Zakasnili ste s pripremama za ljeto? Ovih 5 profesionalnih savjeta pomoći će vam spasiti stvar!

Ljeto je pred vratima, a vi niste poduzeli ništa da uhvatite korak i pripremite se za bretele, kratke hlačice, lepršave haljine? Situaciji nije pomogao ni proljetni niz praznika koji su se spojili u desetodnevno uživanje u kaloričnoj hrani i obilju kolača. Ako se prepoznajete, niste usamljeni, takvi dani pokolebaju i sportaše. Nasreću, ima pomoći!

Šest tjedana za transformaciju

Možda nema puno vremena, ali ako krenete odmah, imate barem šest tjedana do sljedećih praznika krajem lipnja. Za većinu taj produženi vikend prilika je za odlazak na more i prvo ovogodišnje skidanje u kupaći kostim, a to znači da akcija treba biti brza i učinkovita, bez ijednog suvišnog koraka ili propuštene prilike.

Za savjet oko ubrzanog topljenja masnih jastučića i brzo oblikovanje tijela prije prvog skidanja na plaži pitali smo osobnu trenericu Danijelu Pupovac. Otkrila nam je nekoliko osnovnih postulata svoje, dokazano uspješne, Fat Killer filozofije uz pomoć kojih ćete uspješno smanjiti postotak masti u tijelu, izgraditi mišićnu masu, biti snažniji, vitkiji i skladniji. Ovih 5 koraka dovest će vas do linije za čistu peticu!

kako smršaviti do ljeta

Pravilna prehrana

Vjerojatno ste već čuli da je prehrana 70% rezultata. Gotovo je nemoguće lošu prehranu ispraviti treningom i zato nikako nemojte gladovati. Jedite količinski više i gradite svoju prehranu na povrću. Povrće sadrži vlakna, vitamine i minerale a uvijek ga možete kreativno i ukusno pripremiti te bogato začiniti kako bi vam svaki obrok bio privlačan.

Uz povrće dodajte i komad mesa, piletine ili ribe kao izvor proteina. Pecite ih na svinjskoj masti ili kokosovom ulju, maslinovo ulje dodajte kod serviranja. Šest tjedana se pravite da slatkiši, alkohol i bijelo brašno ne vidite na radaru. Držite se prirodnih namirnica, a zasladite se voćem. Ovaj koncept prehrane brzo donosi vitkost, a nikad nećete biti gladni.

Trening

Tjelovježba je obavezna pet puta tjedno. Na brzinu se pomirite s tim i prihvatite kretanje kao izvor dobroga u vašem životu, stvorite naviku i potrebu za novom fizičkom aktivnošću i neka vas brzo vidljivi rezultati jednostavno ponesu.

U obzir dolaze treninzi s osobnim trenerom, treninzi u malim grupama, vožnja biciklom, treninzi snage, HIIT treninzi, trčanje pa čak i žustro hodanje ili bilo koja kombinacija ovih treninga. Sve je bolje od nedovoljnog ili pak nikakvog kretanja.

Ako pak pripadate većini i već ste umorni od pokušavanja, a ipak želite rezultate i slike s plaže, pridružite se Fat Killeru uživo gdje osobna trenerica i mala grupa drže motivaciju svakog pojedinca na jako visokom nivou.

Odmor

U svemu je važno imati mjeru, stoga si priuštite dovoljno odmora i sna. Svaku noć spavajte barem sedam sati da bi se tijelo resetiralo i da bi hormoni radili za vas, a ne protiv vas. Na sveučilištu u Chicagu su testirali utjecaj spavanja na mršavljenje. Vježbači koji su imali osam i pol sati sna su izgubili 55% više masti od vježbača koji su spavali pet i pol sati. Jeli su jednako i vježbali jednako.

Za vas to znači da ovih 6 tjedana morate biti u krevetu u 22 sata. Budući da ćete biti    zdravo umorni, ovo vam neće biti nikakav problem jer ćete jedva čekati otići na počinak. Zapamtite: kada spavamo manje od sedam sati razina hormona stresa ostane na visokoj razini pa ne dopušta organizmu smršaviti, već umjesto toga skladišti masne zalihe. Spavajte, odmarajte se, važno je.

kako smršaviti do ljeta

Dnevnik i disciplina

Alfa i omega mršavljenja. Ako želite sebi dobro i ako želite iz ovih šest tjedana izaći kao pobjednici, vodite dnevnik prehrane, treninga i sna. Zapišite svaki dan što ste jeli, kako ste trenirali, koliko ste spavali, kako ste se od čega osjećali i sve ostalo što mislite da je važno. Tako ćete moći prilagoditi prehranu i trening na osnovu svojih opažanja. Pišite sve, svaki dan!

Proučite kako na vas djeluju primjerice gluten, mliječni proizvodi, jaja, kikiriki, banane ili grah. Proučite sve. Zapišite svoja opažanja. Izbacite poneku namirnicu na tjedan ili dva pa je opet vratite da vidite ima li razlike. Pronađite vezu između vremena odlaska na počinak i raspoloženja, pronađite treninge koji vam čine dobro. Osvijestite, zapisujte i analizirajte poruke svoga tijela.

Kretanje

Kretanje, kretanje i kretanje. Krećite se po cijeli dan. Trenirajte ujutro, prošećite nakon treninga, odvezite se biciklom na posao, idite stepenicama, otrčite do kioska po novine i nazad, vikendom planinarite, vozite duge ture biciklom, žustro hodajte sat vremena. Shvatili ste. Uvrstite kretanje u svoj dnevni raspored. Što se više krećete, to ćete biti sretniji i htjet ćete se kretati sve više i više. Probajte, zaljubit ćete se u kretanje.

Fokusirajte se na sebe i osigurajte sve uvjete za uspjeh. Inspiraciju za prehranu i trening svakodnevno pronađite na Instagram Facebook stranicama.

Foto i tekst: Danijela Pupovac, Fat killer

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više