Kako se ponašati kada nekome u uredu umre voljena osoba?

Smrt voljene osobe uvijek je velika tragedija. Kada se takav smrtni slučaj dogodi kolegi na poslu, često ne znamo kako se u toj situaciji postaviti. Što reći toj osobi? Kako se ponašati? Na ova pitanja mnogi ne znaju odgovor.

Kako se nositi sa smrtnim slučajem?

S jedne strane potpuno ignoriranje ožalošćenog kolege nikako nije dobro za vaše odnose, a s druge strane pretjerano ispitivanje i ‘hodanje po ljuskama’ kolegi može biti iritantno. Kako se onda postaviti u toj situaciji?

Sjetite se vlastitog iskustva

Svi smo iskusili kako je to kada ostanemo bez voljene osobe. Pokušajte se sjetiti kako je vama bilo tada. Što su vam ljudi rekli? Kako su se prema vama ponašali i što vas je od toga živciralo, a što utješilo? Ovo je najlakši način kojim se možete staviti ‘u kožu’ kolege koji je upravo doživio isti gubitak. Pokušajte ga utješiti savjetima koji su i vas utješili.

Izbjegavajte uobičajene fraze

Osim izražavanja saučešća, neke fraze mogu biti uznemirujuće i iritantne. Ako želite utješiti kolegu koji se nosi s gubitkom, svakako izbjegavajte fraze poput ‘Znam kako se osjećaš’, ‘Sad je na boljem mjestu’ ili ‘Sve je to Božji plan’ i slično. Bez obzira na to što ste i vi već pretrpjeli gubitak u svom životu, ne možete baš točno znati kako se ta osoba sada osjeća. Svatko ima drugačiji raspon emocija i svatko se s gubitkom nosi na svoj način. A s druge strane, bez obzira na to je li netko vjernik ili nije, rijetko će koga utješiti riječi da je njegova ili njezina voljena osoba sada na boljem mjestu. Vjerojatno bi vaš kolega više volio da je ta osoba još uvijek s njim.

Ono što možete napraviti je podijeliti svoja iskustva s kolegom. Sheryl Sandberg je na svom Facebook profilu nakon smrti supruga napisala da joj je “hrabrost onih koji su podijelili svoja iskustva s njom pomogla”. Isto tako je savjetovala da izbjegavate riječi “Sve će biti OK”.

“Stvarna empatija nije inzistiranje da će sve biti OK, nego priznavanje da nije”, napisala je Sandberg. Umjesto toga možete reći “Jednog dana ćeš opet biti sretan” ili “Vjerojatno nikad neće sve biti isto, ali će biti bolje nego sada”.

Pokažite da vam je stalo

Ako ste u dobrim odnosima s ožalošćenim kolegom, pokažite da vam je stalo i da ste tu za njega. Prvo što možete napraviti je organizirati uredsko prikupljanje novca za kupnju aranžmana za sahranu.  Isto tako, pokušajte doći na sahranu. To može biti problematično ako se sahrana održava tijekom radnog vremena, no ako ste s kolegom u dobrim odnosima, a to objasnite šefu, vjerojatno će vam dopustiti da odete ranije s posla i neki drugi put nadoknadite zaostatke. Pokušajte dati do znanja da ste tu ako treba bilo što napraviti ili pomoći, a u takvim trenucima će mu sigurno trebati vaša pomoć i potpora.

Čak i da niste u najboljim odnosima, odnosno ako se ne družite s kolegom i nakon radnog vremena, možete pokazati da vam je žao zbog njegovog gubitka. Izrazite saučešće, pitajte ga kako se drži (kada ste sami, ali ne pred cijelim uredom) ili ga pozovite na kavu nakon posla. Čak su i obično “dobro jutro” ili kratak zagrljaj dovoljni da ga utješite.

Ovakve situacije u uredu često izazivaju nelagodu i bez obzira na to što napravite ili kažete, ne možete skinuti taj teret tuge s kojom se kolega nosi. No kako kaže stara poslovica: „Vrijeme liječi sve rane“, pa će tako i vašem kolegi s vremenom biti lakše. I tada će se vjerojatno sjetiti da ste bili uz njega kada mu je bilo najteže.

I Sheryl Sandberg je na svom profilu napisala da su je kolege i prijatelji izbjegavali jer nisu znali što joj reći. Najbolje što možete napraviti je ponašati se normalno i pružiti svoju potporu.

“Ne mogu ni izraziti zahvalnost koju osjećam prema svojoj obitelji i prijateljima koji su toliko toga napravili i dali mi do znanja da će i dalje biti tu za mene.”, zaključila je Sandberg.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

skijanje u Bosni i Hercegovini

Savršena zimska destinacija nam je u susjedstvu: ove zime odite na...

Ako ste u potrazi za uzbudljivim snježnim vikendom ili jednostavno tražite bijeg iz grada, ljepote bosanskohercegovačkih planina i skijanje u Bosni...
- Advertisment -