Kako povećati memoriju pametnog uređaja?

Sjećate li se svog prvog mobilnog telefona? Sigurno je izgledao potpuno drugačije od onoga koji koristite danas. A sjećate li se koliko je memorije imao? Prvi mobiteli imali su svega nekoliko megabajta memorije. Pitanje većeg prostora za pohranu pojavilo se tek kada su se pojavili pametni telefoni.

Danas je gotovo nemoguće zamisliti pametni telefoni ili tablet bez barem 8 gigabajta memorije, a brojni modeli imaju mogućnost proširenja te memorije pomoću memorijskih kartica.

Međutim, što kad vam te memorije ponestane?

Kako povećati memoriju pametnog uređaja?

Kao što smo već rekli, neki modeli imaju mogućnost proširenja memorije pomoću memorijske kartice. To se, prije svega, odnosi na proširenje prostora za pohranu dokumenata poput fotografija, videa ili pojedinih aplikacija. Ako vam nedostaje takve memorije, rješenje je veoma jednostavno. Možete ili prebaciti dio dokumenata na računalo ili neki od servisa za pohranu u oblaku poput Dropboxa te tako osloboditi memorijsku karticu za nove dokumente. Drugi i mnogo elegantniji način je kupovina nove, veće, memorijske kartice. Takav potez zahtjeva i proučavanje dokumentacije koju ste dobili s pametnim uređajem kako biste znali koja je maksimalna veličina koju sustav može podnijeti.

Kod starijih modela to iznosi 16 odnosno 32 gigabajta, dok se ta veličina kod novijih modela redovito kreće oko 64 gigabajta.

Neki modeli pametnih telefona nemaju mogućnost proširenja memorije za pohranu, već proizvođači to nadoknađuju besplatnih prostorom za pohranu u oblaku na servisima poput Dropboxa, SkyDrivea ili iClouda.

To znači da dokumenti nisu pohranjeni na pametnom uređaju već se po potrebi dohvaćaju kad ih korisnik zatraži. Na taj se način oslobađa dio memorije za pohranu e-mail, Viber, chat i ostalih poruka i aplikacija.

aplikacija placeit resume

Oslobodite memoriju

Ako niste sigurni imate li dovoljno memorije na svom pametnom uređaju ili jednostavno želite provjeriti koliko uopće imate memorije na raspolaganju, potražite taj podatak u opcijama svog uređaja. Najčešće se nalazi u ‘Settings’ te pod opcijom ‘Memory’ ili ‘About phone’. Uređaj bi vam trebao prikazati koliko ukupno imate interne memorije, eksterne memorije te koliko je te memorije zauzeto.

Kod nedostatka eksterne memorije, dovoljno je zamijeniti memorijsku karticu novom, odnosno pohraniti dio dokumenata s kartice na računalo ili neki servis za pohranu u oblaku.

Kod nedostatka interne memorije, stvari su nešto kompliciranije. Naime, vaš pametni uređaj u internoj memoriji ima sve aplikacije koje koristite na uređaju. To se ponajprije odnosi na operativni sustav (Android, iOS ili Windows Phone), ali i sve aplikacije koje ste naknadno instalirali na uređaj.

Neke aplikacije moguće je ‘preseliti’ na memorijsku karticu i tako si osloboditi nešto prostora na uređaju. Da li je to moguće, najbolje je provjeriti na samom uređaju u opciji ‘Settings’ pod opcijom ‘Apps’ ili ‘App center’.

Jedan od jednostavnijih načina za oslobađanje interne memorije je brisanje svih aplikacija koje više ne koristite ili koje niste nikad koristili, a instalirane su na vašem uređaju. To su najčešće dodatne aplikacije mobilnih operatera ili programi koje ste nekad koristili, ali ste u međuvremenu pronašli ‘bolje’ rješenje. Aplikacije možete ukloniti odlaskom u popis aplikacija u ‘Settings’ te deinstaliranjem aplikacija koje više ne koristite.

Ubrzajte uređaj

Ako i nakon ‘čišćenja’ uređaja od nepotrebnih dokumenata i aplikacija još uvijek imate osjećaj da vaš uređaj ne radi kao prije, pokušajte ga ubrzati instalacijom neke od aplikacija za ubrzavanje. Te aplikacije ‘gase’ druge aplikacije koje su aktivne, ali nisu nužne i ‘troše’ memoriju.

Koja je aplikacija za ‘ubrzavanje’ najbolja za vaš uređaj morat ćete otkriti sami, jer ih je na tržištu mnogo, a njihova efikasnost ovisi o vašem operativnom sustavu i modelu uređaja. Neke su osmišljene posebno za pametne telefone, druge su prilagođenije tabletima.

Tome treba pridodati i da pojedini modeli pametnih telefona i tableta koji koriste Android operativni sustav imaju mogućnost korištenja dijela memorije s memorijske kartice kao dodatnu internu memoriju. Međutim, za to ćete trebati ‘rootan’ uređaj, odnosno uređaj kojemu je skinuta tvornička zaštita.

Primijetite li da ni nakon čišćenja vaš uređaj nema dovoljno memorije ili je ponovno usporen, možda je vrijeme za servis ili kupovinu novog.

Foto: Samsung, PlaceIT

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -