Želite napisati knjigu? Slijedite ova 4 jednostavna koraka!

Mnogima je na listi želja i životnih planova pisanje vlastite knjige. Dok nekima knjiga služi za osobnu promociju ili promociju vlastitog biznisa, drugi je pišu jer žele pisati o temama koje ih interesiraju i o kojima mnogo znaju. Treći pak žele osloboditi svoju maštu i knjiga im je izvrstan alat za to. Bez obzira koji bio razlog za pisanje knjige, puno ljudi ne zna kako uopće početi. Želim napisati knjigu je lako reći, ali što dalje?

Stručni savjeti

Brandon Turner je autor dvije knjige i u svom je članku za portal Entrepreneur otkrio kako je u 100 dana napisao čak obje. Naglasio je kako nije profesionalni pisac, već je slijedio proces pisanja koji se sastoji od četiri jednostavna koraka. Evo koji su!

1. Posvetite se

Jedno je reći da želite napisati knjigu, a sasvim drugo to i napraviti. Isto kao kad krećete na dijetu – jedno je reći da želite smršaviti deset kilograma, a sasvim drugo prilagoditi svoj život tom cilju te promijeniti prehranu ili krenuti s vježbanjem. Htjeti i željeti nije dovoljno. Morate se pokrenuti i posvetiti se. A to je već pitanje snage volje. Nitko vas neće natjerati, niti vam pomoći – sve je na vama.

2. Definirajte veličinu knjige

Većina knjiga, kaže Brandon, ima između 60 i 100 tisuća riječi. Možete napisati i manju knjigu od 30 do 40 tisuća riječi – ovisno o tome što želite pisati. Ako želite raspodijeliti posao i svaki dan napisati barem koju stranu, podijelite ukupan broj sa 100 dana. Primjerice, želite napisati knjigu od 60 tisuća riječi, to je 600 riječi dnevno. 600 riječi dnevno je vaš minimum i ispod toga ne smijete ići.

3. Napravite plan

Sve o čemu želite pisati, zapišite na papir. Odredite jednu, dvije ili koliko god tema želite pokriti. Zatim te teme još detaljnije razradite, i onda opet još detaljnije. Definirajte koji će vam biti svaki podnaslov, svaki zaključak koji želite prenijeti svojim čitateljima – apsolutno sve. Što će vam plan biti detaljniji, lakše će vam biti pisati knjigu. Kad razradite cijelu priču, 600 riječi dnevno bit će najmanji problem napisati.

4. Pišite svaki dan…bez izgovora

Kada ste se napokon odlučiti posvetiti, razradili koliko stranica dnevno želite pisati i napravili plan o čemu želite pisati, sad je vrijeme da – pišete. Da, zvuči logično. No, ovaj korak je problematičan kao i onaj prvi. Početi je teško, a držati se plana je još teže. Jedan dan će vam „uskočiti“ važan sastanak, drugi možda neka kava, treći nećete imati volje ni za što.

Pokušajte, ali stvarno pokušajte, to ne raditi i s knjigom. Ako preskočite jedan dan, mislit ćete da jedan nije ništa, nadoknadit ćete. Ali i drugi dan, možda ne odmah sljedeći, dogodit će se ista stvar i tako par puta i vaša knjiga će pasti u zaborav (ili ćete je pisati cijelu godinu i na kraju izgubiti volju za pisanjem).

Možda će pomoći i ako knjigu posvetite jednoj posebnoj osobi, preporučio je Brandon. Stavite tu osobu na pozadinu svog mobitela ili ispišite njegovu/njezinu sliku i stavite je na vidljivo mjesto da vam bude stalan podsjetnik da morate pisati. A kada zapnete u pisanju, kad doživite blokadu, pogledajte sliku i pokušajte objasniti toj osobi što želite reći. Riječi će doći same od sebe.

I naravno, sretno s pisanjem!

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -