet ima svojih ogromnih prednosti, no treba ga znati koristiti bez ugrožavanja vlastite sigurnosti.

Kako ojačati svoj brend na internetu?

Svaka poslovna žena fokusira se ipak na dobrobiti koje internet pruža i pita se kako se predstaviti na internetu svojim potencijalnim klijentima.

Za početak, uzmite kratki predah od čitanja ovog članka i googlajte svoje ime i prezime iz Incognito profila (File > New Incognito Window). Nanovo će vam se otvoriti preglednik koji nije “zagađen” vašim prethodnim pretraživanjima. Tako ćete dobiti pravu sliku o sebi na internetu.

I opet, zašto je to važno? Zato što će vas vaš svaki potencijalni klijent najprije pretražiti na internetu. Želi se uvjeriti tko ste i što ste, predstavljate li se iskreno. Tu će vam najprije iskočiti profili raznih prethodno nabrojenih mreža. Ako ste dosad za Facebook profilnu fotografiju imale onu s ljetovanja i minimalno odjeće na sebi, možda ćete je htjeti zamijeniti.

Najkorisniji je LinkedIn

Ipak, za brendiranje od najveće koristi može vam biti LinkedIn, najveća poslovna mreža na svijetu. No, samo ako ste pravilno popunile profil. Tu vam mogu savjetovati sljedeće: u sažetku koji se nalazi pri vrhu profila ukratko opišite svoja dosadašnja iskustva te obavezno navedite ključne riječi. Na primjer, budući da se bavim digitalnim marketingom, moje ključne riječi su: content marketing, copywriting, community management, Google AdWords oglašavanje, oglašavanje na društvenim mrežama, optimizacija web stranica, e-commerce.

Već ćete znati u čemu ste dobri i što je potrebno izdvojiti. Zahvaljujući tim ključnim riječima, potencijalni klijenti lakše će vas pronaći, čak i ako vas još ne poznaju.

Također, potrudite se opisati svoja prethodna radna mjesta u nekoliko rečenica,
no pazite da ne hvalite sebe kao osobu, već prvenstveno svoja postignuća.

Dobra ideja je u potpis vašeg maila staviti LinkedIn logo s poveznicom na vaš profil. Znate i same koliko mailova šaljete svakodnevno i na koliko će adresa pristići ova poveznica na vaše dosadašnje poslovno iskustvo. Potencijalnim klijentima važno je znati s kim imaju prilike surađivati, a tako im možete omogućiti da im ta informacija bude dostupna na dlanu.

Posljednji savjet vezan je uz trend. Iako zna biti zamorno praćenje svih tih trendova, živimo u svijetu u kojem je to “must have”. Pojavi li se uskoro nova društvena mreža (a pojavit će se), bilo bi dobro da, ako ništa drugo, budete upoznate s njenim mogućnostima. Tu leže i mogućnosti za širenje vidljivosti vašeg brenda i jačanje poslovanja.

Foto: 123rf

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. Svoje znanje i iskustvo prenosi redovito putem web stranice Pisalica.com. Voli kuhati i čitati literaturu iz moderne psihologije.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Da to je uvijek dilema. Koliko privatnosti podijeliti drugima, a gradite svoj brand. Dobar tekst, definitivno se slažem s tim da Snap ne briše to što vi objavite, naravno oni to maknu, ali ne brišu sadržaj tako da pažljivo s time.
    Uostalom svi profili na društvenim mrežama su vaši, pa tako i tak ovi odlučujete što ćete podijeliti s ljudima, a tko vas ne želi gledati ne mora vas pratiti. 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više