Kako je Daniel Craig razbio mit o Jamesu Bondu kao savršenom muškarcu

Godinama je James Bond bio pojam za profinjenog muškarca koji je spreman u svakom trenutku spasiti svijet i uz veoma malo truda odvesti bilo koju ženu u krevet. On je bio oličenje vječne borbe između dobra i zla. Bezvremenski junak koji je iz svake situacije izlazio kao pobjednik i kojemu (gotovo) nitko nije ništa mogao. Tako je Bond za generacije muškaraca bio svojevrsni uzor, a za generacije žena savršeni muškarac.

No, u posljednjih dvadesetak godina James Bond promijenio je neprijatelje i način borbe s njima, ali se promijenio i stav prema najpoznatijem međunarodnom tajnom agentu.

James Bond nije baš dobar uzor muškarcima

Posljednji u nizu glumaca koji su tumačili ulogu Jamesa Bonda, Daniel Craig, otvoreno je u intervjuu za The Red Bulletin progovorio o liku Jamesa Bonda i vlastitom viđenju tog lika.

Tako je veoma brzo i lako razbio ideju da je James Bond dobar uzor za muškarce diljem svijeta.

“Bond može biti gentleman. Ponekad. On je obzirna osoba, obavlja posao i brine se za druge ljude i svoju obitelj. On otvara vrata ljudima, ne samo ženama”, rekao je Craig, ali i dodao kako je Bond zapravo ženomrzac.

“Ženama je on privlačan jer predstavlja svojevrsnu opasnost i nikad ne ostaje predugo”, kaže Craig te nastavlja kako se Bond u posljednjim filmovima ipak malo primirio jer su ga scenaristi okružili snažnim ženama koje ga znaju vratiti na njegovo mjesto.

U prethodnim su filmovima na Bondov šarm većinom padale prekrasne mlade žene. Istina, nije nedostajalo ni scena u kojima je Craig bez majice ili u kupaćim gaćicama. Tu činjenicu možemo zahvaliti ženskom dijelu producentskog tima. No, kada je novinar pitao o činjenici da je Bond u posljednjem filmu “pao na čari starije žene”, 47-godišnji Craig se pobunio.

“Mislim da mislite na čari žene njegovih godina. Govorimo o Monici Bellucci (inače 51-godišnjakinji, op. a.), pobogu. Kad netko takav želi biti Bondova djevojka, smatrajte se sretnim!”, smatra Craig koji je tijekom cijelog intervjua razbijao mitove o Jamesu Bondu.

Jedan od zanimljivih mitova koji je razbio na sebi svojstven način je onaj da je Bond uzor i heroj za mnoge. Craig je istaknuo kako su za njega uzor ljudi koji imaju snažan moralni kompas i koji imaju dovoljno hrabrosti da se bore za svoja uvjerenja.

“Znate, jedan od najvećih svjetskih problema s kojima se danas susrećemo je samosvjesnost ljudi… Kad sam odrastao, sve se vrtjelo oko posla i onog što proizvodimo. Samosvjesnost je neprijatelj kreativnosti. Jer čim počnete razmišljati o sebi i samo o sebi, prestanete stvarati”, rekao je Craig te tako neizravno rekao kako Bond za njega nije nikakav uzor ni heroj jer razmišlja samo o sebi.

Žene u serijalu još daleko od ravnopravnosti

Iako su scenaristi u posljednjem filmu Bondu pridružili Monicu Bellucci, to ne znači da su odustali od dobro uhodane prakse polugolih ljepotica koje su u filmu samo zato što dobro izgledaju. Tako ćete i u filmu “Spectre” vidjeti priličan broj mladih djevojaka, manekenskih mjera.

Očito ćemo još morati pričekati da James Bond ušeta u 21. stoljeće i počne žene tretirati kao ravnopravne. Uostalom, sve se češće može u javnosti čuti ideja da James u nekom od budućih filmova postane Jane Bond.

U svijetu postoji dovoljno snažnih glumica koje bi mogle iznijeti ulogu tajne agentice Jane Bond i ravnopravno se boriti protiv svjetskih negativaca. A ne bi bilo loše ni u fotelji gđice. Moneypenny, oduvijek zaljubljene u Bonda, vidjeti nekog od poznatih glumaca. Zamislite, recimo, Toma Hiddlestona kako zaljubljenim pogledom ispraća Jane Bond na njen sljedeći zadatak.

Ako je Lara Croft mogla uspješno parirati Indiani Jonesu, zašto i Jane Bond ne bi mogla biti osvježenje serije o Jamesu Bondu.

Koga biste vi voljeli vidjeti u ulozi Jane Bond? Charlize Theron? Emmu Watson? Sienu Miller?

Foto: 007.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...