CEO LinkedIna otkrio 4 jednostavna koraka koja će pomoći da postanete bolji lider

Jeff Weiner, CEO LinkedIna, jedan je od najuspješnijih lidera današnjice. Ipak, trebalo je proći puno vremena da razvije svoj jedinstven i efikasan upravljački stil, donosi CNBC.

Promjena stila

Dok je radio kao izvršni dopredsjednik Yahoo-a, njegov stil mogao se nazvati „intenzivnim“.

„Slušao bih druge s ciljem da odgovorim, a ne da zaista razumijem. Očekivao sam da oni rade stvari baš kao ja i frustrirao bih se kada to ne bi bilo tako“, priznao je.

Odlučio je svoj stav promijeniti i razviti menadžerski pristup baziran na suosjećanju koji djelomični uzor pronalazi u učenju Dalaja Lame. Razvio je načine na koje strukturira prioritete. Te jednostavne prakse osigurale su prostor da razvije stratešku, ali i ljudsku viziju, koje su esencijalne za svakoga tko želi narasti kao vođa neke organizacije.

Od čega se sve sastoji njegov uspješan pristup?

Rutine imaju moć

Kako je njegova odgovornost rasla, tako je sve više počeo cijeniti moć svakodnevne rutine. Naglašava kako mu je znanje o tome što će se dogoditi svaki dan olakšalo fokusirati se.

Shvatio je da mu rutina omogućava da definira što će sve ostvariti na poslu, ali i kod kuće, od trenutka kad se probudi do vremena kada ide spavati.

A često se budi već oko pola 6 ujutro nakon čega vježba, meditira i odvodi djecu u školu. Kada se vrati s posla večera s obitelji, pospremi djecu u krevet i zatim provodi vrijeme sa suprugom. Važno mu je da se dovoljno naspava, pa u krevet nerijetko odlazi već oko 10 navečer.

Svakodnevne rutine imaju moćan utjecaj na ovog uspješnog menadžera. Jednom prilikom ispričao je što je o njima naučio od svog oca.

„Kada me pozdravljao uvečer govorio mi je da mogu napraviti sve što si zacrtam. I to se događalo toliko često da mi je postalo gotovo jednako kao da mi je govorio da dovršim svoj ručak.“

Ostavite prazno mjesto u rasporedu

kako postati bolji lider

Rutina ovog uspješnog CEO-a uključuje i vrijeme koje nije rezervirano za ama baš ništa. To vrijeme, koje sveukupno svakodnevno iznosi oko 90 minuta, koristi kako bi procesuirao informacije, odgovorio na zaostale e-mailove i ostvario neplanirane razgovore ili coaching.

Naglašava kako je ovo „slobodno“ vrijeme esencijalno za kreativnost i produktivnost.

„Ključ za bolje upravljanje vremenom nalazi se u ostavljanju vremena za razmišljanje, za razliku od konstantnog reagiranja. To je vrijeme koji služi da udahnete i čini ogromnu razliku“, ističe.

Usmjeravanje prema strategiji

Svi novi lideri moraju naučiti kako da svoju energiju s taktičkog izvršavanja preusmjere prema strateškom razmišljanju. Ovaj prijelaz ključan je za poduzetnike i neiskusne menadžere.

Iako se ova ideja čini jednostavna, Weiner kaže kako ju nije lako provesti.

„Puno je drugačije kada si dio kompanije koja tek započinje i svi moraju sudjelovati, zasukati rukave i odraditi zadatke. Ipak, ako s vremenom ne počneš razmišljati o budućnosti i kako navigirati kroz kontekst stalnih promjena, završit ćeš u konstantnoj reakciji na okolinu, za razliku od vođenja vlastite igre“, poručuje.

Napravite vremena za coaching

Lideri u manjim tvrtkama naviknuti su biti dežurni rješavatelji problema. Međutim, ključno je prebaciti te vještine na ostale vođe u timu.

„Nužno je da vaši ključni lideri mogu početi raditi neke stvari samostalno i što je još važnije, da svoje znanje mogu prenijeti na ostale u svom timu. Učenjem drugih možete proširiti svoj liderski reach i osloboditi se za preuzimanje nekih zadataka koji su važni za širu sliku. Tako se istinski formira organizacija“, zaključuje.

Foto: Unsplash, Flickr – Sylvain Kalache

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više