Prva pomoć za biznis na izdisaju

Često se kaže kako je poduzetnik spreman na rizike, inače ne bi išao u poduzetništvo. Tako većina poduzetnika pokreće svoj posao s nadom da će uspjeti, ali su svjesni da ih neuspjeh vreba iza ugla. Koliko je netko uspješan ili neuspješan poduzetnik, ovisi ponajprije o njemu samom. No, ponekad, koliko god se trudili, poduzetnici ne mogu izbjeći probleme.

Kako spasiti biznis?

Nemogućnost naplate potraživanja, novi nameti ili jednostavno neplanirani troškovi mogu dovesti svakoga u situaciju da traži izgubljeni sitniš po džepovima ne bi li platio račune na vrijeme. Upravo u takvim trenucima dobro bi vam došla “prva pomoć za poduzetnike”.

B. Michelle Pippin, vlasnica konzultantske tvrtke WomenWhoWow za Bizjournals napisala je tri jednostavna koraka za “prvu pomoć poduzetnicima”.

Preuzmite odgovornost za svoj posao

Kad se vaša tvrtka ili obrt nađu u problemima, treba biti realan i preuzeti odgovornost. Vi ste vlasnik i šef te morate biti spremni donositi i lake i teške odluke. Isto tako, morate prestati prebacivati krivnju na vanjske utjecaje i priznati da ste sami krivi.

Opće je prihvaćena istina u poduzetništvu – poduzetnici su prepušteni sami sebi. Bez obzira na probleme koji vas okružuju, uvijek postoji nešto što baš vi možete napraviti kako bi se situacija promijenila. Budite kreativni, snalažljivi i kad je to potrebno, zatražite drugo mišljenje jer svatko vidi problem na svoj način.

Uvijek si postavite pitanje – s obzirom na situaciju, što mogu napraviti drugačije? Razmislite o rješenju, potražite pomoć ili savjet i uzdignute glave preuzmite odgovornost za ponovni uzlet vaše tvrtke.

Pročešljajte knjige

Dobra je stvar što uspjeh, dobra prodaja i novac, uvijek ostavljaju trag. Zato, kad se nađete u problemima, “pročešljajte poslovne knjige”, pogotovo za onaj period kad ste bili uspješni.

Uzmite si dovoljno vremena za analizu podataka i nemojte odustajati. Upitajte se što ste dobro radili da vam je posao bio uspješan? Jeste li imali partnera? S kim ste surađivali? Koliko ste ulagali u oglašavanje? Tko su vam bili klijenti?

Zapišite sve što otkrijete i dobit ćete smjer u kojem biste trebali ponovo krenuti.

Pregrupirajte se

Nakon što ste odlučili uzeti stvari u svoje ruke i otkrili što ste do sad radili dobro, vrijeme je za novi početak. Pregrupirajte se i krenite u ponovno osvajanje tržišta i klijenata.

Što ćete promijeniti u svom pristupu i poslovanju? Što ćete ponovno početi činiti, a što vam je u prošlosti donijelo uspjeh? Što sve morate promijeniti? Upravo u ovoj fazi morate smisliti i početi s realizacijom novog poslovnog plana. Stvari se mijenjanju pa ćete morati mijenjati i svoje planove.

Kaže se kako “cesta do samog vrha nije ravna, već puna zavoja i slijepih ulica”. Biti poduzetnik nije jednostavno ni lagano. Da je, svi bismo bili poduzetnici. No, pravi poduzetnici su uporni i odlučni u namjeri da uspiju.

Upute imate. Na vama je da ih primijenite i ponovno pokrenete svoj posao.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...