Kako temeljito očistiti prljavštinu i prašinu s vašeg kućnog računala?

Prašina je u posljednjih nekoliko godina veliki problem mnogim ljudima. Koliko god je brišemo i pokušavamo je se riješiti, mnogima ona otežava disanje, izaziva kašalj ili stezanje u prsima, ili pak neke druge alergijske reakcije.

Osim što loše utječe na zdravlje ljudi, jednako je štetna i za vaše računalo. Osobito ako to računalo kod kuće koristite i za poslovne svrhe, trebali biste pripaziti s tim.

Kako očistiti kućno računalo?

Ne samo što računalo prepuno prašine i prljavštine izgleda ružno, već može doći i do pregrijavanja ili oštećenja računala.

Stoga, kako biste spriječili štetu, kako biste lakše disali i osjećali se bolje u svom kućnom uredu, pronašli smo najbolje načine kako možete temeljito očistiti svu nečistoću s vašeg računala, a donosi ih portal Bright Side.

Radi se o proizvodima koje većinom imate kod kuće, a ukoliko ih nemate, vrijedi ih nabaviti.

Za čišćenje monitora

Ako ste jedni od onih koji za čišćenje monitora koriste papirnate ručnike, savjetuje se da umjesto njih uzmete mekanu krpicu od mikrofibre. Naime, papirnati ručnik se može pokidati te djelić njega pasti između tipki na tipkovnici, ali i ostaviti mrlje pa čak i ogrebotine na vašem zaslonu, dok krpa neće ništa oštetiti te će temeljitije očistiti prljavštinu.

Za čišćenje kućišta

Kod odabira tekućine za čišćenje monitora, pripazite da ne sadrži alkohol, aceton ili amonijak, jer vam to može oštetiti računalo.

S druge strane, preporuča se korištenje bijelog octa. Uzmite jednaku količinu vode i octa te krpicu lagano navlažite ovom tekućinom i prebrišite monitor.

Za ogrebotine

Kako biste se riješili sitnih ogrebotina, najbolje rješenje za to je pasta za zube koju možete nanijeti uz pomoć krpice od mikrofibre te ostaviti da se osuši. Nakon toga je prebrišite vlažnom krpom.

Važno je samo da to nije gel pasta ili pasta za izbjeljivanje.

Za prašinu

Kako biste se riješili prašine s vašeg računala, poslužite se sušilom za kosu. Njime možete ispuhati prašinu iz tipkovnice, ali i ostalih dijelova računala. No, svakako isključite računalo i obavezno izvadite žice iz utičnice i računala. Također, preporučuje se samo sušilo s hladnim zrakom i na najmanjoj razini.

S teže dostupnih mjesta, prašine se možete riješiti uz pomoć aspiratora ili uz pomoć cijevi usisavača, ali važno je da to radite pažljivo i podesite na najmanju razinu.

Za čišćenje tipkovnice i miša

Tekućinu od bijelog octa pomiješanu s vodom (u jednakim količinama) stavite na krpicu od mikforibre, uzmite ravnalo ili nož, prekrijte ih krpom te obrišite vašu tipkovnicu i miš.

Imate li i vi neki svoj trik za čišćenje računala?

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ivana Blažoti Mijoč

Ivana Blažoti Mijoč: “Nakon burnouta konačno mi je dijagnosticiran opsesivno-kompulzivni poremećaj!”

Mama poduzetnica, blogerica i influencerica s preko 100 tisuća pratitelja na YouTubeu Ivana Blažoti Mijoč svoje predavanje na konferenciji Mame poduzetnici...