Kako i kada tražiti povišicu?

Tražiti povišicu za mnoge žene je po stresu ravno dobivanju otkaza. Naravno da želite povišicu ali sama pomisao da bi išle razgovarati sa nadređenim o tome je nekima užasavajuća.

Prije nego što se uputite do nadređenih, potrebno je dobro se pripremiti za pregovore o povećanju plaće

Kada tražiti povišicu?

Općepoznato pravilo je da ćete najveći dio svoje plaće ispregovarati prilikom zapošljavanja. Nemojte previše računati, samo da se ja zaposlim tu, pa ću onda s vremenom tražiti povišicu i dobiti koliko mi treba.

O plaći se pregovara od prvog zaposlenja pa do mirovine. Zbog toga što više pregovaraju svoju plaću, muškarci u prosjeku imaju početničke plaće veće 4,000 USD godišnje. Zajedno sa pregovorima o povišicama te prilikom promjene posla tijekom karijere zarade i do milijun dolara više od žena.  EU je nedavno uvela novi termin – “pension gender pay gap” koji zapravo predstavlja kumulirane razlike tijekom života muškarca i žene koje se reflektiraju i u razlikama u mirovinama.

Ako vam je dok ste pregovarali o zaposlenju obećana povišica, mora proći barem 6 mjeseci da možete o njoj pričati jer morate pokazati poslodavcu da ste vrijedni povišice. Dok upoznate novu firmu treba vam nekoliko mjeseci tako da ćete do pregovora o povišici morati sačekati barem godinu dana.

Pravo vrijeme za tražiti povišicu

Pravo vrijeme za tražiti povišicu ovisi o internim procesima tvrtke. Neke tvrtke (npr. revizorske i konzultantske kuće)  imaju ocjene uspjeha zaposlenika jednom godišnje i na temelju toga se odlučuje o unapređenjima i povišicama. U tom slučaju tada ćete biti u prilici pričati sa nadređenima o svojim rezultatima i plaći.

Ako ne postoje takvi formalni procesi ocjene zaposlenika, najbolje je razgovarati sa svojim nadređenim u vrijeme izrade poslovnih planova, odnosno u jesen. Razgovori o povišici će biti manje uspješni tijekom godine jer je tada najlakši izgovor poslodavca: Nemam budget! Stoga je vrijeme izrade planova idealno za pregovore. Samo pripazite da pregovore počnete dovoljno rano dok je plan još u ranoj fazi, jer ćete možda trebati nekoliko sastanaka sa šefom, HR-om ili nadređenim vašeg šefa.

Kako tražiti povišicu

Priprema je najvažnija prije razgovora o povišici! To je razgovor u kojem morate iznijeti sve moguće razloge zašto zaslužujete povišicu.

Isprintajte sve mailove u kojima vas klijenti i kolege hvale. Pripremite kratku prezentaciju o vašim projektima koje ste uspješno završili . Pri tome su najvažnija postignuća – učinak koji su vaši projekti imali na tvrtku. Nitko ih neće znati bolje pripremiti i prezentirati od vas. Rezultati koji imaju direktan utjecaj na povećanje prihoda ili umanjenje troškova su najbolji argumenti za povišicu jer možete pokazati da ste i zaradili tu povišicu poslodavcu.

Postignuća često nemaju direktan financijski učinak, kao što je na primjer poboljšanje/ubrzanje  internih procesa, eliminacija nepotrebnih izvještaja što opet indirektno dovodi do manjih troškova poslovanja.

Jako je važno ovakva postignuća komunicirati čim nastanu, kad završite projekt napravite kratku prezentaciju rezultata, pošaljite šefu i tražite sastanak da prezentirate rezultate i sljedeće korake/projekte. Na taj način zapravo pripremate šefa za razgovore o povišici koji bi u tom slučaju trebali biti samo formalnost.

Budite spremni pričati o ostalim alternativnim načinima nagrađivanja, osim novca. To može biti službeni automobil, neka edukacija….

Nikada nemojte uspoređivati svoju plaću s plaćom svojih kolega, jer vi prodajete sebe i svoje vrijednosti, iako znate da kolega/kolegica ima veću plaću i to vas frustrira. To je u najmanju ruku neprofesionalno.

Nadređenom u mailu u kojem tražite sastanak navedite temu sastanka tako da obje strane budu spremne.

Sretno!

Foto: Dreamstime/ Sheldunov

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -