Nakon dugogodišnje borbe s migrenom Krunčica Rakić i Marina Krpan pokrenule kampanju za pomoć oboljelima

Udruga Migrena Hrvatska pokrenula je nacionalnu kampanju Pričajmo o migreni, u sklopu koje je lansirana i prva hrvatska sveobuhvatna online platforma posvećena toj bolesti.

Platforma koja omogućuje podršku

Hrvatska je dobila prvu udrugu posvećenu migreni, neurološkoj bolesti koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu. Zbog uvriježenog mišljenja da se radi „samo“ o jakoj glavobolji, udruga Migrena Hrvatska provodi nacionalnu kampanju Pričajmo o migreni, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o migrenskim poremećajima.

U sklopu kampanje pokrenuta je i prva sveobuhvatna internetska stranica migrena.hr. Posebnost su te online platforme besplatni i iznimno korisni alati, poput procjene utjecaja migrene na svakodnevni život ili vodiča za razgovor s liječnikom. Tu je i aplikacija Migraine Buddy, koja pomaže korisnicima da zabilježe i prepoznaju okidače, simptome, učestalost i trajanje te intenzitet bola i lokaciju svojih migrena.

„Kampanju Pričajmo o migreni pokrenuli smo kako bismo educirali javnost, ali i oboljele, da migrena nije samo obična glavobolja nego teška i iscrpljujuća bolest. Uz to, kroz ovu kampanju i udrugu Migrena Hrvatska želimo okupiti oboljele kako bismo dijelili naša iskustva i priče o migreni te bili grupa  informiranja i podrške. Motivacija je došla iz osobnog iskustva dugogodišnje borbe s bolešću koja značajno može narušiti kvalitetu života oboljelih. Upravo zato želimo educirati o brojim simptomima migrene te potaknuti oboljele da potraže liječničku pomoć kako bi se bolest čim prije dijagnosticirala i učinkovitije liječila“, rekla nam je Krunčica Rakić, predsjednica udruge Migrena Hrvatska i dodala kako ova bolest češće pogađa žene.

„Statistike pokazuju da su migrene nekoliko puta češće kod žena. Neka istraživanja pokazuju da je razlog tomu promjena u razinama estrogena iako, nisu sve migrene uzrokovane hormonima“, istaknula je.

Pozvala je i sve oboljele i one koji sumnjaju na bolest da se uključe u rad udruge te podijele svoja iskustva putem službenih kontakata udruge ili putem ključne riječi #pricajmoomigreni.

Destigmatizacija bolesti

Pokretanje udruge i kampanje pozdravila je i prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić, dr. med., spec. neurologije iz Klinike za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb.

„Iznimno je važno informiranje javnosti o tome što je uopće migrena. Potrebno je educirati o simptomima bolesti kako bi što više osoba koje žive s migrenskim poremećajima odlučilo potražiti liječničku pomoć i kako bi se postavila brža dijagnoza te, naposljetku, pružila najbolja moguća terapija i olakšao svakodnevni život“, naglasila je.

kako se riješiti migrene

Udruga će uz pomoć društvenih mreža i online platforme približiti tu bolest široj javnosti, trajno raditi na destigmatizaciji oboljelih te nuditi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama – jer su skrb i potpora moguće tek uz istinsko razumijevanje osoba koje žive s migrenom.

„Nema jedinstvenih savjeta i rješenja kod migrenskih napadaja. Ova se bolest manifestira kroz puno simptoma, uzroka i okidača.  Postoji i više tipova migrene i zato je najvažnije educirati se i na vrijeme potražiti liječničku pomoć“, zaključila je predsjednica Udruge Krunčica Rakić.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Glas poduzetnika postao udruga!

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga GLAS PODUZETNIKA, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova...