Kako pravi MBA program može koristiti ženama na upravljačkim pozicijama?

Žene se, unatoč sve češćim kritikama i upozoravanjima na nepravilnosti još uvijek nalaze iza svojih muških kolega kada je riječ o pozicijama na kojima rade i plaćama koje primaju za svoj rad.

Obrazovanje namijenjeno osobama na upravljačkim funkcijama predstavlja jedan od najboljih načina da se doskoči tom problemu. Iako MBA stupanj ne jamči siguran put do upravljačke pozicije još uvijek pomaže osobama koje ulažu u sebe, svoju karijeru i svoju budućnost, kako bi savladale prepreke na putu prema uspjehu.

Osam ključnih prednosti MBA obrazovanja za žene

Prof. Barbara Stöttinger, dekanica poslovne škole WU Executive Academy u Beču, istaknula je osam ključnih prednosti MBA obrazovanja koje posebno vrijede za žene:

1. Profesionalna mreža razgranata po čitavom svijetu

Izgradnja snažne međunarodne veze s kolegama poslovnim čelnicima često se smatra jednim od najznačajnijih elemenata polaznicima MBA. Vrlo često, MBA kolege odlučuju zajedno osnovati tvrtke, međusobno si ponuditi posao ili preporučiti svoje kolege poslovnim partnerima jer dobro poznaju njihove snage i slabosti. Dragocjene profesionalne mreže ne garantiraju uspjeh u karijeri, ali svakako otvaraju mnoge mogućnosti.

2. Poslovna stručnost

Pravi MBA stupanj ne samo da nudi duboko analitičko, odgovorno i lidersko znanje nego i široki set “soft skillsa”. Ovdje žene mogu pokazati svoje specifične sposobnosti koje ne samo da pogoduju njegovanju raznolikosti među polaznicima, već i potiču osjetljivost na raznolikost u menadžerskoj praksi. Također, učionica služi kao savršeno okruženje u kojemu polaznici uče kako raditi u heterogenim timova, nositi se s vremenskim ograničenjima te strateški procijeniti rizike, umjesto da ih samo pokušavaju ublažiti. Zahvaljujući ovom izazovnom, ali i plodnom okruženju, žene mogu dodatno rafinirati svoje poslovne sposobnosti i osjećaj za poslovne prilike.

pravi MBA program

3. Vjera u uspjeh

Zdrava doza pouzdanja nužna je osobama na upravljačkim pozicijama. Između ostalog, MBA polaznike uči kako uvjeriti druge, braniti svoju poziciju i ne popustiti pred izazovima. Upravo ta vrsta iskustva može nevjerojatno utjecati na jačanje pouzdanja. Na kraju, rasprava i učenje s kolegama ne doprinose samo stjecanju znanja, već i definiranju polaznikove uloge kao vođe i spremnosti za nove izazove.

4. Najbolja razmjena iskustva s kolegama istomišljenicima

Posljednjih nekoliko godina broj žena koji se upisuje na MBA programe u stalnom je porastu. Dobra je vijest da žene danas čine značajan postotak sudionika uz to da neki MBA smjerovi sadrže preko 50% polaznica. To je idealno mjesto da se žene uključe u interakciju s kolegama koji se suočavaju s istim izazovima, pružajući najbolju priliku za razmjenu iskustva i učenja kako se uspješno nametnuti u zahtjevnim poslovnim okruženjima.

5. Promjena perspektive

Ponekad je samo potrebna promjena u perspektivi kako biste bili spremni za velike promjene u karijeri, a to je upravo ono što žene često cijene kod MBA programa. Njime se izoštrava osjećaj za prepoznavanje prilike, radikalno se otvaraju profesionalni horizonti te se pružaju vještine i raste samopouzdanje kako bi se prigrlile navedene mogućnosti. Riječ je o novom načinu razmišljanja koji utječe na svaki aspekt života.

No, MBA utječe na osobe na upravljačkim pozicijama da razmišljaju veliko. Zahvaljujući činjenici da su polaznici u stalnom kontaktu s ostalima koji razmišljaju na isti način, može se raditi o uistinu nevjerojatnom iskustvu. Vrlo često, ova promjena perspektive u prvom redu je vrlo mala, ali nakon nekog vremena, ona se mijenja u potpunosti.

pravi MBA programi

6. Kompetitivna vjerodostojnost

Posjedovanje završenog MBA stupnja uglednog međunarodnog učilišta dokaz je predanosti osobe na upravljačkoj poziciji na uspješnom putu prema stjecanju poslovnog znanja, prakse i izvrsnosti te – iz perspektive polaznika – odražava njegovu želju za istraživanjem, učenjem i rastom. Prilikom podnošenja zahtjeva za višim upravljačkim pozicijama, mnoge žene na upravljačkim pozicijama uzimaju u obzir ovu “dodatnu dozu kredibiliteta” kao znatnu prednost nad konkurencijom, što služi kao važan pokazatelj onoga što pojedinac može biti u stanju postići.

7. Strateški razvoj karijere

Studenti i alumni cijene podršku koju tijekom programa dobivaju u svojim karijerama, budući da mnogi polaznici koriste razdoblje edukacije kako bi se strateški posvetili svom razvoju. Žene posebno cijene osobnu poduku sa stručnjacima za razvoj karijere jer im pruža dublji uvid u ono što su kroz program naučile na individualnoj razini. Karijerne radionice, provjere životopisa i savjetovanja daju im dodatnu potporu u sagledavanju njihovih mogućnosti na području karijere i izazova te im pomažu u razvoju njihovih organizacijskih sposobnosti u kontekstu njihove trenutne poslovne situacije.

8. Fleksibilnost

Većina MBA programa osmišljena je kako bi odgovarala načinu života marljivih osoba na upravljačkim pozicijama. Žene također posebno cijene fleksibilnost i vanrednu strukturu te inovativne e-learning tehnologije jer im one omogućuju da bolje usklade rad i obitelj sa zahtjevnim MBA programom.

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -