Kako kupiti pravi laptop?

Odlučili ste se na kupovinu novog prijenosnog računala i što sad? Odlazak u trgovinu koja prodaje računalnu opremu samo vas je dodatno zbunio jer, kako odabrati među stotinama različitih modela, veličina, cijena i mogućnosti?

Proizvođači prijenosnih računala neće vam olakšati odabir, a često prodavači u trgovinama jednostavno nemaju dovoljno znanja ili vremena da vam se u potpunosti posvete i odgovore na sva vaša pitanja. Ako uopće znate što trebate pitati.

Kako bismo vam olakšali izbor i donošenje odluke o samoj kupovini, napravili smo kratki vodič u kojem smo se dotaknuli najvažnijih pitanja koja morate postaviti sebi, ali i prodavaču u trgovini.

Kako kupiti pravi laptop?

Posljednjih godina na tržištu se pojavio cijeli niz različitih modela prijenosnih računala koji više ne izgledaju kao klasični laptopi na koje smo navikli.

Nove generacije prijenosnih računala mogu biti veoma tanki (ultrabook), veoma mali (netbook), križanci s tabletima (hibridi), multifunkcionalni (u sebi sadrže karakteristike nekoliko uređaja) ili jednostavno klasični (laptopi).

Prije no što krenete u kupovinu, postavite si nekoliko bitnih pitanja, kako biste znali uopće što tražite.

Laptop07_Lifestyle_image_4

1) Što ćete raditi na laptopu?

Kao i kod svakog uređaja, morate imati barem nekakvu predodžbu što ćete raditi s tim uređajem. Ako ne znate što bi s njim, vjerojatno vam ne treba.

‘Katica za sve’ – želite li laptop koji će vam zamijeniti stolno računalo i koje će uz vas koristiti i ostali članovi obitelji, treba vam uređaj koji će biti izdržljiv, ali koji u načelu ne treba imati veoma dugotrajnu bateriju. Ukoliko ga nećete previše seliti po kući odnosno nositi po gradu, možete se odlučiti za uređaj većih dimenzija. Trenutno su najveći laptopi s ekranom od 17.3 inča (gotovo 44 centimetra) što je i više nego dovoljno za gledanje filmova, fotografija, prezentacija, ali i ugodan cjelodnevni rad na njemu.

Imajte na umu da će uređaji s velikim ekranom imati i normalnu tipkovnicu te više prostora za oslanjanje ruku tijekom rada. No, isto tako njihova je cijena nešto veća i kreće se, ovisno o konfiguraciji, oko 10 tisuća kuna.

Ako vam je ipak potreban uređaj koji ćete koristiti kod kuće, ali i nositi sa sobom kad putujete, možda će vam bolje odgovarati laptopi nešto manjih dimenzija – od 13 – 15.6 inča (33-40 centimetara).

Njihove su cijene nešto pristupačnije i kreću se od 2500 kuna (za uređaje bez operativnog sustava) pa do 6000 kuna (za uređaje s operativnim sustavom).

‘Poslovni zmaj’ – ako kupujete laptop za posao i često putujete, neće vam biti bitno da on ima jaku grafičku karticu i velik ekran, već da ima ugodnu tipkovnicu za rad, izdržljivo kućište i dugotrajnu bateriju.

Laptopi koji spadaju u kategoriju poslovnih modela obično su nešto skuplji upravo jer su osmišljeni za poslovne ljude koji su stalno u pokretu. Kod većine proizvođača cijena takvih uređaja kreće se između 5000 i 10 000 kuna, ovisno o tome dolazi li uređaj s instaliranim operativnim sustavom ili ne, te kakav je dodatni softver instaliran na njega.

Kod kupovine takvog uređaj neće vam biti bitan veliki ekran, već da je slika na tom ekranu jasna, da je kontrast dovoljno dobar da se na njemu može raditi i kad je jako sunce ili osvjetljenje u prostoriji, ali i da sam laptop ima dovoljno priključaka za različite USB memorije, vanjske uređaje poput printera i projektora te da mu je moguće izvaditi bateriju.

