5 trikova uz pomoć kojih će vam stan uvijek izgledati uredno

Gosti vam nenajavljeno stižu za 15 minuta. Vi:

a) Mirno sjedite na kauču ispijajući šalicu kave i čekate goste

b) Uspaničeno pokušavate prikriti nered sklanjanjem stvari iz dnevnog boravka u spavaću sobu u nadi da tamo nitko neće proviriti

Ako je vaš odgovor pod slovom b), vrijeme je da naučite nekoliko trikova pomoću kojih ćete biti u onoj skupini ljudi koja mirno dočekuje čak i nenajavljene goste. Iako nam ubrzani životni stilovi ne dopuštaju da briljiramo u svakom aspektu života te je jasno da su određeni zadaci tijekom dana prioritet, čist i uredan dom kojem se rado vraćamo mnogima od nas bi trebao biti od veće važnosti.

Ne odlažite stvari na otvorene površine

Važno pravilo: Otvorene površine u stanu nisu police. Bez obzira radi li se o kuhinjskoj radnoj površini, perilici rublja, stoliću u dnevnom boravku, komodi ili radnom stolu u kućnom uredu, oni bi trebali ostati čisti. Njihova namjena nije da na njih odložimo sve čemu nismo našli pravo mjesto. Ovo je trik najvećih majstora koji se bave uređenjem interijera i svakako je jedan od najboljih savjeta kako održati životni prostor urednim.

Neka vam radni stolac ne bude preskupa vješalica

kako pospremiti stan

Ono što dodatno pojačava dojam neurednog doma je svakako odjeća prebačena preko radnog stolca. Ili preko bilo kojeg drugog komada namještaja koji nije vješalica. Pokušajte se odvinkuti od navike prebacivanja nošene odjeće preko stolaca, fotelja i kauča te odjeću odmah vratite u ormar ili ubacite u košaru za prljavo rublje. Prostor će instantno izgledati urednije.

Navečer napunite perilicu posuđa, ujutro je ispraznite

Ne ostavljajte prljavo posuđe posvuda po kuhinji ili po stanu. Navečer, kada su svi obavili sve što su trebali i kada više nitko neće koristiti novi tanjur, šalicu, čašu…, napunite perilicu posuđem od toga dana i pustite je neka odradi svoje. Ujutro dok pripremate kavu, izvadite čisto posuđe iz perilice i odložite ga na mjesto. Neka vas prazna perilica ponovno dočeka na kraju dana, kako ne biste morali obavljati dvostruki posao. Tako ćete uvijek imati čistu radnu površinu i perilicu spremnu za korištenje.

Izbacite smeće prilikom izlaska iz stana

Ujutro kada krećete na posao, ne zaboravite iznijeti i smeće. Pokupite smeće iz dječjih soba, kuhinje i kupaonice kako vas nakon radnog dana ne bi dočekao kaos i nagomilano smeće koje ćete izbaciti sutra, prekosutra ili tko zna kad… Redovno bacajte ambalažu potrošenih proizvoda, kartonske kutije, kutije od cipela, reklamne materijale koje odlažete posvuda po kući… Nekako upravo te stvari pronađu svoje mjesto u našim domovima i predugo ostanu, iako im je mjesto u kanti za smeće.

kako pospremiti stan

Čistite jednom tjedno

Ovaj savjet se ne odnosi na pospremanje stvari na za njih predviđena mjesta jer bismo to trebali raditi svakodnevno, već na detaljno čišćenje kuće ili stana. Odaberite jedan dan u tjednu u kojem ćete oprati kupaonicu, kuhinju i sve podove te usisati sve tepihe. Također, to bi ujedno mogao biti i dan tijekom kojeg ćete promijeniti posteljinu.

Uredno ne znači uvijek i čisto, zato, ukoliko čistite rjeđe od jednom tjedno, razmislite o uvođenju nove navike. U ovu (ne baš omiljenu, ali potrebnu) aktivnost možete uključiti i vlastitu djecu na način da ih naučite da sami pospremaju vlastite sobe i da su sami odgovorni za njihovu čistoću i urednost.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -