Kako je Sheryl Sandberg vratila samopouzanje nakon gubitka supruga

Kad god poznate i uspješne žene drže govor i dijele svoja iskustva koja su im pomogla da dođu na poziciju na kojoj se trenutno nalaze, prosječne žene teško mogu nešto od toga primijeniti u svom životu.

No, kad je na pozornicu Grace Hooper Celebration of Women in Computing zakoračila šefica operacija u Facebooku, Sheryl Sandberg, s okupljenima je podijelila nekoliko osobnih stvari koje su sve oduševile.

Samopouzdanje je mišić koji se trenira

Tako je Sheryl Sandberg otkrila kako, unatoč tome što je uspješna u svom poslu, i dalje muku muči sa samopouzdanjem.

Kako je sama rekla, samopouzdanje je poput mišića. Ako ga ne koristite, nećete ga ni imati. Često mladim ženama govori kako moraju svoj mozak i tijelo naviknuti na samopouzdanje kroz “male znakove samopouzdanja”.

Da je izgradnja i održavanje samopouzdanja proces, pokazala je i u svojoj knjizi u kojoj je dala cijeli niz savjeta kako više vjerovati u sebe.

A samopouzdanje joj je trebalo kad joj je prije šest mjeseci iznenada preminuo suprug, Dave Goldberg. Jer, kako je sama priznala, tada nije vjerovala da išta ikad ponovno može biti dobro.

U pomoć je priskočio njen prijatelj, profesor s Wharton School Sveučilišta u Pennsylvaniji, Adam Grant. Savjetovao joj je da uz krevet drži malu bilježnicu i u nju, svake večeri prije spavanja, zapiše tri stvari koje je dobro napravila taj dan.

Ne tri stvari na kojima je zahvalna, kao što to savjetuju brojni life coachevi i psiholozi. Ne tri stvari koje je netko drugi dobro napravio, niti tri stvari koje je tog dana zabrljala.

I Sheryl Sandberg je prihvatila izazov.

“Shvatila sam da sam cijeloga svog života odlazila u krevet razmišljajući o tome što nisam dobro učinila”, priznala je Sheryl.

Otkrila je i kako joj nije baš svake večeri bilo lako pronaći tri stvari koje je dobro napravila tog dana. Ponekad je samo upisala banalne stvari poput “napravila čaj”.

Isti je savjet dala i svima kojima nedostaje samopouzdanja.

“Svake večeri odvojite pet minuta kako biste proslavili svoje uspjehe. Radije nego da razmišljate o svojim neuspjesima”, poručila je na kraju Sheryl Sandberg.

Dakle, nemojte odlaziti u krevet opterećeni brigama i negativnostima, već odvojite par minuta i fokusirajte se na ono pozitivno što ste taj dan doživjeli ili napravili.

Ne samo da ćete lakše zaspati, već ćete nakon nekog vremena moći prolistati tu svoju bilježnicu i biti ponosni na sve ono to ste dobro napravili u svom životu. A i primijetit ćete kako vam samopouzdanje raste.

Foto: Flickr/JD Lasica Socialmedia.biz

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

izmjene zakona o radu

Ovo su ključne izmjene Zakona o radu koje Vlada predlaže, uključite...

Temeljem Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata (NN 140/09) i Zakona o pravu na...