Naime, mnogo poslovnih korisnika koji često putuju, kupuju dodatnu, rezervnu, bateriju za svoje računalo kako bi mogli dulje raditi na njemu kad su u vlaku ili zrakoplovu. Uređaji kod kojih se ne može izvaditi baterija možda mogu biti nešto jeftiniji prilikom kupovine, ali mogu biti kompliciraniji za popravak ili zamjenu baterije kad ona oslabi ili prestane raditi.

Laptop09_AlienwareDell

‘Igraonica’ – iako se za igranje računalnih igara u pravilu koristi stolno, a ne prijenosno računalo, sve brži procesori i sve jače grafičke kartice, omogućile su ozbiljnim igračima da se prebace i na igranje na laptopima.

Želite li koristiti laptop za igranje grafički zahtjevnih igrica (pri tome ne mislimo na one igrice koje su dostupne na Facebooku ili internetu, već one koje dolaze na DVD-ima ili se preuzimaju preko posebnih servera za igranje), obratite pozornost da laptop ima barem i7 procesor ili bolji te grafičku karticu sa što boljim procesorom i što više memorije. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na laptope i sa dvije grafičke kartice, jer pojedine igrice mogu biti grafički veoma zahtjevne.

Osim kvalitetnog procesora sa što više jezgri i grafičke kartice, laptop bi trebao imati i kvalitetan ekran visoke rezolucije te kvalitetne i jake zvučnike, kako bi iskustvo igranja bilo potpuno.

No, sve navedeno nije jeftino. Laptopi za igranje koji ispunjavaju sve ove uvjete često su i skuplji od 10 tisuća kuna. To ujedno i objašnjava zašto ih nema puno na tržištu.

‘Za kreativce’ – godinama je Apple slovio kao jedini izbor za kreativce koji se bave obradom fotografija, videa ili izradom ilustracija. Iako su i laptopi drugih proizvođača jednako dobri, a možda čak i boljih mogućnosti od Appleovih, mnogima je posjedovanje Appleovog računala i dalje stvar prestiža.

Ono što treba posebno istaknuti kod priče oko Applea i ‘ostalih’ je da su Appleovi uređaji nešto skuplji od laptopa istih mogućnosti, jer se osim uređaja plaća i ime. Stoga se nemojte iznenaditi ako Appleov prijenosnik pronađete po cijeni i većoj od 10 000 kuna.

Kreativci bi, bez obzira na marku uređaja koji kupuju, posebnu pozornost trebali obratiti na snažan procesor (kao i kod uređaja za igranje igara), snažnu i brzu grafičku karticu, veliki ekran visoke rezolucije (tražite oznaku full HD ili bolje od toga) te SSD disk umjesto klasičnog diska.

Takvi uređaji će, ako ne dođe do nekog velikog kvara, moći trajati godinama, ali će istovremeno i više trošiti bateriju. Budite spremni na češće punjenje baterije ili odmah kupite dodatnu bateriju.

Cijena takvog uređaja obično se kreće od 8000 kuna na više. Ovisno o tome kupujete li i dodatne programske pakete u kojima ćete raditi, cijena se može i udvostručiti.

‘Rezerva/Za klince’ – kupujete li prijenosno računalo koje će koristiti vaše dijete, odnosno koje će vam biti rezervno računalo u kući, ono ne mora biti iz posljednje generacije niti mora imati najjači procesor na tržištu. Možete odabrati najjeftinije verzije koje su dostupne na tržištu, a koje se kreću od oko 2000 kuna na više.

Vodite računa da ćete kod jeftinijih uređaja vjerojatno dobiti samo uređaj, bez operativnog sustava. Ako ne želite plaćati licencu za operativni sustav, moguće je besplatno instalirati Linux operativni sustav, a neki laptopi već dolaze s predinstaliranim Linuxom i spremni su za rad odmah po vađenju iz kutije.

2) Odaberite pravu veličinu

Laptop10_MBPRD13_MBPRD15_Aperture_PRINT

Iako smo već spominjali različite veličine ekrana u kontekstu cijene i same funkcije laptopa, veličina ekrana igra veliku ulogu i kod njegove mobilnosti.

Ako vam treba lagani i lako prijenosni uređaj, birajte one s manjim ekranima. Takvi uređaji obično imaju ekrane veličine 11 – 12 inča (28-30 centimetara) i spadaju u veoma lagane uređaje, težine do 1.5 kilograma. No, manji uređaj znači i manju tipkovnicu odnosno manji prostor za rad što može dugotrajan rad na takvom računalu učiniti neugodnim i napornim.

Laptopi čiji su ekrani između 13 i 14 inča (33 i 35 centimetara) najbolji su izbor jer sa svojom težinom od oko 2 kilograma nisu pretjerano teški za nošenje u torbi, odgovaraju gotovo svakom krilu, a tipkovnica je dovoljno velika za ugodan rad.

Međutim, na tržištu su najzastupljeniji laptopi s ekranom između 15 i 16 inča (38 i 40 centimetara) koji s težinom od 2.5 kilograma nisu najlakši za nošenje, ali pružaju najbolji omjer cijene, težine i mogućnosti. Većina takvih uređaja još uvijek je opremljena DVD čitačem koji se sve manje koristi pa ako želite uštedjeti na težini, pokušajte pronaći verziju bez DVD-a.

Uređaji veći od 17 inča (preko 43 centimetra) najčešće su namijenjeni kao zamjena na stolno računalo i iako spadaju u prijenosna računala, nisu zamišljeni kao uređaji koji će se stalno seliti. Veliki ekran zahtjeva i jak procesor, snažnu bateriju, a često i nekoliko diskova za pohranu podataka. Takvi uređaji, nerijetko, teže i više od 4 kilograma pa ako baš nemate neopisivu želju za bildanjem mišića, nećete ih nositi sa sobom.

Dodatno obratite pozornost na to da li je ekran klasični ili je osjetljiv na dodir. Nove generacije uređaja dolaze s ekranima osjetljivima na dodir pa je dobro raspitati se da li su prekriveni zaštitnim slojem koji će spriječiti ogrebotine i zadržavanje otisaka prstiju na ekranu.

3) Obratite pozornost na tipkovnicu i touchpad

Laptop02_SatPro_L350_Prod_Det_May08_01

Za razliku od stolnih računala kod kojih možete tipkovnicu mijenjati koliko vas je volja, prijenosna računala nemaju tu mogućnost. Stoga je odabir udobne tipkovnice veoma bitan prilikom kupovine.

Isprobajte nekoliko laptopa s različitim tipkovnicama. Da li vam bolje odgovaraju stisnute tipke ili one s razmakom? Ravne ili malo udubljene? Gotovo nečujne ili one s klikom? Radite li često u mračnim prostorima, razmislite o računalu s tipkovnicom koja ima pozadinsko osvjetljenje kako biste vidjeli što radite.

Nemojte zaboraviti isprobati i ‘touchpad’, podlogu osjetljivu na dodir koja zamjenjuje miša. Naravno, uvijek možete priključiti bežični miš na svoj uređaj i raditi s njim, ali ‘touchpad’ će vam često biti brži i prikladniji.

Da li je podloga po kojoj vučete prste glatka ili hrapava? Koliko je osjetljiva? Kreće li se strelica miša glatko ili trza? Postoje li fizičke tipke ili se sve odvija na istoj podlozi? Podržava li geste poput zumiranja i odabiranja teksta?

4) Naučite laptop abecedu

Laptop12_Core_i5_Cap-Off

Sad kad ste saznali na što treba obratiti pozornost izvana, vrijeme je da naučite i što treba točno biti ispod te bijele/crne/crvene/zelene vanjštine.

Nemojte se prestrašiti kad pogledate specifikacije za neki od laptopa i shvatite da vam oni nizovi slova i brojki ništa ne govore. Ni većina prodavača ne zna napamet izrecitirati specifikacije za svako računalo. Ali će vam biti mnogo lakše odrediti koji je laptop za vas kad vam otkrijemo što koja oznaka znači.

CPU – ‘central processing unit’ ili kraće ‘procesor’ srce je svakog računala i odgovoran je za odrađivanje svih vaših naredbi. Na tržištu laptopa nalaze se dva najveća proizvođača – AMD i Intel.

Najjeftiniji laptopi na tržištu najčešće su opremljeni AMD E serijom odnosno Intel Pentium/Celeron serijom procesora. Iako će ti procesori bez problema odrađivati surfanje internetom, slanje e-mailova ili pisanje dokumenata, mogli bi posustati kod zahtjevnijih zadataka poput puštanja filmova ili igranja igrica.

Oni nešto skuplji uređaji opremljeni su Intelovom Core serijom. Najbolja opcija bi bila 4. generacija Core procesora ili tzv. ‘Haswell’ koji osiguravaju dobru kombinaciju performansi i iskorištenosti baterije.

Znate da ćete biti zadovoljni ako odaberete Intel Core i5 procesor, a za posebno zahtjevne korisnike biti će potreban barem Core i7 sustav. Kod AMD-a to je serija A, koja je trenutno najbolja u ponudi. Obratite pozornost na naljepnicu na samom uređaju na kojoj će pisati ‘Intel’ ili ‘AMD’, a na papiru sa specifikacijama će pisati o kojem se procesoru točno radi.

RAM – što se tiče radne memorije koju laptop koristi za obavljanje svakodnevnih zadataka princip je jednostavan. Danas čak i pametni telefoni imaju barem 4 GB RAM-a. Stoga se nemojte zadovoljiti s manje ni kod laptopa. Kupujete li laptop s 8 ili više gigabajta RAM-a, budite sigurni da ćete moći imati nekoliko programa otvorenih u isto vrijeme i neće biti nikakvih problema s radom.

Čvrsti disk – najčešće se označava riječima HD ili SSD i potom brojem gigabajta, a služi za pohranu svih podataka koje koristite na računalu. Danas je gotovo nemoguće pronaći čvrsti disk s manje od 250 gigabajta prostora, a sve se češće mogu vidjeti i čvrsti diskovi s 1 TB prostora. Za većinu je korisnika bitnije da imaju brzi, a ne toliko veliki disk. Ako je i vama brzina bitna, birajte SSD disk koji je dva do tri puta brži od običnog, ali je i isto tako skuplji te manjeg kapaciteta (obično do 256 GB).

Grafička kartica – u većini prijenosnih računala grafička je kartica već ugrađena na samoj matičnoj ploči računala. Takva kartica zadovoljit će većinu korisnika. No, oni koji se bave multimedijom ili vole igrati računalne igre, vjerojatno će trebati nešto jaču karticu od one koja je ugrađena na samoj ploči. Kao i kod procesora i RAM-a, i grafičke kartice imaju svoje procesore i memoriju. Što je veća brzina i kapacitet memorije, to je kartica bolja, ali i skuplja.

Display/ekran – već smo spominjali veličinu ekrana, no sad ćemo se posvetiti rezoluciji. Pravilo je jednostavno – što je više piksela, to je slika oštrija. Većina laptopa srednjeg razreda ima rezoluciju ekrana 1366×768 piksela koja je dovoljna za svakodnevne poslove i povremeno gledanje videa odnosno fotografija. No, ako se videom i fotografijom bavite svakodnevno, biti će vam bitno da imate čistu i oštru sliku.

Uvijek birajte što je veću moguću rezoluciju jer ćete bolje vidjeti ne samo fotografije i video, već i web stranice i dokumente. Ako se bavite multimedijom, odaberite laptop koji ima ‘full HD’ rezoluciju (1920×1080 piksela), ali i budite spremni na nešto veću cijenu.

Ekran osjetljiv na dodir – s dolaskom pametnih telefona i tableta i proizvođači laptopa odlučili su ugraditi ekrane osjetljive na dodir u svoje uređaje. Do pojave Windows 8 operativnog sustava, ekrani osjetljivi na dodir gotovo nisu bili na tržištu. Imajte na umu da vam ekran osjetljiv na dodir vjerojatno neće biti potreban osim ako vaš laptop nije hibrid (križanac između tableta i laptopa). Osim što povećavaju cijenu samog uređaja, povećavaju i njegovu težinu zbog dodatnog sloja zaštite od ogrebotina koji se najčešće radi od čvrstog stakla.

5) Baterija mora trajati

Laptop03_Sat_A660_Life_Apr10_05

Baterija je ono o čemu morate posebno voditi računa prilikom odabira laptopa. Birajte računalo sa što duljim životnim vijekom baterije, odnosno vremenom autonomije. U prosjeku laptopi s 15 inčnim ekranom imaju baterije koje im osiguravaju oko 4 sata autonomije. Oni koji planiraju često biti na putu trebali bi uložiti nešto više novca i kupiti uređaj koji ima bateriju s barem 6 sati autonomije, a savršeno bi bilo barem 8 sati.

Na tržištu postoji i nekoliko poslovnih modela prijenosnih računala koji imaju bateriju koja može trajati i više od 10 sati, ali im je i cijena veća od prosječnog računala.

Ako ste često na putu, investirajte u rezervnu bateriju ili bateriju pomoću koje ćete moći napuniti svoj laptop kad električna utičnica nije u blizini.

6) Koji operativni sustav?

Ovo je na kraju uvijek osobni odabir osobe koja kupuje računalo. Oni koji kupuju Appleove prijenosnike, dobiti će i Appleov operativni sustav. Ostali mogu izabrati žele li kupiti laptop s instaliranim operativnim sustavom ili bez njega.

Računajte da licence za Windowse stoje oko 1000 kuna, dok za MS Office (ovisno o paketu) mogu biti i do 1500 kuna. Računala s instaliranim operativnim sustavom najčešće su nešto skuplja, ali ih možete odmah početi koristiti.

Oni koji ne žele plaćati za operativni sustav, mogu se koristiti Linuxom koji je još uvijek besplatan, ali koji ne mora odgovarati svim korisnicima.

7) Garancija može prevagnuti

Tu do izražaja dolaze velika i poznata imena proizvođača laptopa. Prilikom kupnje obratite pozornost na to koliko traje garancija na uređaj koji kupujte te gdje se nalaze ovlašteni servisi ako što krene po zlu.

Najkraća garancija traje 12 mjeseci, dok neki proizvođači nude garanciju i do 5 godina. Standardna garancija najčešće se kreće oko 24 mjeseca, odnosno 2 godine, s tim da će vam neki proizvođači ponuditi mogućnost dokupljivanja dodatne garancije.

Ako imate tu mogućnost, kupite dodatnu garanciju. Ona će vas koštati između 500 i 1000 kuna na samom početku, ali ćete imati niže troškove ako se išta dogodi vašem uređaju.

8) Hibrid ili tradicionalni laptop?

Laptop01_ThinkPad Yoga Modes_2

Hibridna računala sve su češća na tržištu. Ona pokušavaju u jednom obuhvatiti laptop, tablet i prezentacijski ekran.

I dok takvi uređaji izgledaju izvrsno na prvi pogled, najčešće su nespretni za svakodnevni rad. Naime, veliki ekrani, koji su potrebni za rad u obliku prijenosnog računala, često su nezgrapni za rad u obliku tableta.

U većini slučajeva baterija se nalazi u samom ekranu, što povećava njegovu težinu, a stalno odvajanje ekrana od tipkovnice, odnosno presavijanje, može dovesti do ispuštanja uređaja iz ruke i njegovog oštećenja.

Ako ipak ne želite imati dva odvojena uređaja (tablet i laptop), odaberite uređaj s odvojivim ekranom (poput HP Envy X2), odnosno s ekranom koji se u potpunosti preklopi (poput Lenovo IdeaPad Yoga ili Dell XPS 12).

No, budite spremni i na nešto veću cijenu tih uređaja.

Koji laptop kupiti?

Konačna odluka je na vama. Nemojte birati uređaj prema njegovoj boji, jer se ona može jednostavno promijeniti pomoću samoljepljivih folija i naljepnica.

Napišite na komad papira što želite od laptopa, što planirate raditi na njemu i koliko vam je bitna njegova težina odnosno cijena.

Prije odlaska u samu trgovinu, pogledajte što se i po kojoj cijeni nudi na internetu. Neki prodavači isti uređaj za kupovinu putem interneta daju popust, drugi daju popust za kupovinu gotovinom.

Također, ako vam nije hitno, pričekajte koji tjedan ili mjesec. Pratite cijene. Često početkom nove školske godine, pred Božić ili nakon velikih sajmova informatičke opreme, kad prodavači očekuju nove modele, snižavaju cijene starijima. Tako možete uštedjeti nekoliko stotina pa i do nekoliko tisuća kuna na istom modelu računala.

I na kraju, pitajte prodavače za savjet. Ne morate ga nužno poslušati, ali ako mu kažete što tražite možda će vam skrenuti pozornost na neki uređaj o kojem niste razmišljali, a bolje odgovara vašim potrebama.

Foto: Toshiba, Lenovo, Apple, Dell, Samsung, Intel; 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -