Kako je Nikola Tesla predvidio emancipaciju žena?

Nikola Tesla nije bio samo inženjer i fizičar naprednih pogleda u budućnost, već ga povijest pamti kao jednog od najradikalnijih prekršitelja znanosti, a po mnogima zaslužuje titulu i najvećeg izumitelja u povijesti. Njegovo revolucionarno istraživanje i rad prokrčili su put bežičnoj komunikaciji i utisnut je u svaki električni uređaj kojeg danas koristimo.

No, kao i svi istinski geniji, Tesla nije predvidio samo praktičnu primjenu svojih izuma, već i duboke kulturne promjene koje potiče svaka uspješna tehnologija.

Superiornost žena proizaći će iz njihove dugotrajne borbe za jednakost

Tako se jedno od najšokantnijih, ali i najbritkijih Teslinih predviđanja vezanih uz budućnost društva odnosi na mijenjanje rodnih uloga, na što će, smatrao je on, utjecati upravo razvoj tehnologije. I to na način da će doba bežične tehnologije osnažiti žene i omogućiti im da nesmetano razvijaju svoj puni intelektualni potencijal kojeg je patrijarhalno društvo stoljećima potiskivalo.

“Kada se bežičnost savršeno primjeni, cijeli svijet će postati jedan veliki mozak”, rekao je tada Tesla.

U siječnju nama već vrlo daleke 1926. godine, novinar John B. Kennedy intervjuirao je Teslu upravo na tu temu i raspravljao s njim o tehnološkoj emancipaciji žena. Taj intervju bio je izvrsna podloga za tekst koji je izašao u časopisu Colliers pod naslovom „Kad je žena šefica“. O njemu je diskutirano i u odličnoj knjizi biografkinje Margaret Chaney: „Tesla – čovjek ispred svog vremena“, koja i danas pruža najpronicljiviji pogled na um i duh ovog velikog izumitelja.

U toj knjizi, nakon što se osvrnuo na buduću korist bežične tehnologije i gotovo predvidio pojavu iPhonea, Tesla je među ostalim ukazao i na osnaživanje žena kao na jedan od najznačajnijih učinaka tehnologije na sutrašnjicu.

„Svakom obučenom promatraču, pa čak i onom sociološki neobrazovanom, jasno je da se novi stav prema seksualnoj diskriminaciji proširio diljem svijeta kroz stoljeća, a najveći je poticaj dobio neposredno prije i nakon Svjetskog rata“, zaključio je veliki izumitelj prilikom intervjua.

„Ova borba žena za jednakost završit će novim seksualnim poretkom u kojem će žene biti nadređene muškarcima. Moderna žena koja sudjeluje samo u površnim fenomenima unapređenja svoga spola, samo je površinski simptom nečeg dubljeg i jačeg što kuha u utrci za jednakost. I tu se ne radi o plitkom fizičkom oponašanju muškaraca kroz koje će žene prvo izboriti svoju jednakost, a potom i superiornost, već o razvoju ženskog intelekta“, kazao je Tesla.

Prosječna žena bit će obrazovanija od prosječnog muškarca

Nastavlja svoja predviđanja spominjući „stjecanje novih polja kojima će vladati žene“, kao i „njihovu postepenu uzurpaciju vodstva“, koje smatra neizbježnim rezultatom ranije potisnutoga potencijala. Taj potencijal će nanovo zasjati nakon razvoja međusobne bolje povezanosti te sve većega obrazovanja kojeg će omogućiti upravo bežična tehnologija.

“Jednoga dana moći ćemo jedni s drugima komunicirati odmah, bez obzira na udaljenost”, predvidio je Tesla.

„Kroz bezbroj generacija, od samih početaka društva, društvena pokornost žena nastala je u stvari ‘djelomičnom atrofijom’ mentalnih osobina kojima je ženski spol obdaren jednakom količinom kao i muški”,iznio je Tesla svoje viđenje u knjizi Margaret Chaney te nadodao:

“Ženski um pokazao je sposobnost za sva mentalna znanja i postignuća kao i muški, a taj kapacitet bit će i proširen. Prosječna žena bit će prvo obrazovana kao prosječni muškarac, a potom i bolje od njega jer će se uspavane sposobnosti njezina mozga aktivirati i postajat će sve intenzivnije zbog stoljeća mirovanja. Žena će uplašiti civilizaciju svojim napretkom.“

Samo 10 godina kasnije, briljantna znanstvenica Heddy Lamarr koja je utrla put za razvoj WIFI-ja, potvrdit će ono što je Tesla predviđao, kao i ulazak brojnih drugih žena na muška matična područja tako preuzimajući kontrolu. Točno 20 godina poslije, još je jedan veliki znanstvenik postao jeka Teslinih riječi, a radi se o Albertu Einsteinu koji je napisao ohrabrujuće pismo djevojčici koja je željela postati znanstvenica.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -