Kako komunicirati kao CEO?

Kada ste na poziciji šefa ili ako želite jednog dana preuzeti tu odgovornost, postoje razlike u načinu na koji biste trebali komunicirati. Evo kako biste trebali komunicirati kada ste u središtu pozornosti – ili kako komunicirati kao CEO. Svoje savjete na ovu temu s čitateljima portala Thrive Global, podijelio je Kit Pang, komunikacijski stručnjak i TEDx-ov govornik.

Ne komunicira svatko kao CEO

Za početak, trebamo pojasniti što to znači komunicirati kao CEO. Ne trebate uvijek slijediti komunikacijske prakse bilo kojeg izvršnog direktora. Svi ćemo se složiti da postoje neki šefovi koje ne želite oponašati! Najbolji vođe su oni koji potiču povjerenje, lojalnost i predanost. Stručnjaci također primjećuju da je od najboljih načina nadahnuća drugih putem učinkovite komunikacije.

O ovoj temi s nama je razgovarala Krešimira Rendulić, komunikacijska stručnjakinja iz agencije Prorsus komunikacije, pojasnivši kako se žene snalaze u ulozi CEOa i kakav je njihov način komunikacije.

“Menadžerice su u Hrvatskoj posebno nevidljive. Potvrđuje to slaba zastupljenost visokorangiranih poslovnih žena u medijima. Mnoge od njih smatraju da je dovoljno samo odlično raditi svoj posao. Nije! O tom se poslu treba i govoriti. U posljednjih desetak godina nekoliko je vrhunskih menadžerica izbilo pod svjetla reflektora svjetskih medija. Među njima su Mary Barra i Indra Nooyi. One su javnost oduševile svojom stručnošću i liderskim kompetencijama, ali i osobnošću.

Za medije su otvoreno govorile o svojoj svakodnevici, roditeljstvu te položaju žena u poslovnom svijetu. Vodeći svjetski poslovni časopisi stvaraju ljestvice najmoćnijih generalnih direktorica. Iako su pritom ključne brojke koje potvrđuju njihov poslovni uspjeh, mnogo pažnje pridaju i svemu drugome što čini njihov osobni brend. Tvrtke u Hrvatskoj iz toga bi mogle mnogo naučiti i maksimalno koliko mogu, pridonijeti izgradnji osobnih brendova svojih direktorica”.

Upravljanje pomoću riječi i djela

Poslovni lideri u više industrija naglašavaju mnoge iste značajke oko načina komunikacije. Također ističku kako je CEO ima dodatne odgovornosti. Primjerice, predsjednikove riječi i akcije mogu imati veliku težinu. Osim toga, korporativni vođe moraju ispuniti očekivanja cjelokupne radne snage i javnosti. Stoga je način na koji komuniciraju iznimno važan.

Krešimira Rendulić osvrnula se i na stanje i komunikaciju unutar pojedinih tvrtki u Hrvatskoj.

“Velike tvrtke prepoznaju važnost komunikacije svojih djelatnika, ali ne u cijelosti. S jedne su strane spremne ulagati u razvoj mekih vještina svojih menadžera među kojima su i one komunikacijske, a s druge strane njihovi odjeli za odnose s javnošću nedovoljno kvalitetno upravljaju osobnim brendovima svojih menadžera. Najviši menadžeri zapravo su ljudska lica tvrtke. I to se treba iskoristiti. Direktori svoju tvrtku mogu predstavljati sudjelujući kao stručnjaci na domaćim i međunarodnim konferencijama, gostujući u televizijskim emisijama, dajući izjave za medije, natječući se za stručne nagrade i priznanja, koristeći društvene mreže, dijeleći svoje znanje na blogovima itd. Što je direktor komunikacijski aktivniji, to se lakše širi njegova mreža poslovnih suradnika i poznanika te otvaraju mogućnosti za razvoj poslovanja njegove tvrtke.

Tvrtke rade pogrešno kada se vode objašnjenjem: „Nas treba predstavljati ime tvrtke ili naš brend“, pa ne ulažu u brendiranje najboljih vlastitih kadrova nego komunikaciju s javnošću svode na sterilne objave na društvenim mrežama ili objave za medije koje grupno potpisuju odjeli odnosa s javnošću. Direktor treba biti veliki stručnjak, odličan lider i dobar glasnogovornik. Rijetko je tko takvog profila, pa mnogi direktori koriste pomoć komunikacijskih stručnjaka. Oni znaju kako nekome pomoći u izgradnji autentičnog imidža, a taj imidž u slučaju direktora treba biti usklađen s imidžem tvrtke. Direktori vjerodostojno mogu predstavljati njezine najveće vrijednosti – od kreativnosti preko zdravog timskog duha i društvene odgovornosti do inovativnosti”, istaknula je Krešimira.

Osobine koje trebate posjedovati kao CEO

Dostupnost – Za nadahnuće tima morate razgovarati s timom. Veliki izvršni direktori si daju vremena da ostvare iskrene odnose sa svojim zaposlenicima i imaju politiku otvorenih vrata.

Autentičnost – Nitko ne voli lažne ljude! Autentičnost stvara povjerenje.

Iskrenost – Govoreći o povjerenju, dobro vodstvo zahtijeva iskrenost. Laži je teško kontrolirati.

Empatičnost – Ljudi pozitivno reagiraju kada vjeruju da ste zaista zainteresirani za njih. Dobar način da iskažemo empatiju je kroz aktivno slušanje. Obratite pažnju na ono što drugi govore i kada postavljaju pitanja kako biste u potpunosti razumjeli njihovo gledište.

Zainteresiranost – Ako želite da vas drugi poštuju kao lidera, morate pokazati da ste zainteresirani za ljude kakvi zapravo jesu. Rasprave o projektima i idejama trebale bi uključivati ​​aktivnosti s obje strane.

Govor tijela

Povjerenje – Kao voditelj tima vaš je posao da ostanete mirni. Pobrinite se da vaše riječi i govor tijela izražavaju povjerenje u vaše planove.

Jasnoća – izvršni direktori nemaju luksuz da budu nejasni. Da bi postavili i implementirali uspješne planove, ciljevi moraju biti jasno definirani i mjerljivi.

Otvorenost – Ovo je nova riječ za riječ “transparentnost”. Kada ste na čelu tima, važno je da pokažete spremnost za razmjenu informacija.

Entuzijazam – Nije li zabavno slijediti nekoga tko izgleda kao da se zabavlja? Iako je CEO ozbiljna odgovornost, u redu je imati osmijeh. Ako vaš tim ili grupa radi na nečemu što vjerujete da će biti super – recite im!

Komunikacijske uloge CEO-a

Da biste komunicirali kao CEO, morate kombinirati mnogo različitih karakteristika. Morate biti u stanju čvrsto provoditi pravila. Ponekad morate djelovati kao trener, a ponekad kao savjetnik. Ali u konačnici komunicirati kao CEO je slično kao i bilo koje drugo komuniciranje. Budite pouzdani, autentični i velikodušni. S tim osobinama, sigurno ćete postati izvrstan lider.

Foto: Pixabay/Maxpixel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -