Kako prilagoditi poslovni stil odijevanja trenutnom prikrivanju trudnoće?

Saznanje o trudnoći u životima mnogih žena jedna je od najljepših vijesti koju su mogle primiti, no to stanje zahtijeva prilagodbu novoj situaciji na svim životnim poljima. Neke žene ne žele odmah na radnome mjestu otkriti da su trudne, bilo da se radi o očekivanom promaknuću ili jednostavno želji da svoj privatni život što je duže moguće zadrže za sebe. No svakodnevni odlazak na posao nužno će se morati promijeniti, posebno u pogledu biranja odjeće.

Ako ste trudni, a još ne želite to svima objaviti, postoje trikovi kojima odjećom možete još neko vrijeme prikriti svoje stanje. To je vrlo uspješno napravila i odvjetnica Amal Clooney, a kako da i mi u tome postanemo jednako umješne, otkrile su nam ih hrvatske dizajnerice.

Trudnoća donosi promjenu u poslovnom stilu

Andrea Cmrečki, modna dizajnerica  i vlasnica Brenda daVida’s, i sama je iskusila trudnoću te pronašla načine kako se što ugodnije osjećati tijekom obavljanja poslovnih  aktivnosti.

“Razmišljajući o vlastitom iskustvu u periodu trudnoće i onom profesionalnom sa stajališta branda daVida’s, dolazi mi samo jedna misao na um, a to je promjena. U početku možemo biti i uplašene, što je potpuno normalna reakcija, te tada počinje ono manje ‘normalno’, počinjemo brinuti što o tome misle drugi i ističe li se naš trbuščić“, primjećuje Andrea.

Kako napominje, odjeća u trudnoći mora prije svega biti udobna i prilagođena radnom okruženju. Svakako je potrebno izbjegavati poliesterske materijale jer će oni u kombinaciji s hormonima itekako utjecati na to da se osjećate neudobno i neugodno.

Udobnost i elastičnost na prvom su mjestu

S time se slaže i dizajnerica Vedrana Šehagić.

„S obzirom da većina trudnica već u trećem mjesecu trudnoće, a često i ranije, osjeća veću osjetljivost i napetost u području cijelog abdomena, potrebno je posebno pripaziti na pravilan odabir udobne odjeće. Srećom, danas poslovno odijevanje u većini zanimanja (ako ne nosite korporativnu uniformu) pruža širok asortiman odjevnih predmeta koji su izrađeni od elastičnih prirodnih materijala, a prilagođeni su i najformalnijem sastanku“, napominje Vedrana.

Predlaže da se tijekom cijele trudnoće nosi suknja ili hlače koje imaju elastičnu široku pasicu u području trbuha koja će vam tijekom dana pružati nesmetano kretanje i ugodnost u području trbuha. Viskozni džerseji vrlo su zastupljeni materijali u svijetu poslovne žene, a ako ste trudnica, posebno će vam ići u prilog njihovo ponašanje na tijelu jer su vrlo elastični te  udobni i prozračni kao pamuk.

Postupno mijenjajte svoj stil

 Želite li što duže zadržati vijest o trudnoći za sebe, vrlo je važno da o odijevanju na radnome mjestu počnete razmišljati već od samog saznanja o novom stanju. Preveliki zaokret i uskakanje iz uskih modela u preširoke preko noći svakako će izazvati veliku pažnju.

Andrea Anić Dokmanović, modna dizjanerica i vlasnica brenda Andy’s, predlaže da već od početka trudnoće počnete razmišljati o detaljima koji čine razliku.

„Pokušajte skrenuti pažnju s trbuščića na nešto drugo, primjerice, uočljiv nakit, zanimljive cipele, torbu veselijeg uzorka i slično i to počnite prakticirati od samog početka. Također nemojte odmah uskočiti u trudničke tunike, nego se odijevajte slojevito. Recimo, možete ispod sakoa nositi tanku i nešto širu košulju pa tako nećete morati skidati sako ili blejzer. Nosite li sako otvoren odnosno otkopčan, s bočne strane se vaš trbuščić uopće neće ni primijetiti“, pojašnava Andrea.

Koje krojeve odabrati?

Kroz nekoliko tjedana sako i obična košulja više neće moći prikriti trudnoću pa tada valja razmisliti o tome kako i dalje trbuščić učiniti neprimjetnim.

Vedrana Šehagić predlaže poigravanje haljinama i tunikama A kroja te nezaobilaznim kardiganima.

„U prvim mjesecima, pa čak i kasnije, jednostavan A kroj haljine ili tunike svakako će uspješno prekriti trudnoću. U idućem periodu dobar kroj kardigana svakako može postati nezaobilazni odjevni komad u vašem ormaru. Poslužit će kao džoker za kamufliranje, a u dobroj kombinaciji s efektnom maramom ili brošem razigrat će svaki outfit, uklapajući se pritom u ležeran poslovni stil“, ističe Vedrana.

Andrea Anić Dokmanović predlaže i posezanje za uzorcima te različito rezanim haljinama.

„Haljina kariranog uzorka može vizualno sakriti trbuščić, a kroj poput ogrtača na preklop, koji je trenutno vrlo popularan, odličan je izbor jer tako možete same regulirati koliko ćete ga stegnuti i prilagođavati ga svome trenutnom stanju i tome kako se osjećate.“

U prijelaznom periodu između zime i proljeća, koji je pred nama, možete nositi i  pelerine, a same haljine, u kojima se trudnica i osjeća najbolje, prilagođavajte stupnju trudnoće.

„Haljine koje su rezane u struku možete nositi kada imate jako mali trbuščić, a kada se on poveća, onda je zapravo najbolje nositi haljine koje su rezane malo iznad struka ili samo haljine A kroja. Ono što je jako važno jest da izbjegavate remenje. Da, u prvim mjesecima ono se može nositi ispod grudi, no u struku vam nikako neće ići na ruku jer će samo dodatno naglasiti trbuščić“, govori nam Andrea iz Andy’sa.

 Proljetni trendovi idu na ruku trudnicama

I dok svi s nestrpljenjem očekujemo proljeće i nove modne kombinacije, ovogodišnji proljetni trendovi odlično će se uklopiti i u ormar poslovnih žena koje su ujedno trudne.

„Ove je sezone naglasak na volanima u svim dimenzijama, a time ne samo da možete uljepšati svoju trudničku liniju, pa i prekriti je još neko vrijeme, nego proljetne mjesece možete iskoristiti i za nešto romantičnije poslovne kombinacije koje će vam dati poseban šarm“, kaže Vedrana Šehagić.

Bilo da je riječ o volanima na rukavima, rubu haljina ili majicama, oni će skrenuti pažnju s trudničkog trbuha.

Uživajte u istraživanju nove sebe

Ono u čemu se sve naše dizajnerice slažu jest da, neovisno o trendovima, svaka trudnica mora pronaći ono u čemu se osjeća najudobnije. Nužno je izbjegavanje uskih modela i krojeva i svega za što osjećate da vas sputava u obavljanju svakodnevnih poslovnih obaveza.

„Uživajte, kombinirajte, istražite novu sebe jer u sebi nosite prekrasan novi život koji će prve doticaje s odjećom i vanjskim svijetom dobiti preko vašeg osjećaja sigurnosti i zanesenosti“, zaključuje Andrea Cmrečki.

Da, radno okruženje može biti stresno za početak trudnoće, no uvijek imajte na umu da ste u svemu tome najvažniji vi i vaše dijete, a ne to hoće li kolege ili šef primijetiti da imate koji kilogram viška.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Ne razumijem čemu tekst o skrivanju trudnoće. Zašto bi to iko trebao raditi, kakva je sramota trudnoća. I to na portalu poslovna žena. Kuda ide ovaj svijet.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više