Kako je Sheryl Sandberg vratila samopouzanje nakon gubitka supruga

Kad god poznate i uspješne žene drže govor i dijele svoja iskustva koja su im pomogla da dođu na poziciju na kojoj se trenutno nalaze, prosječne žene teško mogu nešto od toga primijeniti u svom životu.

No, kad je na pozornicu Grace Hooper Celebration of Women in Computing zakoračila šefica operacija u Facebooku, Sheryl Sandberg, s okupljenima je podijelila nekoliko osobnih stvari koje su sve oduševile.

Samopouzdanje je mišić koji se trenira

Tako je Sheryl Sandberg otkrila kako, unatoč tome što je uspješna u svom poslu, i dalje muku muči sa samopouzdanjem.

Kako je sama rekla, samopouzdanje je poput mišića. Ako ga ne koristite, nećete ga ni imati. Često mladim ženama govori kako moraju svoj mozak i tijelo naviknuti na samopouzdanje kroz “male znakove samopouzdanja”.

Da je izgradnja i održavanje samopouzdanja proces, pokazala je i u svojoj knjizi u kojoj je dala cijeli niz savjeta kako više vjerovati u sebe.

A samopouzdanje joj je trebalo kad joj je prije šest mjeseci iznenada preminuo suprug, Dave Goldberg. Jer, kako je sama priznala, tada nije vjerovala da išta ikad ponovno može biti dobro.

U pomoć je priskočio njen prijatelj, profesor s Wharton School Sveučilišta u Pennsylvaniji, Adam Grant. Savjetovao joj je da uz krevet drži malu bilježnicu i u nju, svake večeri prije spavanja, zapiše tri stvari koje je dobro napravila taj dan.

Ne tri stvari na kojima je zahvalna, kao što to savjetuju brojni life coachevi i psiholozi. Ne tri stvari koje je netko drugi dobro napravio, niti tri stvari koje je tog dana zabrljala.

I Sheryl Sandberg je prihvatila izazov.

“Shvatila sam da sam cijeloga svog života odlazila u krevet razmišljajući o tome što nisam dobro učinila”, priznala je Sheryl.

Otkrila je i kako joj nije baš svake večeri bilo lako pronaći tri stvari koje je dobro napravila tog dana. Ponekad je samo upisala banalne stvari poput “napravila čaj”.

Isti je savjet dala i svima kojima nedostaje samopouzdanja.

“Svake večeri odvojite pet minuta kako biste proslavili svoje uspjehe. Radije nego da razmišljate o svojim neuspjesima”, poručila je na kraju Sheryl Sandberg.

Dakle, nemojte odlaziti u krevet opterećeni brigama i negativnostima, već odvojite par minuta i fokusirajte se na ono pozitivno što ste taj dan doživjeli ili napravili.

Ne samo da ćete lakše zaspati, već ćete nakon nekog vremena moći prolistati tu svoju bilježnicu i biti ponosni na sve ono to ste dobro napravili u svom životu. A i primijetit ćete kako vam samopouzdanje raste.

Foto: Flickr/JD Lasica Socialmedia.biz

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Trudnica naslovnica

Prva trudna izvršna direktorica na naslovnici poslovnog časopisa

Suosnivačica tvrtke Wing Audrey Gelman je prva vidno trudna izvršna direktorica na naslovnici poslovnog časopisa. Časopis Inc. dobio je brojne pohvale...