Stručnjakinje objašnjavaju kako izraditi dobar newsletter

Kad su newsletteri u pitanju, čini se kako u Hrvatskoj mnogi još uvijek zaziru od njihova korištenja, pogotovo ako govorimo o malim tvrtkama. Neki jednostavno ne znaju kako ih izraditi ili misle da, uz sve što rade, nemaju vremena baviti se još i izradom newslettera, dok drugi ne znaju u koju bi ih svrhu koristili i kako newsletter može pomoći njihovom poslovanju. Zato ideje o izradi newslettera često ostaju nerealizirane.

Pitale smo Anu Keglović Horvat i Andreju Rambrot za pomoć. Dale su nam mnogo korisnih savjeta, a sve smo sažele u nastavku.

Je li željeni newsletter servis usklađen s GDPR-om?

“Danas ako odabirete svoj newsletter servis, prvo provjerite kakva mu je politika privatnosti i je li usklađen s GDPR-om jer ako nije, nećete ga moći koristiti ako poslujete s rezidentima EU”, bilo je prvo što je savjetovala Ana Keglović Horvat.

Dodala je da treba uzeti u obzir imaju li ti servisi kakvu korisničku podršku, nude li funkcionalnosti kao što su mogućnost prilagodbe, čitljivosti, sigurnosti, automatizacije, autorespondere, kvalitetno upravljanje kontaktima, nude li arhive, mobilnu aplikaciju, responzivni dizajn i kakav sustav izvještaja imaju.

„Cijena je isto važan faktor, baš kao i reputacija među korisnicima, te jednostavnost korištenja“, naglasila je.

Definirajte svrhu korištenja newslettera

Vrlo je važno definiranje u koju svrhu ćete koristiti newsletter, pa toj odluci prilagodite i izbor servisa jer, kaže Ana, nije svaki za sve, niti vama svaki odgovara po osobnim preferencijama i razini informatičke educiranosti.

„Birajte ono šte ćete moći i znati dobro koristiti, a da obavlja posao na lak i kvalitetan način po vama prihvatljivim cijenama.“

Konkretni prijedlozi za mikro, male i srednje poduzetnice

Budući da su članice Women in Adria mahom mikro, male i srednje poduzetnice, Ana je odabrala dva servisa koja i sama koristi za svoj posao – MailChimp i ActiveCampaign. Andreja je dodala još jedan – MailPlus, dok je Ana kao bonus za kraj ostavila, kako kaže „dragulj čije ime trebate zapamtiti.“ Ukratko su objasnile kako svaki od njih funkcionira te koje su im prednosti i mane. Nakon čitanja njihovih savjeta i preporuka, na vama je da još malo istražite i odaberete najbolji servis za sebe.

MailChimp – najpopularniji i najjednostavniji servis

MailChimp je izuzetno raširen i poznat servis koji je posebno pogodan za male poduzetnice jer ima dosta dobar početni program i nudi vam besplatno korištenje velikog dijela svojih funkcionalnosti sve dok vaša lista ne pređe ukupno 2000 e-mail adresa ili 12.000 mailova mjesečno.

„Funkcionira po drag & drop sistemu, što znači da je slaganje mailova izrazito lako jer se mail “gradi” povlačenjem mišem“, dodaje Andreja.

MailChimp nudi gotove predloške ili vam pomaže u kreiranju novih, a ako ste vični u kodiranju, objašnjava Ana, možete napraviti potpuno jedinstveni, vaš predložak.

Kaže i kako MailChimp ima vrlo lijepo razvijene integracije za mnoge servise uključujući Woocommerce i WordPress koji su vrlo raširene platforme kod nas i u svijetu.

„Naravno, što veći paket njihovih usluga uzmete, to je i veća lista ponuđenih funkcionalnosti koje mnoge često nikada i ne koriste“, naglašava.

Što se tiče nedostataka, Ana spominje cijenu koja dosta raste kako se povećava paket, a za neke veće kampanje ili zahtjevnije zadatke često ima boljih u konkurenciji.

„Ono što me posebno smeta kod MailChimpa jest da jednu e-mail adresu ne tretira kao jedinstven podatak bez obzira nakojoj listi ili segmentu se nalazi, nego ako ju imate na više lista svaki put ju broji kao novu adresu.“

ActiveCampaign – za veće liste i napredne funkcije

ActiveCampaign je, govori Ana, odličan servis koji će odgovarati svima koji već rade direktni marketing, planiraju puno ozbiljnije koristiti ovu metodu i ne fokusiraju se samo na slanje newslettera već trebaju i neke napredne funkcije.

„Početak korištenja je besplatan 14 dana i u tom periodu imate mogućnost probati sve što servis nudi. Doista ćete imati dosta toga za analizu i testiranje. Nakon tog perioda, cijena korištenja ovisi o broju e-mail adresa koje imate na listama“, dodaje.

Ana smatra da ćete nakon malo edukacije vidjeti da ovaj servis nudi odlične funkcionalnosti za vaš e-mail marketing, veliki broj predložaka i mogućnost vlastitih kreacija, razgranate automatizacije, prikupljanje leadova, obrada podataka, vlastiti CRM sustav, povezivanje s prodajom i slično.

Ponudit će vam puno sjajnih i različitih segmentacija po raznim kriterijima, dobro izgleda na mobilnim uređajima, a čak imate opciju slanja SMS-a korisnicima. Jednu e-mail adresu vidi kao jedinstvenu, bez obzira vaše liste ili segmentacije korisnika, što je prednost.

„Iako je skuplji od MailChimpa, mislim da je dobra vrijednost za novac u odnosu na ono što vam nudi. No, ako ne koriste te opcije, razmislite o drugom rješenju jer ćete se pogubiti u svemu što vam nudi. Ako vam se ne da natezati s kompleksnijim rješenjem, onda ovo i nije rješenje za vas“, naglašava.

Andreja ActiveCampaign preporučuje svim klijentima koji imaju duže liste, npr više od 10.000 adresa. Zašto? „Zato što je tamo kontaktima moguće dodavati tagove, a zatim raditi segmentacije lista pomoću tih tagova. To se u MailChimpu ne može, a super je opcija iz najmanje dva razloga: 1) osoba će dobiti relevantan sadržaj, onaj koji je stvarno zanima i 2) neće se dogoditi da osoba dvaput dobije isti mail.“

MailPlus

Treći servis spomenula je Andreja, a zove se MailPlus. Ovaj servis se na našem tržištu pojavio i proširio prije otprilike tri godine. Kaže da su tvrtke koje rade s tim alatom zadovoljne, no i to da je alat gotovo identičan po mnogočemu MailChimpu, ali skuplji. „Oni pak klijenti kojima newsletter nije samo ukras, već im je stvarni alat za prodaju ipak ne preferiraju MailPlus“, zaključuje.

Infusionsoft – za one koji rasturaju

 „Dragulj“ s početka teksta je Infusionsoft, koji nije samo servis za slanje nenewslettera već potpun sustav za marketinške aktivnosti, automatizacije, newsletter, prodaju, CRM, e-commerce i još mnogo toga.

„Ovo rješenje je vlažni san svakog pravog digitalnog marketera i cjelovito rješenje za naš posao“, objašnjava Ana u svom stilu te dodaje:

„Takvo rješenje i košta bitno više od prva dva prijedloga (199 dolara mjesečno je startna cijena), pa vjerojatno mnogim poduzetnicama neće biti prihvatljivo, ali duša bi me zaboljela da vam ne skrenem pažnju na ovu divotu. Kad vidim da koristite Infusionsoft, onda ću znati da rasturate u svom poslu i marketingu!“

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -