Kako nekome ‘upasti u riječ’ na sastanku?

Istraživanja su pokazala kako se žene češće prekida u razgovoru u odnosu na muškarce pa čak i od strane samih žena te da se ženski spol smatra inferiornijim.

Kad su službeni sastanci u pitanju, žene, pogotovo ako su u manjini, imaju zadršku te ne žele prekinuti govornika kako bi postavile pitanje ili iznijele svoj komentar na zadanu temu.

Kako prekinuti nekoga na sastanku?

Kako se postaviti u takvoj situaciji, zasigurno zna i Madeleine Albright, prva žena imenovana za poziciju državne tajnice u Vladi SAD-a, a koja se mnogo puta našla u situaciji kada je na sastanku bila jedina žena te se morala naučiti izboriti za sebe. Za časopis The Cut savjetovala je ženama kako prekinuti nekoga na sastanku dok govori te postaviti pitanje ili iznijeti svoj komentar.

Ako ste jedina žena među muškarcima na sastanku, često nije lako iznijeti svoje mišljenje jer pomislite da ćete sigurno glupo zvučati. Nerijetko se dogodi da upravo to što ste htjeli reći kaže vaš kolega, te komentar ili ideja bude podržana od ostalih sudionika sastanka. Madeleine Albright kaže kako je razlog tome jer mi žene želimo biti prihvaćene i znati što drugi misle o nama te da će uvijek biti osoba koje će vas smatrati “kučkom”, ali da svejedno trebate izreći svoje mišljenje.

Kao jedan od razloga zašto je muškarcima lakše izreći svoje mišljenje te prekinuti sugovornika Madeleine navodi da je to zbog toga što su žene pristojnije. Od malih nogu ih se uči kako trebaju saslušati druge što dovodi do nesigurnosti i sumnje u svoju kompetentnost, što se u mnogo manjoj mjeri događa muškom spolu.

Također, bitna stavka je i vrijeme, tj. znati odabrati pravo vrijeme kada prekinuti nekoga dok govori. Možda je pristojno pričekati dok ta osoba završi sa svojim govorom, ali kako Madeleine Albright kaže, možete podignuti ruku i ako ne budete prozvani, često vaš komentar nakon cijelog izlaganja više nema smisla. Na koji način onda djelovati? Ona kaže kako je tajna u aktivnom slušanju jer da drukčije slušate ako se unaprijed pripremite da ćete nekoga prekinuti dok govori, a i da neke osobe naprosto previše pričaju.

Jedan od savjeta Madeleine Albright je i taj kako je od velike važnosti imati još jednu žensku osobu pored sebe jer muškarci često ‘drže stranu’ jedni drugima te se referiraju na kolege. Ona kaže kako si muškarci i mogu priuštiti prosječnost, ali za prosječnost kod žena nema mjesta. Savjetuje i da ne treba uvijek upadati u riječ na sastanku, ali da trebate postići ono što ste naumili.

Kako_prekinuti_nekoga_na_sastanku_1

Važno je i koga prekidate te sigurno nije lako prekinuti nekoga tko vam je nadređen ili vrlo bitan klijent ili partner. Marie McIntyre, office coach u SAD-u, savjetuje da ne prekidate osobu koja govori usred rečenice, nego da pričekate do kraja rečenice te da se onda ‘ubacite’ svojim komentarom.

Važno je i na koji način prekidate govornika, kao i ton glasa, a najbolje bi bilo podignuti ruku i reći kako ne volite nekoga prekidati, ali željeli biste nadodati to i to, i to sve uz smiješak, jer su geste od velike važnosti.

Većina sastanaka uglavnom je vremenski ograničena, a McIntyre kaže kako to možete iskoristiti te prekidajući govornika reći da se ispričavate što ga prekidate, ali kako nemate puno vremena htjeli biste ukazali na tu i tu stvar. U svom nastupu i komentaru morate biti jasni i precizni.

Tko je osoba koju prekidate također igra veliku ulogu jer ako je to osoba koja je vama nadređena, može prekidanje smatrati nepoštivanjem i neprofesionalnošću te je u takvim slučajevima potrebno dobro procijeniti situaciju i pričekati dok završi ono što ima za reći.

Svakako je dobro iznijeti svoje mišljenje i ne ustručavati se to činiti, ali u skladu sa situacijom i okolinom.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više