Kako opravdati povećanje cijena?

Mnoge žene se osjećaju loše i hvata ih panika kad moraju povećati cijenu svojih proizvoda ili usluga. Kako to opravdati?

Trenerica i managerica za razvoj poslovanja te vlasnica i direktorica tvrtke Adria Corporate Education Gordana Kadoić ima rješenje.

Kako kupcu objasniti povećanje cijena?

Živimo u vremenu i prostoru u kojem se prosječan potrošač teško snalazi među mnoštvom različitih ponuda.

„Informacije, akcije, ponude, last minute aranžmani, super sniženja, popusti i slične ključne riječi kao magnet se lijepe za naš mozak koji nam automatski šalje poruku (impuls) da barem zastanemo i razmislimo što nam se sve nudi“, govori Gordana te dodaje kako ne postoji osoba koja nije oduševljena nekim popustom ili sniženjem jer ima osjećaj da je dobila puno više vrijednosti za određenu količinu novca.

S druge strane, kad čujemo za povećanje cijena bilo koje vrste i u bilo kojem iznosu, gotovo uvijek negativno reagiramo. I to često i ne znajući podlogu koja je prethodila takvoj odluci.

Gordana ističe kako su u nešto lakšem položaju velike tvrtke koje imaju na tržištu ili snagu branda ili potražnju koja im omogućuje da se proizvodi ili usluge i dalje kupuju.  Iako i njima jedan dio kupaca otpadne jer im je nova cijena previsoka i ne mogu si ili ne žele više priuštiti isto.

Kada ste se zadnji puta kao potrošač zapitali što ste i koliko dobili više s nekim povećanjem cijena?

Vrlo često kupci misle kako će za veću sumu novca koje moraju platiti dobiti istu razinu kvalitete. No, trebali bi biti svjesni kako odluka o promjeni cijena uvijek iza sebe ima neku analizu trenda i naravno, cilj koji se želi postići, stoga Gordana navodi i najčešće razloge koji dovode do povećanja cijene.

To može biti povećanje cijene sirovine (kod proizvoda), inovacija, novi dizajn ili ambalaža. Jednako tako, praćenje konkurencije, stopa inflacije, nova cjenovna politika tvrtke ili pak neki drugi uvjeti na tržištu (najčešće priprema za godišnje pregovore između kupaca i dobavljača).

3 načina kako opravdati povećanje cijena

Povećanje cijena predstavlja najveći problem malim i mikro poduzetnicima jer se boje  kako bi mogli izgubiti neke klijente. I u pravu su, smatra Gordana.

„Poduzetnik u tome trenutku već ima sliku u glavi o manjem broju klijenata, kupaca, potrošača, ali istovremeno zaboravlja da mu vrijednost poslovanja ostaje ili ista ili raste“.

I autorica Denise Duffield-Thomas govori kako to nije ništa strašno i kako je zapravo nužno, a navela je i tri ključna razloga kada treba razmisliti o povećanju cijena te što sve utječe na to:

1. Iskustvo

Nije isto imate li nekoga na junior ili senior razini, osobito kad je riječ o uslužnom sektoru. Iskustvo za klijente često znači i bolje rezultate, stoga je potpuno opravdano povećati cijenu.

Iskustvo je, dakle, ključni faktor kod kojeg najviše dolazi do izražaja ta dodatna vrijednost koja se prenosi na klijenta i trebali bismo biti svjesni da smo mi uložili svoje vrijeme i znanje.

Vrlo je važno da žene koje pokreću novi biznis ne zanemare i svoje iskustvo u drugim područjima jer je i ono bitno i broji se, i pomaže im da klijentima omoguće što bolje rezultate.

2. Potražnja

Ako je potražnja za vašim proizvodima ili uslugama takva da je mjesecima unaprijed sve rasprodano, oni koji prodaju proizvode mogu u jednom trenutku ostati bez zaliha, a oni koji nude usluge mogu doživjeti „burn out“ – vrijeme je da spoznate da vaši proizvodi ili usluge vrijede više.

I stoga opravdano povećajte cijenu jer 10 do 20 posto veća cijena vas ne bi trebala dovesti do gubitka klijenata.

3. Izvrsnost

Jeste li zaista izvrsni u tome što radite? Ukoliko jeste – imate potpuno pravo to i fantastično naplatiti!

Zaslužujete biti nagrađeni za vaš izniman rad, a ako netko nema dovoljno novaca za vas, posvetite se onima koji će vam moći platiti vašu kreativnost.

„I zato, drage dame, nema mjesta osjećaju krivnje i ne podcjenjujte se, osobito ako ispunjavate sve uvjete koje ističe Denise. Ako vi nećete, uvijek netko hoće, samo se treba ohrabriti“, za kraj poručuje Gordana.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Taylor Swift osoba godine

Taylormanija – žena koja ruši sve rekorde proglašena osobom godine

Osoba godine časopisa Time, žena čija je turneja najprofitabilnija u povijesti, žena čiji dokumentarac ruši rekorde gledanosti. Našla se uz bok...
- Advertisment -