Kako povratiti povjerenje nakon otkaza?

Otkaz, osim što uzrokuje financijske posljedice, također ima veliki utjecaj i na emotivni dio osobe. Studija koju je provelo Sveučilište Manchester u Velikoj Britaniji pokazuje kako osobe koje su dobile otkaz manje vjeruju drugim osobama.

Uznemirujući podatak je i taj što je potrebno čak devet godina da se izgubljeno povjerenje povrati. Te osobe i nakon što pronađu novi posao, to nepovjerenje prenose na novu radnu okolinu, a često, osim što ne vjeruju drugim osobama, sumnjaju i u svoje vlastite kvalitete. U ovoj studiji je sudjelovalo oko 7 000 muškaraca, a istraživači navode kako je jedan od uzroka ovom problemu velika kriza od koje se društvo još uvijek oporavlja.

Preispitivanje sebe

Manjak vjere u svoje sposobnosti ostavlja posljedice na izgradnju uspješne karijere i budućnosti. Ponovni početak i traženje posla može biti uvelike otežano radi stavke u životopisu koja pokazuje da smo bili otpušteni. Međutim, ne mora sve biti tako crno te je najbitnije povratiti vjeru u sebe. Potrebno se prisjetiti svojih kvaliteta i sposobnosti i svega što smo uspješno napravili u životu. Kraj jednog razdoblja ne označava nužno početak nečega lošega, a može čak otvoriti vrata novim idejama, usavršavanju i učenju novih znanja.

Također, otkaz ne mora nužno u svakom slučaju značiti da smo ga dobili svojom krivnjom radi neuspješno obavljenog zadatka ili nekog sličnog razloga. Možda je došlo do restrukturiranja kompanije te su se određena radna mjesta ugasila što je dovelo do tehnološkog viška. Potrebno je dobro preispitati razloge otkaza kako ne bismo došli do krivog zaključka i na taj način sami sebi napravili štetu.

Ukoliko doista i jesmo napravili pogrešku i opravdano dobili otkaz, i tu ima lijeka. Najbitnije je ne očajavati nego prihvatiti novonastalu situaciju kako bismo što prije krenuli dalje. Većina osoba nakon nekog neuspjeha počne preispitivati svaki aspekt svoga života i vrlo često postane nesigurna u svoje kvalitete. Važno je biti svjestan toga da se iz grešaka i uči te se pomiriti s tim dijelom svoje prošlosti.

Istina kao put

Kako dobiti novi posao nakon otkaza, pogotovo u ovo doba recesije kada je konkurencija velika i traže se osobe s najboljim kvalifikacijama? Stručnjaci savjetuju kako je na razgovoru za posao najbitnije uvijek reći istinu i objasniti razloge otkaza. To nije uvijek lako i često se javlja potreba za “uljepšavanjem”, ali to nikako nije dobro. Ako smatrate da ste ga nepravedno dobili, to možete na suptilan način mogućem poslodavcu dati do znanja, ali bitno je ne govoriti ružno o prethodnom radnom mjestu i okolini. U suprotnom slučaju, ako je otkaz bio opravdan, možete objasniti kako tu pogrešku više nikada ne biste ponovili te da vam je to bila vrijedna lekcija u karijeri iz koje ste izvukli pouku.

Marylin Moats Kennedy, autorica priručnika Office Politics i Office Warfare ističe kako su preporuke uvijek korisne te da su od iznimne važnosti za osobe koje su dobile otkaz. Kako u svojim knjigama navodi: “Ako se ne možeš boriti protiv loših referenci, “potopi” ih onim dobrima.” Tu mogu pomoći pisane preporuke u kojima se mogu navesti vaši dotadašnji uspjesi.

Još jedna od bitnih stvari prije razgovora za posao je saznati što vaš bivši poslodavac govori o vama. Portal Carrer empowering piše kako je pisana riječ jača od onoga što je vaš bivši šef rekao te kako pisane preporuke tu zaista pomažu, a koje možete tražiti od prethodnih poslodavaca ili kolega.

Dobra vijest je da usprkos otkazu, mogućnost pronalaska novog, pa čak i boljeg posla zaista postoji. Proces ponovne izgradnje povjerenja je uvijek težak i ponekad su potrebne godine, ali najvažnije je oprostiti sam sebi pogrešku. To je često i najteži dio oporavka, ali svakako nije nemoguć. Kada se jednom vrati izgubljeno povjerenje i podigne samopouzdanje, i pronalazak novog posla činit će se izglednijim, a predstavljanje vrlina i mana novom poslodavcu neće biti traumatično iskustvo.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...