Kako napisati oglas za posao koji će privući prave ljude?

Poslodavci i tvrtke iz različitih branši i djelatnosti trude se među svoje zaposlenike privući što kvalitetnije, talentiranije i bolje buduće zaposlenike za svoj tim. No, posao pisanja i kreiranja zanimljivog, privlačnog oglasa nije lak. Ako tvrtka ima odjel ljudskih resursa taj je zadatak nešto jednostavniji, no manje tvrtke i obrti ih nemaju pa moraju dobro razmisliti kako predstaviti svoju tvrtku i radno mjesto potencijalnim kandidatima.

Internet kao dobar alat

Danas na Internetu postoji velik broj specijaliziranih internetskih stranica za objavljivanje oglasa, ali dobar potencijal za pronalazak budućih zaposlenika koji tvrtci odgovaraju imaju brojne grupe i stranice na društvenim mrežama. Takve grupe su većinom podijeljene po skupinama djelatnosti i branšama tako da je mogućnost da pronađete zainteresiranog, kvaPročlitetnog budućeg člana vašeg tima puno veća.

Objavljivanje oglasa na specijaliziranim internetskim stranicama se u većini slučajeva plaća pa u potrazi za novim zaposlenicima imajte to na umu.

Važan je marketing

Razmislite o načinu na koji ćete potencijalnom kandidatu za posao predstaviti svoju tvrtku. Učinite oglas zanimljivijim tako što ćete istaknuti posebnosti vaše tvrtke ili obrta. Navedite vrijednosti koje vaša tvrtka i zaposlenici njeguju kako biste privukli one koji dijele slična razmišljanja.


Pročitajte više: Zanimljiv oglas za posao jednog poslodavca: Tražim svoju Sheryl Sandberg


Precizirajte očekivanja

Pored osnovnih informacija o tome čime se tvrtka bavi, kakvog stručnjaka traži, koje su njegove zadaće i odgovornosti, navedite je li potrebno znanje jednog ili više stranih jezika, znanje rada u određenim programima, na određenim strojevima, koliko iskustva bi kandidat trebao imati, ukoliko možete, precizirajte razinu iskustva i znanja potencijalnih kandidata.

Usredotočite se na opis onoga što bi zaposlenik na poziciji za koju oglas objavljujete točno trebao donijeti vašoj tvrtci, kakve vještine, iskustvo i znanja bi trebao imati kako bi mogao obavljati određeni posao.

Što tvrtka nudi?

Dobro bi i poželjno bilo navesti visinu ili rang primanja za radno mjesto. Navedite ako nudite bonuse i dodatke na plaću kao i kriterije za njihovo ostvarivanje.

Ako tvrtka nudi neke dodatne pogodnosti poput dodatnog usavršavanja, plaćenih edukacija ili neke druge pogodnosti poput niže cijene za zaposlenike na određene aktivnosti, to svakako treba istaknuti.


Pročitajte više: Znate li što je presudno ako se prijavljujete na oglas za posao objavljen na LinkedInu?


Kako se prijaviti?

Definirajte i precizirajte način na koji se kandidati koje tražite mogu prijaviti i predstaviti. Pored životopisa i motivacijskog pisma možete, ovisno o sektoru iz kojeg je tvrtka, zatražiti da kandidati pošalju svoj portfolio ili neke druge dodatne dokumente i sve precizirajte u tekstu oglasa.

Precizirajte i istaknite e-mail adresu, broj telefona ili web obrazac na koji se vaši budući zaposlenici mogu prijaviti, a dobro bi bilo navesti broj telefona ili e-mail adresu ako netko ima dodatnih pitanja vezano za posao ili vašu tvrtku.

Odgovorite na prijavu

Pristojno i poželjno bi bilo da svakom kandidatu koji se prijavljuje za posao odgovorite na prijavu bez obzira na to je li kandidat primljen i postaje dio vašeg tima. Također, ukoliko ste odredili kako će postupak izbora kandidata ići postepeno i u nekoliko faza, obavijestite sve prijavljene i zainteresirane o tijeku postupka i pronalaska idealnog kandidata.

Foto: Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -