Kako tweetati o svom brandu?

Društvene mreže su doživjele svoj veliki uspon u svim segmentima života pa tako i u onom poslovnom.

Twitter kao alat za promoviranje vlastitog biznisa

Postale su koristan alat za promoviranja vlastitog businessa, proizvoda i usluga te općenitog brandiranja. Izuzev Facebooka koji još uvijek drži No. 1 na ljestvici, sve popularniji postaje i Twitter koji je ponešto drugačiji, ali ništa manje zanimljiviji i korisniji.

Vaši klijenti pričaju o vama i morate na neki način upravljati tom komunikacijom bez obzira ide li ona u pozitivnom ili negativnom smjeru. Kako i u stvarnom životu, ono što neki vide kao prijetnju, drugi vide kao i priliku pa tako i vi na Twitteru možete mijenjati tržišnu percepciju svog proizvoda. Povežite se sa svojim kupcima, uspostavite emocionalne veze s njima i povećajte vrijednost svog proizvoda.

Neki osnovni razlozi zašto je Twitter tako popularan i koristan servis u svakodnevnom promoviranju vlastitog businessa jesu:

Brzina

Twitter je medij na kojem se interakcija odvija brzo i sažeto. Prije ćete dobiti informaciju preko tweeta nego čekajući povratni mail ili javljanje operatera na telefon. Glavni izazov u ovoj situaciji je brzina kojom se odgovara na upite, ali obzirom na ograničenu prirodu servisa (140 znakovnih mjesta), vrijeme koje je potrebno za odgovor je znatno kraće nego kad su drugi načini komunikacije u pitanju.

Zabava

Možda vam se čini kako zabavi nije mjesto u poslu, ali činjenica jest da ukoliko je nešto i zabavno, daje dodatnu vrijednost u usporedbi s ostalim načinima komunikacije. Vrlo rijetko su poslovni subjekti u direktnoj komunikaciji s krajnjim korisnicima pa je ovo jedan od načina da se stvori otvorenija interakcija koja vama može biti itekako zabavna i pogodna za stvaranje lojalne publike.

Efektivnost 

Dok je komunikacija putem maila i telefona uglavnom jednosmjerna, Twitter omogućava da se dodatno zainteresiraju korisnici i da kompanija bude ta koja pokreće konverzaciju, a za uzvrat prima feedback o svom poslovanju.

Kako najefikasnije koristiti Twitter za jačanje vlastitog branda?

Odaberite #hashtag za svoj brand

Dnevno nastaju milioni novih tweetova i morate otvoriti put do svojih objavljenih tweetova. Koristeći hashtag (#) ispred naziva svog branda, kampanje ili bilo čega što smatrate bitnim za svoju promociju, omogućavate lakšu pretragu svih relevantnih tweetova za koje bi se korisnici mogli interesirati. Upisivanjem određenog pojma u tražilicu, grupiraju se svi postovi koji su vezani uz određenu temu i na taj način stvarate mogućnosti za prisvajanje nove publike.

Budite online  24/7

Kako je Twitter brz medij, nečijih 140 znakova pritužbe ili pohvale o vašem proizvodu, može se proširiti (retweet) u samo nekoliko minuta i do stotine i tisuće puta. Uočite spomen (mention) svog branda u startu i spriječite štetu ili pojačajte vrijednost istoga.

Pratite sve razgovore bitne za poslovanje

Nemojte se fokusirati samo na sebe i guranja svojih proizvoda. Pratite sve što se odvija relevantno za vaše područje i sudjelujte u razgovorima o svim brandovima srodnima Vašem. Također, pratite i konkurenciju jer i ona je važan prijatelj na društvenim mrežama.

Održavajte Tweet Feed aktivnim

Radite update nekoliko puta dnevno. Nastojte objavljivati što više tweetova kako vaši korisnici ne mislili da ste se uspavali. Oni očekuju od konstantan protok informacija i nove sadržaje. Objave stare nekoliko dana više nemaju vrijednost.

Budite autentični

Budite svoji i neka osobnost vas i vašeg proizvoda dođe do izražaja kroz svaki tweet koji objavite. Vaša publika želi znati s kim komunicira te da iza svake objave stoji nečije lice s imenom i prezimenom.

Danijela Živković je magistrirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i svoje iskustvo i vještine brusi u korporativnom svijetu. Za nju je kvalitetna komunikacija ključ uspjeha te je mišljenja kako se nedostatak određenog iskustva ili znanja, uvijek može nadomjestiti umijećem komuniciranja. Njezin stav je kako je najbolje plaćen posao onaj koji voliš raditi, a ne koji moraš te kako bismo svi trebali stremiti ka tome.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više