Kako odabrati pravi materijal za odjeću za posao?

Odabir poslovne odjeće podliježe cijelom nizu pravila. Od različitih dress codeova koji mogu biti veoma rigorozni pa do jednostavne činjenice da u toj odjeći provodite veći dio dana i nužno je da se u njoj osjećate ugodno.

I dok o samom stilu i pojedinim komadima odjeće informacije možete pronaći na svako koraku, gotovo nitko ne govori o tome kako odabrati pravi materijal za odjeću za posao.

Vjerujte, koliko god ona sintetička košulja lijepo izgledala na lutki u trgovini, nije baš najbolji izbor ako radite u prostoru koji je veoma topao i u kojem se možda jače znojite nego inače.

Budite ‘materijalna’ djevojka

Danas se na tržištu zaista nudi pregršt različitih materijala po najrazličitijim cijenama. Od eko uzgojenog pamuka, preko lana i bambusa pa do mješavine umjetnih materijala i umjetne kože.

Ako pripadate onim sretnicama koje od tvrtki u kojima rade dobivaju mjesečni džeparac za odjeću, onda se vjerojatno ravnate po tim iznosima. Međutim, ako tvrtka od vas zahtjeva točno određen način odijevanja, a ne daje nikakvu novčanu kompenzaciju, dobro razmislite o tome što ćete odabrati.

Neki materijali su teži, drugi su lepršaviji, neki ‘bolje dišu’, drugi bolje griju. Osim samog izgleda odjevnog predmeta i materijala od kojeg je izrađen, prilikom kupovine treba voditi računa i o izdržljivosti materijala, ali i troškovima održavanja.

Vuna

Vuna je omiljeni materijal za poslovna odjela i kod muškaraca i kod žena. Ima bogatu teksturu i dugotrajna je, a zahvaljujući svojoj prirodnoj teksturi grijati će vas po zimi bez da izazove pretjerano znojenje.

Dobro, kvalitetno vuneno odijelo može trajati godinama unatoč svakodnevnom nošenju, a pogodno je i za poslovna putovanja jer se neće lako zgužvati.

Međutim, kvalitetno vuneno odijelo nije jeftino i ako želite da vam potraje i nekoliko godina, stajati će vas nekoliko tisuća kuna. Uz to, oni s osjetljivijom kožom mogli bi osjetiti iritaciju, pogotovo ako im vuna direktno dotiče kožu. Tu je i problem sakupljanja u pranju, ako se posebno ne pazi na kojoj se temperaturi pere. Upravo zato mnogi odabiru kemijsko čišćenje, što povećava troškove održavanja.

BeFunky_otvor-na-košulji

Pamuk

Pamuk je jedan od zahvalnijih materijala kod poslovne odjeće. Izvrstan je za tvrtke koje nemaju stroga pravila odijevanja, a može ga se ‘prokrijumčariti’ i u košuljama ispod samih odjela.

Kao i svaki drugi prirodni materijal, pamuk omogućava koži da diše, ne izaziva nikakve iritacije i jednostavan je za održavanje. Dodamo li tome i činjenicu da su pamučni odjevni predmeti u načelu jeftiniji, zanimljivu bluzu za posao možete pronaći već za stotinjak kuna.

No, i pamuk ima svoje loše strane. Upravo zbog svoje mekoće lako se gužva pa je poželjno koristiti neki od učvršćivača prilikom pranja i peglanja. Također, veoma brzo gubi oblik (pogotovo ako se radi o mekanijem pamuku), a nije neobično i da boje izblijede već nakon nekoliko pranja.

Kašmir

Kašmir je također vrsta vune, ali koja je na dodir gotovo svilenkasta. Upravo ta mekana komponenta čini ovaj materijal veoma skupocjenim i daje mu dozu elegancije. Ako si možete priuštiti pulover ili kaput od kašmira, biti ćete sigurni od zime. Na stranu izgled, kašmir je izuzetno jak materijal koji s vremenom postane još mekaniji, a unatoč svemu tome zadržava svoj originalni izgled i oblik.

No, skupi materijali zahtijevaju i skupo održavanje. Kašmir bi trebalo isključivo čistiti u kemijskoj čistionici, odnosno prati na ruke u mlakoj vodi. Iako je relativno skup u odnosu na druge materijale, jedan sloj odjeće od kašmira može zamijeniti i do četiri sloja, primjerice, pamuka.

Svila

Ovo prirodno vlakno dolazi od dudovog svilca i oduvijek je glasilo kao profinjeno i ženstveno. Svilena košulja dati će dozu elegancije bilo kojem odijelu, a izvrsno je rješenje za osobe sa osjetljivom kožom.

Međutim, od svih navedenih materijala, svila je najteža za održavanje. Gotovo je nemoguće oprati mrlju sa svilene bluze ili haljine, a mrlje od znoja mogu u potpunosti uništiti dobar komad odjeće. Zato bi svilene komade trebalo prati ručno, sušiti na zraku i glačati na izuzetno niskim temperaturama. Treba li uopće isticati da je svila izuzetno skupa i jedna lijepa košulja može vas stajati i tisuću kuna?

plavi sako
Zara

Lan

Lanena odjela i komadi odjeće izvrsni su za ljeto. Pogotovo ako vaša tvrtka nema izuzetno stroga pravila odijevanja. Relativno je jednostavan za održavanje i nije ga potrebno čistiti u kemijskoj čistionici.

Međutim, glavna mu je mana što se brzo gužva pa i sama vožnja do posla može rezultirati neurednim izgledom. Nije pogodan za duža putovanja, a i lanena odijela, iako jeftinija od vunenih, mogu biti skupa.

Mješavine

U posljednje vrijeme popularne su mješavine materijala koje pojeftinjuju odjeću, zadržavaju glavne karakteristike pojedinog materijala, ali mu daju i neke prednosti umjetnih materijala.

Kombinacija pamuka i elastina, odnosno poliestera je veoma popularna kod traperica i košulja, dok je u poslovnoj odjeći najpopularnija kombinacija vune i poliestera.

Dodatak umjetnih materijala olakšava održavanje odjevnih predmeta i pojeftinjuje kupovinu.

Međutim i ovdje treba biti oprezan i birati one odjevne predmete koji u mješavini imaju barem 50 posto prirodnog materijala poput vune ili pamuka. Osobe koje se više znoje ili imaju osjetljivu kožu, ipak bi se trebale držati prirodnih materijala.

‘Hladna vuna je materijal koji je idealan za ženska i muška odijela (sakoe, hlače i suknje) jer nije ni pretanak ni predebeo, te se može nositi tijekom cijele godine. Hladna vuna ima najljepši pad i najugodnija je za nošenje. Za razliku od nje, sintetika nikako nije ugodna jer postoji velika vjerojatnost od prekomjernog znojenja, jer koža ne diše, što nije nikako profesionalno ni poslovno. Pamučni i svileni komadi su jako dobar izbor, koža diše, a odjeća izgleda dobro’, poručio je stilist Ivan Friščić.

Foto: Samsung, Nara camicie, Zara

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više