Naučite kako reći NE!

Vjerojatno ste doživjeli da vas šef ili kolega na poslu zamoli da napravite neki dodatni posao. Ili da vas prijateljica na kavi zamoli da joj napravite neku uslugu. Ako na sve zamolbe s kojima se susrećete kažete da, vjerojatno ćete imati prenatrpan raspored. Ponekad treba reći ne.

Epidemija zaposlenosti

Carson Tate, američka spisateljica i autorica knjige “Work Simply” u intervjuu za Big Think rekla je kako u svijetu vlada nešto što ona zove “epidemijom zaposlenosti”.

Naime, svakodnevno si ispunjavamo raspored s previše obaveza što rezultira time da smo zaposleni cijeli dan. Takav način života je postao norma u današnjem svijetu jer na neki način želimo drugima pokazati koliko imamo obaveza i koliko smo drugima potrebni – i u privatnom životu, i u poslovnom životu. No takav način života nikako nije dobar.

“Svaki put kad kažete da, kažete ne nečem drugom”, objašnjava Carson.

Svaki put kad kažete nekome “da, učinit ću to”, stavljate dodatnu obavezu na svoj ionako prenatrpani dnevni kalendar. Takav način života može funkcionirati neko vrijeme, ali s vremenom ćete biti manje produktivni i manje sretni.

“NE može postati snažan alat kojim preuzimate kontrolu nad svojim vremenom”, rekla je Carson.

Osim naše želje da budemo drugima potrebni, često se bojimo reći ne jer mislimo da sve ovisi o nama i ne želimo nekoga razočarati. Ako vas prijateljica pozove na kavu, a vi nemate toliko vremena ili ste umorni, slobodno kažite ne. Ne ovisi sve o vama i ona će vjerojatno nekoga drugog pitati za kavu.

Ili ako vas šef ili kolega pitaju da napravite dodatan zadatak, objasnite da trenutno radite na nečem drugom i objasnite na čemu radite – vaš će šef ili kolega već naći nekoga da napravi taj zadatak.

Carson kaže kako ljudi kod vladajuće epidemije zaposlenosti postaju toliko okupirani s time što rade da provode cijeli život pognute glave radeći obaveze i usluge koje se mogu napraviti i bez njih.

Zato nemojte imati stalno pognutu glavu i ponekad jednostavno kažite NE!

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...