Kako pobijediti kad Facebook promijeni algoritam?

Čak i ako niste prošlog tjedna visili na internetu vjerujem kako ste čuli da je Facebook odlučio napraviti zaokret u vidu ponovnog smanjenja organskog dosega Facebook stranica.

Nakon što se stišala bura, sastavila sam kratki pregled na koji način promjena utječe na brandove i što možete napraviti.

Povijesno gledajući, organski doseg počeo se smanjivati u 2012. godini kad je bio na 12% da bi početkom 2014. završio na samo 2% – što je postalo i ostalo europski standard. U svim tim izmjenama algoritma koje su se nastavile do ove godine, Facebook newsfeed je pretrpio najviše štete jer smo kao korisnici sve više bili izloženi sadržaju kojeg su nam plasirali brendovi.

Pošto je premisa većine društvenih mreža povezivanje ljudi, ovom značajnom promjenom u Newsfeedu, Facebook se vraća svojim temeljnim vrijednostima– fokusu na korisnike i njihove interakcije s rodbinom i prijateljima.

Što to znači za korisnike?

Korisnici će vidjeti više sadržaja od svojih prijatelja i rodbine, a mnogo manje od brendova i izdavača.

Ali što to znači za brendove?

Imajte na umu da se radi o organskom dosegu, ne o plaćenom. Organski doseg će zbog promjena u algoritmu biti još niži. Svakako pozornije pratite promjene u organskom dosegu sljedeći period kako biste vidjeli na koji način promjena u algoritmu utječe na vašu stranicu.

Ako prakticirate clickbait, engagement bait ili plasirate loš sadržaj – nemojte. Još početkom prosinca prošle godine najavljene su sankcije takvog ponašanja tako da ako tad niste prestali, danas je idealan dan za tu novogodišnju odluku.

Fokusirajte se na kvalitetan sadržaj. Što je kvalitetan sadržaj? Onaj u kojem korisnici uživaju, koji ih potiče na komentiranje i kojeg podijele s prijateljima. Ključno je razumjeti kakav tip sadržaja vaša ciljna skupina smatra kvalitetnim i korisnim te što ih inspirira na interakciju i dijeljenje. Komentari su važniji od reakcija na statuse.

Grupe postaju iznimno bitne jer se u njima događa stvarna interakcija. Pod stvarnom interakcijom mislim na smislenu i svrsishodnu komunikaciju između većeg broja korisnika te na dugi format komentara / odgovora. Sadržaj koji se dijeli putem grupa je i prije ove promjene bio postavljen više u Newsfeedu jer ga je algoritam već tada prepoznavao kao kvalitetnijeg i relevantnijeg. Organski doseg ne utječe na grupe tako da ne bi bilo loše da razmislite o formiranju Communityja jer su zajednice aktivnije i otvorenije za diskusiju.

facebook algoritam

Promjene i planovi za budućnost

Video je bio značajna promjena za Facebook, pogotovo zato što je postao jedan od načina na koji korisnici komuniciraju jedni s drugima te čest format putem kojeg brendovi komuniciraju s fanovima. Facebook je investirao dosta resursa u video, a i sami znate da vam je video direktno uploadiran na stranicu ostvarivao bolji doseg i uključenost (engagement) od ostalih formata. No s ovom izmjenom možemo očekivati da ćemo vidjeti manje klasičnog video sadržaja iz razloga što je gledanje videa – pasivno iskustvo. To se ne mora nužno odnositi na Live (on generira 6x više interakcija) jer Live ovisi o više faktora.

Promjene u Messengeru su prošle ispod radara ali postoji veliki potencijal kojeg brandovi imaju ako se aktivnije pozabave s Messengerom. Facebook se svakako inspirirao WeChatom i njihovom restriktivnom politikom prema brendovima te je sad otvorio puno veće mogućnosti unutar vlastitog messaging servisa.

Iako su Newsfeed i Facebook Adsi odvojeni sustavi i Facebook kaže da neće biti utjecaja – kod Adsa budite pažljiviji i pametniji. Planiranje i ciljanje (targetiranje) oglasa postaju još bitniji nego prije. Cijene su u zadnjem kvartalu na europskoj razini rasle oko 30% tako da ćete morati povećati budžete kako bi bili vidljiviji na Newsfeedu i ostvarili ciljeve koje ste postavili za ovu godinu. Metrike postaju sve važnije. Razmislite o tome što ćete mjeriti – po mogućnosti ono što ima direktan utjecaj na vaš prodajni rezultat.

Izgradite vlastite (owned) kanale. Pod vlastitim kanalima mislim na internetske stranice brendova. Facebook već odavno nije owned kanal tako da ga u kvartalnim izvještajima slobodno premjestite u paid. Nastavite ulagati u sadržajni marketing, pogotovo u duge formate koje vam posljedično utječu i na SEO.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...