Franšiza – sigurniji način ulaska u poduzetništvo?

Bliži nam se 2. Forum poslovnih mogućnosti za samozapošljavanje  u organizaciji Hrvatske udruge za franšizno poslovanje i u suradnji s Visokom školom za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski. Prilika je to za osvrnuti se na franšizno poslovanje u Hrvatskoj i kroz informiranje potaknuti njegovu uspješnost. Pogledajte program foruma.

Franšiznim poslovnim modelom odvija se 50% svjetske maloprodaje

Svakih 6 minuta u svijetu otvori se jedno novo franšizno prodajno mjesto. Toj statistici treba dodati i da na svijetu postoji oko 24.500 franšiznih brendova u oko 300 različitih industrija, koji samo u Europi ukupno zapošljavaju više do 3 milijuna ljudi i da su tih 24.500 franšiznih brendova svojim franšizama pokrenuli više od 1,1 milijun poduzeća. Njihova je stopa preživljavanja u prvih 5 godina više od 90% (u odnosu na samostalni start up gdje je ona manje od 25%), onda vidimo kolika je globalna snaga ovog načina poslovanja. Od navedenih 24.500 brendova samo je 5% mega brendova s kojima se krivo poistovjećuje cijeli franšizni sektor, kao što su Mc Donald’s, Burger King, KFC i slični. Ostala velika većina su mali i srednji poduzetnici koji su vrlo uspješno internacionalizirali svoje poslovanje primjenom franšiznog poslovnog modela.

Hrvatska ima oko 200 franšiznih brandova

Kad pogledate ove globalne brojke prvo što pada u oči je činjenica da su razvijene zemlje kao što su Njemačka, Italija, Francuska, UK i sl. lideri u franšiznom poslovnom sektoru. U njihovim zemljama više od 80% svih prisutnih franšiza su njihove domaće franšize. Prosjek u Europi je 76% domaćih franšiza. Njima su, dakle franšize kanal za internacionalizaciju domaćih poslovanja.  Iako po ukupnom broju prisutnih franšiza na tržištu, Hrvatska ne zaostaje za svojim okruženjem (oko 200 franšiznih brendova) ipak po nečemu je Hrvatska na zadnjem mjestu u svijetu. Po udjelu domaćih franšiza u ukupnom broju franšiza. To je samo 12% ili prevedeno oko dvadesetak hrvatskih poduzetnika koji se šire putem prodaje svojih franšiza. Zato se s pravom postavlja pitanje hrvatskim poduzetnicima, što vas to koči da ne koristite kanale širenja poslovanja što razvijene zemlje koriste od ’70. ?

Zašto se hrvatski poduzetnici boje ovog, u svijetu dokazanog i isprobanog načina internacionalizacije poslovanja? Kao prvo tu je dobro, staro ne znanje. Naši poduzetnici imaju površnu informaciju, ali nemaju znanja o prednostima koje pruža ovaj način poslovanja gdje inicijalno ulaganje za širenje njihova poslovanja daje kupac franšize. Na drugom mjestu je strah od dijeljenja poslovnih tajni i nepovjerenje u pravni sustav. To je, s obzirom na spor i neučinkovit pravni sustav u zemlji, realni strah svih poduzetnika, radilo se o franšiznom sektoru ili ne. Kako to da su onda unatoč toga ipak  krenuli u poduzetništvo i kako to da su oni malobrojni koji su unatoč toga pokrenuli franšize ipak uspjeli?

Brzi povrat ulaganja

Osnovna je karakteristika poduzetnika upravo razumno preuzimanje rizika, a rast kroz kreiranje franšize znači u konačnici podjelu rizika za poslovanje na nepoznatom teritoriju. Dakle, svi oni koji su se unatoč lošem pravnom sustavu u Hrvatskoj i potpunim neznanjem institucija što su to franšize, upustili u ovaj način širenja poslovanja nisu požalili. Zašto onda i ostali hrvatski poduzetnici ne primjenjuju ovaj način rasta i internacionalizacije poslovanja?

Činjenica je da kvalitetno kreiranje franšiznog poslovnog modela iziskuje početna ulaganja za angažman konzultanta, a mnogi naši poduzetnici, pogotovo oni mali smatraju da oni sve najbolje znaju. Ipak ulaganje u kreiranje franšize se vrlo brzo isplati jer je ono isti trošak za jednu ili stotinu prodanih franšiza. Neki poduzetnici pokušali su i drugačije skinuvši ugovore s interneta misleći da je ugovor jedino što im treba. Svaka takva „kvazi“ franšiza propala je unutar 6 mjeseci. To nikako nije način jer projektirati franšizni poslovni model, da on bude održiv i siguran za davatelja i primatelja franšize, puno je složeniji i važniji proces od jednostavnog kopiranja ugovora.

Je li moj posao franšizabilan?

U zadnjih 16 godina u Hrvatskoj bilo je dosta međunarodnih sajmova franšize, a imamo i Hrvatsku udrugu za franšizno poslovanje od 2002 godine, koja je članica Europske franšizne federacije i aktivno sudjeluju u radu svjetskih organizacija. To sigurno nije malo, ali očito nije niti dovoljno da naši poduzetnici dobiju povjerenje u ovaj način poslovanja i osnovna znanja o tome kako najbolje primijeniti franšizni poslovni model.

Smatram ipak da je pitanje svih pitanja u glavama naših poduzetnika: je li moj posao franšizabilan? Na to pitanje odgovor se vrlo jednostavno i besplatno može dobiti upravo u Hrvatskoj udruzi za franšizno poslovanje, a to ujedno smanjuje sumnje i strah za kvalitetnu globalizaciju hrvatskih brendova. Mislim da je vrijeme da dokažemo da možemo koristiti isprobane metode internacionalizacije poslovanja od drugih zemalja koje su tome odavno već uspjele.

Autor: mr.sc. Ljiljana Kukec, pred. ([email protected])

  • Predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje
  • Članica upravnog odbora Europske franšizne federacije
  • Članica Svjetskog franšiznog vijeća

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -