Kako izbrusiti intuiciju i donositi bolje poslovne odluke?

U utorak u hotelu Hilton održan je networking breakfast pod nazivom “Kako izbrusiti intuiciju i donositi bolje poslovne odluke”. Predavanje i trening na tu temu održala je Ana Keglović Horvat koja je sudionice ovog tipa doručka naučila kako poboljšati intuiciju.

Povezano: Tijelo i intuicija nam šalju signale upozorenja kada odabiremo loše odluke

Što je intuicija?

Ana Keglović Horvat diplomirana je pravnica, poduzetnica, konzultantica, trener i učitelj All level healing tehnike. Na temelju vlastitog iskustva ispričala je kako je donosila poslovne odluke u svijetu koji se stalno mijenja. Iako je započela karijeru kao pravnica te predavala na fakultetu, nije mogla zamisliti da će to biti posao kojim će se baviti do kraja života. Stoga se okrenula poduzetništvu i stvorila agenciju za digitalne komunikacije i marketing “Lude ribe”, a kasnije i AKH Consulting specijaliziran za GDPR i treninge. Upravo tako je otkrila zašto joj je intuicija važna za poslovne odluke.

“U digitalnom svijetu vi ćete se probuditi i otkriti da je došla nova aplikacija, novi servis koji vam nije blizak, kao što je to svojevremeno bio Snapchat i morat ćete odmah otkriti kako ga koristiti i hoće li on vašim klijentima uopće trebati. Morate osjetiti trendove i prepoznati onaj osjećaj u sebi koji vam stalno daje znakove kamo i kako dalje.”, rekla je Ana.

U moru novih informacija Ana je morala pronaći način kako će donositi poslovne odluke kad nema dovoljno informacija ili su informacije kontradiktorne ili ih ima previše u kratkom vremenu. Shvatila je da joj njezino tijelo i um šalju signale koja je odluka dobra ili koja nije. Intuicija teško da nas može prevariti, više nas sputava i navodi na krivi put naš strah ili ignoriranje intuicije.

“Intuiciju svatko od nas ima, a ona se može uvježbati. Što ćete ju više vježbati, to će bolje raditi.”

Ana Keglović Horvat

Kako poboljšati intuiciju?

Ana je istaknula kako postoje brojne definicije što je intuicija i odakle dolazi, ovisno koju praktičnu ili znanstvenu teoriju prihvatimo. “Taj unutarnji glas za može za vas biti glas koji dolazi direktno od Boga, Alaha, svemira, energije ili ničega, kako tvrdi jedna struja”, rekla je. No, intuicija se za vas može biti jednostavno informirana intuicija koja se prema drugima temeljiti na prethodnom iskustvu, logici, zaključivanju i sličnom. Vaša definicija intuicije neće utjecati na vašu sposobnost upravljanja njom. Vi birate ono što je u skladu s vašim vjerovanjem.

Kroz vježbanje i korištenje intuicije otkrit ćete i kako vaša intuicija komunicira s vama odnosno koji je vaš primarni komunikacijski kanal. Možda ćete viđati znakove, osjetiti ju u reakciji tijela, viđati slike, simbole, osjetiti kroz emocije, aha trenutke ili nekako drugačije. Kada vježbom i učenjem tehnika razvijete intuiciju, bez problema možete intuitivno osjećati stanja, energiju i osjećaje drugih osoba ma kako se oni trudili da vam ih sakriju.

Brojni svjetski biznismeni se koriste intuicijom u procesu donošenja odluka i ona im je sjajan savjetnik i podrška kako bi donijeli prave odluke za svoj posao. Među njima je i Richard Branson, četvrti najbogatiji Britanac koji kaže da se koristi intuicijom kako bi donio 60 odluka tijekom jednog sata. Što dovodi do računice da donese jednu odluku svake minute. Bez obzira na informacije i ljude oko sebe, toliki broj odluka i to dobrih odluka teško možete donijeti bez slušanja intuicije, ispričala je Ana.

Povezano: Tijelo i intuicija nam šalju signale upozorenja kada odabiremo loše odluke

Stres blokira našu intuiciju

Ako intuiciju svi imamo i ona je naš najbolji savjetnik, zašto ne donosimo dobre odluke? Glavni odgovor je da nas ometa strah, nedostatak vjere ili prepoznavanja znakova, a najviše stres.

“Stres blokira ili usporava našu komunikaciju s intuicijom!”

Ana Keglović Horvat

Ako ste u konstantnom stresu, nemate niti minute mira i vremena da odradite unutarnji razgovor sa samim sobom i svojom intuicijom, a u glavi vam bubnja stotine informacija, rokova i problema, teško ćete prepoznati i čuti što vam intuicija govori. Kako biste smanjili razinu stresa potrebno je naučiti tehnike koje pomažu upravo u tome. Naš um se sastoji od svjesnog i nesvjesnog dijela, a upravo smanjenje razine stresa čisti taj “prostor” i daje slobodu, prostor i sposobnost intuitivnom razmišljanju.

Postoje brojne tehnike koje pomažu u smanjenju nagomilavanja stresa, a vrlo poznate su razne tehnike disanja, meditacija ili molitva. No, svatko treba otkriti tehniku za sebe koja je u skladu s našim životom i vjerovanjem te ustrajati na njezinom prakticiranju.

Samu intuiciju možemo vježbati i pratiti kroz praktičan rad, no i učenjem vrlo moćnih tehnike razvoja intuicije koje su nam srećom dostupne u brojnim metodama, od kojih je All level healing jedna od meni najdražih, zaključila je Ana.

Foto: Privatna arhiva, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -