Kako se glumica Jessica Chastain izborila za jednaku plaću kakvu dobivaju i muški kolege

Razlika u plaćama postoji u svim industrijama, pa tako i u filmskoj. Zbog toga žene u Hollywoodu sve češće javno istupaju. Jedna od njih je i Robin Wright koja je odlučila javno iznijeti svoje neslaganje oko plaće jer smatra da zaslužuje biti jednako plaćena kao i kolega Kevin Spacey koji s njom glumi u hit seriji Kuća od karata.

Glumice u Hollywoodu je podržao i i njihov kolega Bradley Cooper koji je najavio kako će im reći kolika mu je plaća kako bi ispregovarale bolji honorar.

Kako pregovorati o jednakoj plaći kakvu dobivaju i muškarci?

I glumica Jessica Chastain postala je zagovornica ravnopravnosti spolova u Hollywoodu te smatra da treba dati više prilika i redateljicama, ali i glumicama.

U intervjuu za Variety otkrila je na koji način pregovara o plaći kako bi bila sigurna da je jednako plaćena kao i njeni muški kolege. Priznala je i kako više ne dopušta da radi posao gdje će dobiti samo četvrtinu onoga što će dobiti njen kolega.

Na takvo razmišljanje ju je potaknula filmska producentica Amy Pascal, koja je istaknula kako se žene plaća manje zato što ne traže više. Iako ju je ta izjava najprije pogodila, ali tada je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i sama se izboriti za sebe.

„Ono što sada radim, kad se bavim filmom, uvijek se pitam o pravednosti plaće. Pitam se što mi nude u usporedbi s muškarcem“, rekla je Chastain te dodala kako ne želi biti na setu gdje radi isto kao i netko drugi tko dobiva pet puta više od onoga što ona dobiva.

Ranije bi dolazili s ponudom o filmu, ali bi čekali i da je prihvati glumac. Sada, ako je žele u filmu, više ne dopušta da određuju njenu vrijednost na temelju onoga što preostane. Ako joj odmah ne kažu koliko će zaraditi, odbija ulogu. Na taj način stvara svoju reputaciju. „Snaga riječi ‘NE’ je u tome da educirate ljude kako da postupaju s vama“, poručila je.

Holivudske glumice se osim s razlikom u plaćama, često susreću i s drugim vrstama diskriminacije – seksizmom, o čemu je javno progovorila Mila Kunis te na osnovi godina (tzv. ageizam) s čime su se susrele Maggie Gyllenhaal te Anne Hathaway.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više