Kako sama napraviti web stranicu?

Prije samo desetak godina, informacije o različitim tvrtkama ili njihove kontakte tražili smo putem telefonskih informacija. Danas je tu praksu u potpunosti zamijenio internet. Dovoljno je otvoriti bilo koji pretraživač i upisati ime ili djelatnost tvrtke i u nekoliko trenutaka dobiti ćete sve informacije koje vam trebaju. Naravno, pod uvjetom da dotična tvrtka ima svoju web stranicu.

I dok velike tvrtke imaju na raspolaganju tisuće kuna za osmišljavanje, dizajniranje i izradu svojih web stranica, poduzetnici i mali obrtnici često nemaju takav luksuz. No, zahvaljujući cijelom nizu besplatnih alata koji se mogu pronaći na internetu ne morate biti stručnjak da biste napravili web stranicu za svoju tvrtku. Za to vam neće trebati niti jako puno vremena. Recimo to ovako, nakon što pročitate naš vodič, biti će vam potrebno manje od sata da napravite i objavite svoju vlastitu web stranicu.

Kako sama napraviti web stranicu?

Prije svega, budite sigurni da poznajete sve pojmove koji se vežu uz izradu i objavu web stranice. Prvenstveno mislimo na domenu (odnosno web adresu), hosting (odnosno smještaj same stranice na server) i provider (tvrtka koja vam pruža uslugu prostora na koji ćete smjestiti svoju web stranicu).

Dakle, krenimo.

posjetitelje

1) Odaberite svoju domenu odnosno ime za web stranicu

Prvi korak u stvaranju web stranice (bez obzira izrađujete li ju za vlastite potrebe ili za svoju tvrtku odnosno obrt) definitivno je odabir imena. Iako nema pravila kod odabira i možete odabrati bilo koje ime, pod uvjetom da ga netko drugi već nije odabrao, postoje smjernice koje će vam olakšati taj posao.

Odaberite ime koje je relevantno sadržaju koji će se nalaziti na web stranici. Neka ime bude jednostavno i lako za zapamtiti. Najčešće se odabire ime same tvrtke ili nešto što je izravno povezano s djelatnosti kojom se bavi. I na kraju, odaberite pravu ekstenziju (to je ono .hr, .net, .com na kraju). Što se ekstenzija tiče, ‘.com’ obično označavaju komercijalnu web stranicu i moguće ih je kupiti od različitih ‘prodavača’. U Hrvatskoj se registar ‘.hr’ domena nalazi  u Carnetu gdje je moguće dobiti besplatnu domenu ili naplatnu domenu. Što je točno potrebno za koju, možete provjeriti u Registru .hr domena gdje možete i pronaći popis registara koji će za vas registrirati domenu.

Hrvatske tvrtke od ulaska Hrvatske u EU mogu registrirati i domenu sa .eu ekstenzijom. Kako do .eu domene i koji su točno uvjeti za dobivanje, možete pogledati na stranicama Europskog registra domena.

Ovisno o tome koju ekstenziju odaberete i u kojem registru, godišnje ćete za domenu plaćati između 30 i nekoliko stotina kuna.

2) Osigurajte mjesto za svoju web stranicu

Sada kada imate ime i domenu, vrijeme je da osigurate i mjesto na serveru na kojem će vaša web stranica moći funkcionirati. U Hrvatskoj postoji desetak hosting servisa koji će, ovisno o vašim željama i potrebama, ponuditi različite hosting pakete. To znači da će vam osigurati prostor na serveru za vašu web stranicu, registrirati domenu, omogućiti da otvorite e-mail adrese s vašom domenom, a neke će vam i ponuditi da vam izrade samu web stranicu.

Ovisno o paketu, hosting će vas mjesečno stajati od nekoliko desetaka pa do nekoliko stotina kuna.

Osim u Hrvatskoj, hosting možete dogovoriti i s nekom tvrtkom koja se nalazi u inozemstvu. Na vama je da odvagnete da li vam je bitno da se vaša web stranica nalazi na serveru u Hrvatskoj ili u Indiji i hoćete li bilo kakve probleme rješavati na hrvatskom ili recimo engleskom.

Bez obzira na to koji hosting servis odaberete, vodite računa da ćete hosting plaćati na mjesečnoj, odnosno godišnjoj razini te da ćete ga morati plaćati dok god budete željeli održavati svoju web stranicu na životu.

Većina hosting servisa prilikom ugovaranja hostinga kod njih, ponudit će vam alate za izradu same web stranice. Ukoliko se to ne dogodi, možete se poslužiti jednim od naših.

3) Izradite svoju web stranicu

Za izradu jednostavne web stranice ne morate znati programirati ili biti grafički dizajner. Dovoljno je odabrati pravi alat i poigrati se u njemu.

Na internetu postoji cijeli niz različitih i, što je najvažnije, besplatnih alata za izradu web stranica. Neki od tih alata ipak zahtijevaju neko poznavanje izrade web stranica i HTML kod, dok su drugi veoma jednostavni za korištenje. Upravo ovim drugima ćemo se malo pozornije pozabaviti.

web stranicu01_Kompozer

KompoZer je veoma jednostavan program za izradu web stranica koji vam omogućava da stvorite svoju stranicu u svega nekoliko minuta. Izgledom pomalo podsjeća na Microsoftov Word pa ako znate napraviti dokument u tom programu, KompoZer vam neće stvarati veće probleme.

Za razliku od KompoZera, koji daje zaista jednostavan izgled stranici, Wix korisnicima nudi nekoliko ‘špranci’ koje daju veoma profesionalan izgled svakoj stranici. Dovoljno je registrirati se, odabrati ‘šprancu’ a Wixov vodič pokazati će vam što i kako dalje. Wix omogućava jednostavno dodavanje i uklanjanje elemenata na stranici, ukazuje vam na to što morate promijeniti kako bi stranica bila vidljiva internetskim pretraživačima, a ujedno pruža i verziju stranice koja je prilagođena mobilnim uređajima.

Slično kao i Wix, Weebly nudi jednostavno i intuitivno sučelje u kojem korisnici povlačenjem ikona dodaju različite elemente na svoje web stranice. Početnicima će biti zabavno promatrati kako dodavanje pojedinog elementa mijenja izgled cijele stranice, ali i kao jednim klikom miša mogu izbrisati sve što su do sad napravili.

Wix i Weebly također nude besplatan hosting web stranica na svojim serverima, ako su one napravljene pomoću njihovih alata. To bi moglo biti dobro rješenje za sve one koji žele što jednostavnije doći do svoje web stranice. Ako u nekom trenutku zaključite da vam to više ne odgovara, uvijek možete svoje stranice preseliti na neki drugi hosting servis.

web stranicu03_Website

Još jedan izvrstan alat, koji funkcionira poput Wixa i Weeblya je i Website.com. On vam omogućava i da isprobate cijeli proces izrade web stranice prije registracije u ‘pješčaniku’ u kojem jednostavnim povlačenjem, razvlačenjem i dodavanjem elemenata možete odmah vidjeti kako bi vaša stranica mogla izgledati. Ujedno možete vidjeti želite li se sami zamarati s izradom web stranice ili ćete taj posao ipak prepustiti ‘profesionalcima’.

Oni ambiciozniji, koji ne žele samo lijepu web stranicu, već žele i mogućnost konstantnog mijenjanja i dodavanja sadržaja, vjerojatno će se odlučiti za WordPress. Ovaj program je nešto kompliciraniji od Wixa i Weeblya, ali korisnicima omogućava da u potpunosti odlučuju o tome što će mijenjati i kako te gdje će se to što mijenjaju nalaziti. Dodavanjem dodatnih mogućnosti, korisnici mogu napraviti i forum na svojoj web stranici, društvenu mrežu, ali i pregršt drugih stvari. WordPressu u prilog ide i činjenica da je dostupan na hrvatskom jeziku što bi početnicima moglo dodatno olakšati samu izradu stranica.

4) Objavite web stranicu

Sad kad ste zadovoljni izgledom svoje web stranice, potrebno ju je i objaviti na internetu. U većini slučajeva biti će dovoljan tek jedan klik mišem i vaša će stranica zaživjeti na internetu.

No, činjenica da ste ju vi objavili neće ju automatski učiniti vidljivom bilo kome tko ju pokuša naći putem internetskih pretraživača.

Kako biste osigurali da se vaša stranica pojavljuje u rezultatima pretraživanja treba biti bogata ključnim riječima karakterističnim za vaše poslovanje.

introvertiranost-networking

5) Održavajte web stranicu

Čestitamo! Vaša web stranica živi u internetskim bespućima. Vaš je zadatak sada ju održati na životu. To znači, redovito ju osvježavati i ažurirati kako bi posjetitelji uvijek imali aktualne i relevantne informacije.

Zamolite kolege i prijatelje da posjete vašu web stranicu i daj vam svoje primjedbe ili prijedloge kako ju poboljšati. Oni će ju vidjeti drugačije od vas i mogu vam ukazati na stvari koje ste vi previdjeli.

Posebnu pozornost obratite na pravopis i stil pisanja, fotografije, brojeve telefona i adrese. Posjetitelji uvijek moraju moći jednostavno doći do osnovnih informacija i vaših kontakata.

6) Nemojte se bojati pokušati

Nemojte odmah reći kako je cijeli proces previše kompliciran i odustati od svega. Isprobajte, napravite vlastiti blog ili probnu web stranicu, ako niste sigurni da biste mogli odmah napraviti web stranicu za svoj posao. Ljepota je interneta u tome što uvijek možete promijeniti izgled i podatke koje ste unijeli na svojoj web stranici. A i nekoliko sati provedenih na izradi web stranice može značiti razliku između tvrtke ili obrta za koji nitko ne zna i novog hita na tržištu.

Foto: Screenshot WordPress, Wix, Website.com, Weebly, KompoZer, PlaceIt

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Danas postoji mnogo web servisa za izradu web lokacija. Nije toliki problem samostalno napraviti web stranicu, već koliko će dobro stranica biti izrađena po nekim principima “dobre upotrebljivosti” za samog korisnika koji će tu stranicu koristiti i koliko će biti dobro optimizirana za web tražilice. Od toga najviše ovisi dali će web lokacija kao takva imati promet – korisnike i hoće li donositi neku vrijednost u vidu prodaje, novih klijenata i slično.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nadarena djeca

Istraživanje pokazalo kako se nadarenu djecu ne prepoznaje u gotovo 50%...

Nešto u čemu obrazovni sustav često zakazuje jest odnošenje prema nadarenoj djeci i adolescentima. Nastavni program im nije prilagođen, a jedina...
- Advertisment -