Zašto se do sada niste uspjeli organizirati?

Glavni problem danas kod organiziranja je što svi žele rezultate odjednom, da jednim zamahom čarobnog štapića do jučer nisu bili organizirani, a od danas jesu. Nažalost, to tako ne ide. Osnovno je da je organizacija u biti upravljanje sobom, a upravljanje sobom znači razvoj nekih novih vještina. Niti jedna knjiga i niti jedan tečaj vas neće organizirati. Sami morate donijeti odluku da se želite promijeniti te da ste spremni raditi, naučiti i usvojiti nove navike.

Spremni na promjene

Ne postoji univerzalno načelo koje odgovara svima; morate ga sami otkriti nakon što se upoznate s osnovnim principima, alatima i tehnikama. Možete li se osjećati ugodno u prevelikoj ili premalenoj odjeći? Naravno da ne možete! Iako ta odjeća možda savršeno odgovara nekom drugom, vama nije po mjeri. Tako je i s organizacijskim sustavima, neovisno o tome je li riječ o organizaciji prostora ili vremena.

Ono što je moja uloga na tom putu je da vam dam alate, smjernice i poneko praktično rješenje. Sve ostalo vi sami morate napraviti. Ne želim kriti od vas da je to naporan posao, ne želim vam prodati još jedan „savršeni sustav koji jamči siguran uspjeh” ili „sedam koraka do savršenog postignuća”. Ne želim vas nagovarati na usvajanje mog organizacijskog sustava jer znam da vam neće odgovarati u tom obliku. Želim vam samo ukazati na određene vještine i smjernice za osmišljavanje vlastitog organizacijskog sustava, jedinstvenog i učinkovitog upravo zato što je skrojen po vašoj mjeri, vašim potrebama i očekivanjima.

Kako se organizirati?

Kad se govori o upravljanju vremenom neprestano se spominje da se vrijeme mora organizirati, što je uistinu velika zabluda. Razmislite još jednom. Vrijeme je zapravo savršeno organizirano, i to jednako za sve – svima je na raspolaganju 24 sata dnevno, 7 dana tjedno i 12 mjeseci godišnje. Ono što je potrebno razlučiti jest kako upravljati vlastitom energijom, fokusom i zadacima.

Kad uzmete bilo koju knjigu ili priručnik za organiziranje, uzmite si vremena da odradite svaki savjet u miru, ispitajte da li vam odgovara ili ne, vidite da li tu naviku možete usvojiti ili ne. Za usvajanje novih navika potrebno je vrijeme. Kaže se da je za svaku promjenu potreban 21 dan, a prvih 10 dana od presudne je važnosti. Nova navika na početku vam se čini iznimno napornom i pomišljate da će takva zauvijek ostati, jednako teška i zamorna. Neće, vjerujte mi!

kako se organizirati

Samo izdržite tih 10 dana i dopustite da vrijeme napravi svoje. Nemojte biti prestrogi prema sebi, krenite na sljedeći savjet kad osjetite da je vrijeme za sljedeći korak. Razvijanje novih organizacijskih vještina i navika nije natjecanje, to je vaše vrijeme koje ulažete da biste preuzeli kontrolu nad svojim vremenom.

Također voljela bih da zapamtite da je stvaranje bilo kakvog organizacijskog sustava proces i neodvojivi dio vaših shvaćanja, potreba i navika – što znači da se mijenja zajedno s vama. Kad se nađete u novoj životnoj okolnosti, dajte si vremena da se i vaš organizacijski sustav prilagodi. I zapamtite, uživajte na tom putu.

Kristina Brkić, profesionalni organizator-Svatko može osmisliti organizacijski plan temeljen na vlastitim ciljevima, navikama i potrebama – plan koji æe djelovati u skladu s vašom osobnošću, a ne protiv nje. Profesionalni organizator svojim znanjem i vještinama, radom jedan na jedan, navodi vas da osmislite vlastiti sustav organiziranja te vas usmjerava i osnažuje u potrebi za organiziranjem. 

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -