Kako surađivati s kolegama koji šire tračeve o vama?

Tračevi su danas neizostavni dio našeg života, susrećemo ih svakodnevno, pa tako i na poslu, gdje provodimo veći dio dana. Iako je prema nekim istraživanjima tračanje zdravo za uredsku okolinu, rad i disciplinu jer stvara određenu dozu povezanosti između osoba koje tračaju i potiče ih na suradnju, nije ugodno kad ste tema tih tračeva upravo vi.

Što učiniti kad ste žrtva uredskih tračeva?

Dr. Berit Brogaard, profesorica neuroznanosti na Sveučilištu u Miamiju, u svom članku za Psychology Today objasnila je kako se nositi s tim kad ste žrtva neistinitih uredskih tračeva.

Ponekad kolege iz zavisti ili zbog nezdrave želje za napredovanjem izmisle trač koji vam može nanijeti štetu. Traženje od šefa da riješi situaciju nije uvijek najbolja opcija, možda je i on upoznat s tračem, pa nećete postići željeno. Također, tako možete i pogoršati situaciju, a osoba koja je proširila trač, možda krene u osvetu.

Radi li se o nekom bezazlenom traču, najbolje je da ga jednostavno ignorirate, no ukoliko vam to narušava ugled i spriječava vas da obavljate kvalitetno vaš posao, potražite savjet u odjelu za ljudske resurse. I svakako prikupite uvjerljive dokaze. Bilježite sve situacije i pokušajte pronaći osobe koje će svjedočiti za vas.

Obrnutom psihologijom do prestanka ogovaranja

Brogaard vam savjetuje da se koristite obrnutom psihologijom, odnosno metodom da drugi rade ili govore ono što vi želite. Naravno, to ovisi i o prirodi ogovaranja kao i istinitosti toga, pa tako možete početi otvoreno pričati o stvarima koje su o vama dosad drugi pričali iza leđa.

Ako, na primjer, stvarno imate bračnih problema, podijelite to s kolegama kao i činjenicu da rješavate (bilo to istina ili ne), pa na taj način možda i utišate glasine. No, nikako nemojte priznavati stvari koje nisu istinite, samo kako biste spriječili daljnje širenje, jer tako možete još više zakomplicirati stvari.

Ponekad možete i sasjeći u korijenu uredske tračeve o vama svojim primjerenim ponašanjem na poslu ili ako ne dijelite osobne stvari s kolegama koji nisu prijateljski raspoloženi. Ponašajte se samouvjereno, čak i ako se ne osjećate tako.

Budite pametniji od njih

S takvim nasilnicima nije jednostavno raditi, oni kao i serijski ubojice, mogu birati svoje žrtve. Ukoliko ne želite promijeniti posao, ne možete ništa dokazati, jer se ostali kolege ne žele miješati u to, pokušajte poraditi na svojoj osobnosti.

Probajte im na lijepi način objasniti da možda neka vaša navika, ponašanje ili nešto treće jesu vaše mane i da uvažavate kritiku, no da bi vam bilo draže da vam to kaže privatno, a ne pred drugima ili da vam poručuje preko njih.

Jeste li i vi bili žrtve uredskih tračeva? Kako ste se nosili s tim?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Naravno, kao i svi ljudi bila sam, jesam i bit ću tema uredskih tračeva. Ono što je bitno shvatiti jest da (barem kod nas) kvaliteta posla koju dajete govori sama za sebe, a tračeri nisu bogzna kako kvalitetni ni u poslu ni u ponašanju. Tako sam jednom rekla šefici da sam čula da je ta i ta rekla za mene to i to i da to jednostavno nije istina, na što se ona nasmijala i rekla da nema nikakvog problema, jer svi dobro poznaju tko je ta osoba koja je rekla to i to i NE UZIMAJU JE ZA OZBILJNO:)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -