Nakon dugogodišnje borbe s migrenom Krunčica Rakić i Marina Krpan pokrenule kampanju za pomoć oboljelima

Udruga Migrena Hrvatska pokrenula je nacionalnu kampanju Pričajmo o migreni, u sklopu koje je lansirana i prva hrvatska sveobuhvatna online platforma posvećena toj bolesti.

Platforma koja omogućuje podršku

Hrvatska je dobila prvu udrugu posvećenu migreni, neurološkoj bolesti koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu. Zbog uvriježenog mišljenja da se radi „samo“ o jakoj glavobolji, udruga Migrena Hrvatska provodi nacionalnu kampanju Pričajmo o migreni, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o migrenskim poremećajima.

U sklopu kampanje pokrenuta je i prva sveobuhvatna internetska stranica migrena.hr. Posebnost su te online platforme besplatni i iznimno korisni alati, poput procjene utjecaja migrene na svakodnevni život ili vodiča za razgovor s liječnikom. Tu je i aplikacija Migraine Buddy, koja pomaže korisnicima da zabilježe i prepoznaju okidače, simptome, učestalost i trajanje te intenzitet bola i lokaciju svojih migrena.

„Kampanju Pričajmo o migreni pokrenuli smo kako bismo educirali javnost, ali i oboljele, da migrena nije samo obična glavobolja nego teška i iscrpljujuća bolest. Uz to, kroz ovu kampanju i udrugu Migrena Hrvatska želimo okupiti oboljele kako bismo dijelili naša iskustva i priče o migreni te bili grupa  informiranja i podrške. Motivacija je došla iz osobnog iskustva dugogodišnje borbe s bolešću koja značajno može narušiti kvalitetu života oboljelih. Upravo zato želimo educirati o brojim simptomima migrene te potaknuti oboljele da potraže liječničku pomoć kako bi se bolest čim prije dijagnosticirala i učinkovitije liječila“, rekla nam je Krunčica Rakić, predsjednica udruge Migrena Hrvatska i dodala kako ova bolest češće pogađa žene.

„Statistike pokazuju da su migrene nekoliko puta češće kod žena. Neka istraživanja pokazuju da je razlog tomu promjena u razinama estrogena iako, nisu sve migrene uzrokovane hormonima“, istaknula je.

Pozvala je i sve oboljele i one koji sumnjaju na bolest da se uključe u rad udruge te podijele svoja iskustva putem službenih kontakata udruge ili putem ključne riječi #pricajmoomigreni.

Destigmatizacija bolesti

Pokretanje udruge i kampanje pozdravila je i prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić, dr. med., spec. neurologije iz Klinike za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb.

„Iznimno je važno informiranje javnosti o tome što je uopće migrena. Potrebno je educirati o simptomima bolesti kako bi što više osoba koje žive s migrenskim poremećajima odlučilo potražiti liječničku pomoć i kako bi se postavila brža dijagnoza te, naposljetku, pružila najbolja moguća terapija i olakšao svakodnevni život“, naglasila je.

kako se riješiti migrene

Udruga će uz pomoć društvenih mreža i online platforme približiti tu bolest široj javnosti, trajno raditi na destigmatizaciji oboljelih te nuditi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama – jer su skrb i potpora moguće tek uz istinsko razumijevanje osoba koje žive s migrenom.

„Nema jedinstvenih savjeta i rješenja kod migrenskih napadaja. Ova se bolest manifestira kroz puno simptoma, uzroka i okidača.  Postoji i više tipova migrene i zato je najvažnije educirati se i na vrijeme potražiti liječničku pomoć“, zaključila je predsjednica Udruge Krunčica Rakić.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP U NJEMAČKOM BILDU

Udruga Glas poduzenika u njemačkom Bildu i mnogim drugim svjetskim medijima

Hrvatski turistički djelatnici, ugostitelji i poduzetnici odlučili su prošlog tjedna reagirati na afirmativan način i poslati pozitivnu poruku u svijet kako...