Kako su četiri poduzetnice pokrenule biznise bez vlastitog kapitala u branši ljepote i fitnessa?

U nedjelju 13. ožujka 2016. godine, na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Dana ljepote i fitnessa, održan je okrugli stol na temu „Kako pokrenuti i voditi uspješan beauty i fitness biznis“.  Sajam se održavao od 11. do 13. ožujka, a u nedjelju, posljednjeg dana sajma, s početkom u 10 sati, posjetitelji su imali prilike prisustvovati okruglom stolu gdje su sudionice panela podijelile svoja iskustva.

Women in Adria bila je ponosan partner ovogodišnjih Dana ljepote i fitnessa, te je tom prigodom osnivačica i organizatorica otvorenog stola Ivana Matić održala kratki uvod i ukratko predstavila sudionice panela, uspješne poduzetnice i članice Women in Adria – Sunčanu Seletković (Budifit mama),  Ivku Armandu Todorović (Angels studio) , Ivu Nenadić (Revive beauty), Helenu Fjorović (Linea Snella) te voditeljicu odjela u Sektoru za bespovratne potpore HAMAG-BICRO Svjetlanu Bušić.

Mali fitnes centri se šire online kanalima i franšiznim modelima

Osim velikih fitness centara koji podrazumijevaju velika ulaganja u prostor i opremu sve su veći trend mali centri, studiji za vježbanje.

Jedan od takvih otvorila je i Sunčana Seletković, poduzetnica koja stoji iza brenda Budifit mama, te svojim savjetima pomaže ženama doći do vitkog tijela. Kaže da je kod pokretanja takvog biznisa prvi korak precizno specificirati nišu: „U Budifit mama su to, naravno, mame, ali i zaposlene žene, bake, odnosno žene u dobi od 20 do 65 godina. Najčešće se radi o ženama koje nemaju dovoljno vremena ili motivacije, ili su preumorne“.

Svoje početke s fitnessom Seletković bilježi prije 30 godina u Plesnom studiju Edite Cebalo, a u vlastiti biznis je krenula uz pomoć otpremnine koju je dobila nakon što je izašla iz korporacije. To je bio veliki zaokret u njenoj karijeri, ali i privatno, jer je počela raditi od kuće. Kako kaže, „jedna sam od rijetkih koja je uspjela hobi pretvoriti u biznis“.

Autorica je knjige „15 minuta dnevno do vitkog tijela“, jer smatra kako nije važno dugo vježbati, već pametno, uz pravilnu prehranu. Danas se Budifit mama razvio u brend, a njihov studio je cijela Hrvatska, pa čak i šire (Makedonija,  BiH, Austrija).

Budući da njen studio ima ograničene kapacitete, Sunčana biznis širi online kanalima. Osim vježbanja u grupi putem Skypea gdje žene ne moraju napuštati svoj dom, onima koje imaju manjak motivacije nudi podršku i kroz online programe. Tako postoje tri programa: Bikini izazov, Fit Mama ABC te Detox 21. Uz to, postoji i Facebook grupa za podršku, razmjenu iskustava, ali i međusobno druženje.

Poticaji za povećanje konkurentnosti poslovanja

Vlasnica licence specifičnog načina plesa oko šipke u Angels studiju Ivka Armanda Todorović krenula je u biznis također bez kapitala.  Najveći izazov je bila prilagodba tržištu, ali i usklađivanje dviju osobnosti. Naime, Ivka je uz pomoć partnerice Dolores Mihelić krenula u ovaj biznis. Za sebe kaže kako je poduzetna i nabrijano nastrojena, dok je njena partnerica totalna suprotnost od nje, ali zajedno su uspjele uskladiti se te funkcionirati kao jedinstveni brend.

O franšizi je najviše naučila iz knjige „Legende o poduzetništvu“, a u početku imala je viziju kao da otvara novi McDonald’s. Njihova ideja je bila širiti biznis, ali ne kroz klasičnu franšizu, već kao partnerstvo. Todorović je sa prisutnima podijelila i svoje ne tako dobro iskustvo, kada je njihova poslovna suradnica otkazala ugovor i nastavila samostalno raditi po njihovom programu, a Angels studio nije mogao učiniti ništa, jer je bilo zaštićeno ime, ali ne i sam program. No, iz toga je naučena dobra lekcija, pa je Ivka upozorila da se poduzetnice maksimalno zaštite ako ulaze u suradnju s nekim.

Iako u SAD-u postoji cijela prateća industrija za davatelje franšiza, Svjetlana Bušić iz HAMAG-BICRO istaknula je da iako kod nas ne postoji takav specijalizirani program, davatelji franšiza mogu pronaći sredstva za financiranje rasta na ovaj način. To su različite potpore za povećanje konkurentnosti poslovanja jer u fazi širenja kroz franšizu poslovanje mora biti zrelo, profitabilno, konkurentno i s visokim potencijalom za rast. A upravo takvim projektima su na raspolaganju i bespovratne potpore.

U 2015. ovaj dio je najviše pokrivao Poduzetnički impuls, mjera Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti, a zanimljiv je podatak da je 47% prijava došlo od poduzetnica, a visokih 42% poduzetnica je dobilo potpore. Na primjer, beauty centar Elixir iz Rovinja dobio je potporu u visini od 197.464 kn za nabavu stroja za lasersku depilaciju, a to je jedini takav laser nabavljen u Hrvatskoj i regiji kao svjetski novitet na tržištu lasera.

Nadalje, spomenula je i program Internacionalizacije poslovanja, a u zadnjih nekoliko godina Hamag Bicro vodi poduzetnike  na najveće europske i svjetske sajmove.

Osim toga Hamag Bicro je partner najveće europske poduzetničke mreže EEN koja pruža usluge međunarodne suradnje unutar 54 zemlje. U EEN bazi možete pogledati i preuzeti profile koji se svakodnevno objavljuju. Baza trenutno sadrži 25 tisuća međunarodnih profila poduzetnika iz različitih područja djelatnosti koji nude ili traže proizvode i usluge. Unutar EENa nalazi se se i Sektorska grupa Žene poduzetnice .

Poduzetnici se također često odlučuju za liniju „Mikrokreditiranja – prvi korak u poduzetništvo“. Cilj programa je odobravanje kredita do 120.000 HRK po kamatnoj stopi od 0,99% uz poček od 6 mjeseci. Osim poduzetnika koja posluju do 2 godine, zahtjev mogu podnijeti i fizičke osobe koje u trenutku podnošenja zahtjeva još nemaju registriran poslovni subjekt, a koje planiraju osnovati pravnu osobu ili obrt.

Uz sve navedeno u 2016.  Bušić najavljuje puno više prilika za poduzetnike. Iz Europskog investicijskog fonda RH za razdoblje 2014-2020 RH je na raspolaganju 6,9 mlrd EURa. Hamag-Bicro će provoditi alokaciju za poslovnu konkurentnost poduzetništva i jačanje djelatnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poduzetništvo u iznosu oko 1,175 mlrd EURa. „I to je ono što se sada događa, 3 natječaja su već objavljena, a ostali su u najavi ili u pripremi.” Neki od njih su:

–          Poslovni procesi poduzetnika (23 mil HRK)

–          Savjetodavne usluge kroz poduzetničke institucije (326 mil HRK)

–          Certifikati i norme (152 mil HRK)

–          Poduzetništvo u turizmu  (380 mil HRK)

–          Umrežavanje poduzetnika (304 mil HRK)

–          Inovacije (608 mil HRK)

–          Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu (760 mil HRK)“

Čak 80% franšiza uspije

Za razliku od Ivke, Helena Fjorović je svoj biznis pokrenula preuzimanjem postojeće franšize Linea Snella za koju se odlučila zbog jednostavnosti poslovanja. „Sve je napisano do najmanjeg detalja, a konačna odluka za franšizu je pala kad smo i partner i ja saznali da čak 80% franšiza uspije, za razliku od svega 30% poduzetničkih pothvata koji nisu franšiza.“

I ona također nije imala početnog kapitala, te je cijelu investiciju isfinancirala iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj uz jamstvo HAMAG-BICRO i zalog vlastitog stana.  Linea Snella je proslavila svoj prvi rođendan, a za sada sve ide po poslovnom planu – „odlično je i planiramo se širiti“, zaključila je Fjorović.

Iva Nenadić je kozmetičarka i ekskluzivna uvoznica Lycon voska za bezbolnu depilaciju koja je svoj kozmetički salon Revive beauty otvorila također bez vlastitog kapitala, uz pomoć kredita HBOR-a. S depilacijom Lycon Nenadić se susrela u Dublinu, a posebna je po tome što se prije voska nanosi ulje, te je depilacija manje bolna. Ivu je taj proizvod osvojio, zbog čega je htjela plasirati tu ideju na hrvatsko tržište. Pet godina je trajao postupak, počevši od komunikacije s proizvođačem voska u Australiji, do HBOR-ovog kredita za prostor i jamstva HAMAG-BICRO, koji  je dobiven iz prve.

Iva smatra da je ključ u diverzifikaciji poslovanja te kaže da se ne bi nikada odlučila na otvaranje samo kozmetičkog salona „od nule“.

Foto: WomeninAdria/Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -