Kako klijentu objaviti trudnoću?

Trudnoća je poseban događaj u životu svake žene. Prema našem istraživanju svaka druga zaposlena žena doživjela je negativne posljedice trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru. Stoga je ključni korak u upravljanju trudnoćom i porodiljnim dopustom na koji način objaviti vijest poslodavcu.

Na prvi pogled poduzetnice su u mnogo povoljnijem položaju jer su same svoj gazda. Većina mama poduzetnica uspješno balansira porodiljni dopust, bebe i djecu s biznisom, često iz kućnog ureda. Međutim, kad se radi o uslužnom biznisu u kojem je poduzetnica i jedina zaposlena postoji rizik da će izgubiti klijente kad objavi trudnoću. Mnoge od njih niti ne odlaze na formalni porodiljni dopust jer si jednostavno to ne mogu priuštiti. Nemaju nikoga tko bi umjesto njih “odradio” i ne mogu si dopustiti da nakon povratka s porodiljnog krenu iz početka.

Kako klijentu objaviti trudnoću?

Za mišljenje smo pitali nekoliko poduzetnica koje su vlasnice malih tvrtki u kojima rade same ili s još jednim ili dva zaposlenika.

Glavno pitanje koje se nametnulo kad su saznale da su trudne, bilo je – što sad. Poduzetnice s kojima smo razgovarali naglasile su da je odluka o tome kako se organizirati individualna, jer prije svega ovisi o samom poslu s kojim se bave, ali i sa zdravstvenim stanjem i trudnoćom.

Poslovne partnerice mogu pomoći

Jedna naša sugovornica, inače dizajnerica, ističe kako je trudnoću odradila “bez ikakvih problema”.

“Inače surađujem s još jednom dizajnericom, pogotovo kad se radi o nekim velikim projektima. Tako sam, kad sam ostala trudna s trećim djetetom, rekla klijentima da sam trudna i da ću raditi dokle god budem mogla, ali da će dok ja budem kod kuće, moj dio posla preuzeti moja kolegica. Zaista nije bilo nikakvih problema. Uvijek sam bila dostupna na mobitel i e-mail, a sve probleme smo rješavali u hodu. Kad je moj sin napunio tri mjeseca vratila sam se u, više-manje, normalan ritam jer je moj suprug odlučio uzeti roditeljski dopust i ostati kod kuće s našim sinom do njegove navršene prve godine. Iako je na početku bio u panici jer je odjednom morao voditi računa o dvoje vrtićanaca i bebi, brzo je uhvatio ritam, zbog čega sam izuzetno ponosna”, s osmjehom se prisjeća Diana.

Obitelj može biti od pomoći

Druga poduzetnica, inače vlasnica salona za šišanje pasa, također ističe kako njeni klijenti (i oni četveronožni i dvonožni) nisu imali problem s njenom trudnoćom.

”Bila sam otvorena s klijentima oko trudnoće. Odmah sam im rekla da sam trudna i da ću raditi skoro do kraja. Otišla sam na porodiljni zadnjih mjesec dana prije poroda, a na posao sam se vratila kad je moja kći napunila tri mjeseca. Iako nisam radila nešto više od četiri mjeseca, gotovo se ništa nije promijenilo kad sam se vratila. Kako se moji klijenti naručuju, mogla sam si organizirati život i oko malog djeteta i oko posla. Imala sam i sreću jer je moja majka u mirovini pa je mogla uskočiti kad je to bilo potrebno”, prisjeća se naša druga sugovornica, Lidija.

kako_klijentu_objaviti_trudnoću_1

Dvostruki standardi

Međutim, trudnoća je za neke poduzetnice bila dodatna prepreka u poslovnom svijetu.

Jedna nam je poduzetnica (inače cvjećarka) iskreno rekla kako je zbog čuvanja trudnoće morala često boraviti u bolnici te je zamrznula svoj obrt jer jednostavno nije mogla raditi i ispunjavati svoje radne obaveze. Kad se nekoliko mjeseci nakon poroda odlučila ponovno otvoriti svoj obrt, morala je gotovo krenuti od početka.

“Izgubila sam i klijente koje sam imala, ali i morala ponovno uspostavljati kontakte s dobavljačima. Mnogi su me pitali što se dogodilo, jer sam odluku o zamrzavanju obrta donijela dok sam bila na čuvanju trudnoće”, ističe naša sugovornica, Vesna.

Ni za konzultanticu Ivu, stvari nisu prošle glatko. Najviše su ju, kako ističe, povrijedili dvostruki standardi

“Poticanje i podrška majčinstvu u hrvatskom su poslovnom svijetu najčešće samo deklaratorni. Većina poslodavaca nevoljko prima vijesti o trudnoćama svojih djelatnica, a ni poslovni suradnici nisu mnogo bolji. Kao žena u poslovnom svijetu naslušala sam se različitih komentara muškaraca na račun trudnih kolegica i žena iz tvrtki s kojima blisko surađuju. Dio njih ponašao se kao da im ta činjenica uvelike otežava, možda čak i ugrožava, rad. Najgore je bilo čuti to od muškaraca koji i sami imaju obitelj. Iste kriterije, pokazalo se, ne primjenjuju na sebe i poslovne suradnice. Neki su te suradnje zbog novih okolnosti smanjivali ili čak prekidali. Ja zbog toga vlastitu trudnoću nisam gurala u prvi plan. Upravo naprotiv. Kao direktorica tvrtke koja zapravo besprijekorno funkcionira i bez moje uključenosti u posao 24 sata na dan, svim klijentima nisam prijavila trudnoću i kratko izbivanje zbog poroda. Iako me ljutila takva netransparentnost u društvu 21. stoljeća, na nju me svojim stavovima natjerala druga strana. Moja se odluka pokazala ispravnom. Zaštitila sam svoj posao i djelatnike, a klijenti koji igraju po macho pravilima, imaju razloga zamisliti se. S druge pak strane naši su ženski klijenti dali sve od sebe pronaći najbolji način kako normalan čin u životu svake žene ne bi ugrozio našu uspješnu suradnju”, ispričala nam je konzultantica Iva.

Primjeri naših sugovornica pokazuju kako odluka o “prijavi” trudnoće klijentima ponajprije ovisi o samom poslu kojim se bavite, ali i o ženi samoj. Ona najbolje poznaje svoje tijelo i svoje klijente i može procijeniti koliko bi sa skrivanjem ili objavom trudnoće klijentima dobila ili izgubila.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -