Kako mali poduzetnici mogu izgraditi jaki brand s minimalnim budgetom?

Gradnja branda ne događa se preko noći. Bez obzira na to koliko je tvrtka koja gradi brand velika ili mala, nova ili duljeg staža, u gradnju branda morat će uložiti vrijeme, novac i nešto pametnog planiranja.

Krenete li pravim putem, vaš brand može postati prepoznatljiv velikom broju ljudi, a njegovi fanovi gotovo će ga religiozno pratiti na društvenim mrežama. Upravo će takvi vjerni obožavatelji biti najbolji ambasadori vašeg branda. No, kako biste ih stekli morate dobro isplanirati cijeli proces izgradnje.

Kako izgraditi jaki brand?

“Radi li se o velikoj ili maloj tvrtki, neograničenom ili minimalnom budžetu, prvi je korak uvijek isti – pozicioniranje”, ističe Mia Žilavec iz Virtualnog suradnika.

Na samom početku morate odrediti i definirati ciljnu skupinu – što im nudite, koje potrebe zadovoljavate i po čemu ste vi (i vaš brand) različiti (bolji) od konkurencije.

“To će uvijek zahtijevati određenu količinu istraživanja, ali ne znači da nužno morate platiti agenciju za istraživanje tržišta, što si gotovo sigurno kao nova tvrtka ne možete priuštiti. Koristite internet, svoje kontakte, prošećite po trgovinama i pogledajte police (ako će se tamo vaš proizvod prodavati), pričajte s pripadnicima svoje ciljne skupine… “, savjetuje Mia.

Sljedeći korak je stvaranje prepoznatljivosti kroz osmišljavanje loga i slogana.

“Logo je dio vašeg vizualnog identiteta koji ćete koristiti na svakom komadu komunikacije – etiketi, webu, mailu, tiskanim materijalima, oglasima… svugdje! Slogan je mini izjava o misiji branda i prati logo gdje god ide, podržava brand i pomaže izgradnji njegove prepoznatljivosti”, naglašava Mia.

Sada kada imamo nekakav proizvod koji ima svoj vizualni identitet, vrijeme je za izgradnju branda. Ni velike tvrtke ne ulažu milijune u neki brand za koji nisu sigurne kako će proći kod potrošača. I oni počinju na platformama koje su relativno jeftine – izgradnjom web stranice (ili podstranice) i profila na društvenim mrežama.

“Web stranica je vaša vizitka i brošura, kanal kroz koji će vas potencijalni kupci tražiti, a gdje je vaša konkurencija vjerojatno već prisutna. Iako u principu podržavam korištenje profesionalnih tvrtki koje se bave izradom stranica, ako je budžet zaista ograničen, postoje gotovo besplatne opcije. Preporučujem one koje sam i sama koristila, a ne zahtijevaju iznadprosječnu inteligenciju, niti nikakvo znanje programiranja – www.wix.com i www.weebly.com. Kada birate društvene mreže, nemojte odmah otvarati profile na svima; stvar je u kvaliteti, a ne kvantiteti! Ako ste B2B (business-to-business) tvrtka, prioritet će vam vjerojatno biti LinkedIn, a ako ste B2C, počnite s Facebookom. Ako imate vizualni proizvod (npr., izrađujete nakit, dizajnirate pakiranja, prodajete cipele…) dobra prateća mreža bit će Pinterest ili Instagram. Osnovno pravilo: budite prisutni tamo gdje je prisutna i aktivna vaša ciljna skupina”, naglašava Mia Žilavec.

Uz web stranice i društvene mreže postoje i drugi kanali komunikacije koji ne koštaju puno, a mogu polučiti odlične rezultate.

“Google AdWords. Koliko god dobro odradili optimizaciju web stranice, mlada stranica neće odmah iskakati na prvoj stranici rezultata internet pretraživača. AdWords će pomoći da ostvarite vidljivost stranice kad je ona nova, a dobar je alat i za kontinuirano korištenje kada se radi o proizvodima/uslugama koje korisnici često traže putem interneta”, ističe Mia.

Ulaganje u AdWords može vas stajati od nekoliko eura (kuna) mjesečno pa do nekoliko desetaka. Ovisno o tome koliko ste spremni odvojiti novca (za plaćanje AdWordsa) i vremena (za proučavanje koje bi riječi bilo najbolje promovirati).

No, postoje i drugi načini za promociju branda koji se tek izgrađuje. Jedan od takvih načina je i kroz iskustvo postojećih klijenata ili poslovnih partnera.

“Preporuke postojećih klijenata su vid komunikacije kojem ljudi najviše vjeruju. Potreban vam je samo jedan kupac / klijent da s ovim možete početi. Možete pustiti da se to odvija spontano (ako su mi klijenti zadovoljni, sami će pričati dalje) ili preporuke možete ganjati i proaktivno. Nema nikakvog razloga da ne zamolite klijente da vas preporuče dalje ili im čak pružite dodatni motiv da to rade (za svakog novog klijenta koji dođe preko postojećeg, postojeći dobiva xy)”, pojašnjava Mia Žilavec.

Prilikom izgradnje branda ne treba zanemariti ni “staru školu”, odnosno ubacivanje promotivnog materijala u sandučiće. Pogotovo ako se radi o brandu koji je usmjeren na lokalnu zajednicu.

“Da, tu zna biti malo gužve, ali ako je materijal dobro složen i relevantan, imat će efekta. Ako imate lokalni biznis, npr. školu stranih jezika u Dugavama, trgovinu zdravim proizvodima u Trnju… ubacivanje letaka na vašem području dobar je način za dovođenje novih kupaca. Znači, imate trošak dizajna i tiska letka, a ubacivanje možete odraditi i sami. Alternativno, ako imate poznatu bazu potencijalnih kupaca, materijale pošaljite poštom. Kako bi osigurali da će ta pošta biti zamijećena, otvorena i pročitana, učinite ju drugačijom. Npr., Chic Vocal Chick, spikerica koja svoj glas daje TV i radio reklamama, proizvela je DVD koji sadrži primjere njenih radova i upakirala ga u košuljicu atraktivnog izgleda, s osnovnim informacijama o tome tko je i što radi. Rezultat: svi primatelji su otvorili, pročitali i poslušali! “, pojašnjava Mia.

Novija verzija ubacivanja promotivnih materijala u poštanski sandučić je slanje putem elektronske pošte. Takav je način širenja informacija o brandu brz i jeftin.

“E-mail je jedan od alata koji osobno volim jer može dati jako dobar povrat investicije. Kažem ‘može’ jer ovisi o tome kako ga koristimo (kome šaljemo, koliko često, s kakvim porukama…), ali nije teško naučiti osnove, a pomažu i brojni besplatni alati za slaganje i slanje emailova. Ja koristim MailChimp i imam nula zamjerki”, kaže Mia i preporučuje da uložite nešto vremena u edukaciju na temu kako uspješno koristiti e-mail marketing, recimo na www.getvero.com.

Oglašavanje u medijima može biti veoma skupo, no ako se priča o brandu dobro prezentira, ona može postati vijest, što će rezultirati besplatnom objavom.

“Nije da svi mediji jedva čekaju da im pošaljemo svoje promotivne tekstove, ali ako dobro identificirate novinara (koji inače piše o sličnim temama) i pošaljete mu materijal koji će biti interesantan za njegove čitatelje – dobre su šanse da će objaviti”, savjetuje Mia.

Jedan od načina da privučete pozornost medija je i kroz pisanje bloga i davanje savjeta.

“Blogging, davanje savjeta, korisni resursi i slični sadržaji na web stranici, koštaju vas samo vašeg vremena, a pomažu da izgradite imidž stručnjaka u vašem području i daju korisnicima razlog da se ponovno vraćaju na vašu web stranicu”, ističe Mia Žilavec.

Naravno, ako je vaš proizvod, odnosno brand, u kategoriji onih koji se mogu isprobati, izvrstan način za pronalaženje potencijalnih kupaca i obožavatelja branda je kroz podjelu uzoraka ili besplatno testiranje. Samo ih treba podijeliti na pravom mjestu i pravoj ciljnoj skupini.

“Ako npr., proizvodite napitak za sportaše-amatere, možete organizirati degustacije napitka u trgovinama koje su specijalizirane za takve proizvode, u teretanama, napraviti dogovor s Adidas školom trčanja… Odete tamo gdje se potencijalni kupci nalaze i često je dovoljno da osigurate proizvod za kušanje, bez plaćanja dodatnih iznosa za sponzorske pakete”, predlaže Mia, koja na kraju savjetuje da učite iz tuđih uspjeha i pogrešaka.

To ne znači da treba u potpunosti kopirati što netko drugi radi, jer to ne mora funkcionirati i u vašem slučaju. Uvijek treba voditi računa da svojim brandom promovirate vlastitu filozofiju, moto i, u konačnici, sebe same.

No, tuđi vam primjeri mogu poslužiti kao inspiracija. Recimo, primjer američkog branda “Shake Shack” koji ima vjerne obožavatelje upravo zbog toga što su se držali vlastitih uvjerenja i ciljeva te nisu dopuštali da drugi utječu na njih.

I na kraju Mia savjetuje da pitate kupce i klijente kako su došli do vas.

“Neki se ustručavaju to raditi (bez razloga, nikom to ne smeta), ali to je jedan od dobrih i besplatnih načina da dobijete informaciju o tome koje vaše komunikacijske aktivnosti daju rezultate – pa onda te iste možete pojačati ili poboljšati”, savjetuje Mia Žilavec iz Virtualnog suradnika.

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -