Super mame savjetuju – Kako ujutro izaći iz kuće na vrijeme?

Mame poduzetnice često moraju voditi računa o nekoliko stvari odjednom. Mnoge su od njih napustile korporativni svijet i pokrenule vlastiti biznis, a k tome još uspješno vode kućanstvo i brinu se za obitelj. Takva sposobnost multitaskinga ih često i čini najboljim poduzetnicima. Često imamo priliku čuti kako je uz dobru organizaciju, sve moguće.

Pitali smo 3 poduzetnice koje, osim što vode uspješan biznis, imaju 4 djece  – kako to sve uspijevaju? U serijalu od nekoliko članaka ove će nam supermame objasniti kako uz vođenje biznisa uspijevaju voditi kućanske poslove, skuhati za obitelj i spremiti djecu ujutro za vrtić ili školu te naravno kako dijele poslove sa suprugom.

Kako ujutro izaći iz kuće na vrijeme?

Sanja Vale Čupić – jačajte djeci samopouzdanje i nemojte sve preuzimati na sebe

Sanja Vale Čupić vlasnica je tvrtke Adrinaut i poduzetnica koja je uz vlastiti biznis brendiranja proizvoda podigla i četvero djece – Sara (4), Dora (8), Nela (10) i najstariji sin Matija (12).

Sanja kaže kako jedinu borbu koju vodi s djecom je ona vraćanja stvari na svoje mjesto. U kući uvijek vlada kreativni nered, iako se previše ne opterećuje s time jer sama kaže da ne želi djecu opterećivati sa savršenstvom. Pravila, naravno, uvijek postoje, kaže Sanja, te u njima nastoje biti dosljedni i uporni. Sanja sa svojom obitelji živi u Puli, gradu savršenom za obitelji – škola, vrtić i centar grada su udaljeni 5-10 minuta vožnje automobilom, kao i sportske aktivnosti te glazbena i plesna škola koju djeca pohađaju u poslijepodnevnim satima.

Ujutro u 7 sati je dizanje za cijelu obitelj, premda se djeca ponekad probude i ranije. Troje starije djece se brzo dignu i obuku, dok dizanje s najmlađom Sarom ipak malo duže traje. Doručak uvijek jedu, kaže Sanja, te si ga ponekad pripreme sami, a ponekad ona. Djeca se oblače sama, a mlađa Sara najduže bira što će obući – ovisno o raspoloženju. Sve stignu napraviti i djeca su do 8 sati već u školi te nikada ne kasne.

„Ujutro prije škole ih moramo malo požuriti, napomenuti koliko je sati, ali odgovorni su. I suprug i ja, od njihove najranije dobi smo ih puštali da sami istražuju svoje granice. Bili smo tu i pratili ih, ali nastojali smo ih što manje sputavati. To se sada odražava na njihovoj samostalnosti. Što su stariji. to su sve samostalniji i tim je lakše. Razvijaju osjećaj za vrijeme. Kad je velika obitelj vjerujem da je izraženije to zajedništvo. Stariji pomažu mlađima. Mi smo ti koji stvaramo klimu u kući, a djeca preslikavaju naše ponašanje“, kaže Sanja.

Sanja kaže kako se ne opterećuje sa sitnicama jer je život kratak i najviše treba biti zahvalan što su djeca zdrava i pametna.

„Naš najvažniji zadatak je da ih ne sputavamo i ne ograničavamo, da jačamo njihovo samopouzdanje i pružimo im maksimalnu ljubav kako bi je oni mogli dalje prenijeti“, objašnjava Sanja.

Drugim mamama preporučuje da ne preuzimaju sve na sebe i da se organiziraju tako da se može i bez njih. U obitelji je važan i tata, djedovi i bake, ali i njihovi prijatelji, a to već počinje od njihove prve godine.

kako-ujutro-izaći-iz-kuće-na-vrijeme-Sanja-Vale-Cupic

Slavica Olujić Klapčić – razvila sistem odlaska iz kuće u različito vrijeme

Slavica Olujić Klapčić, vlasnica je agencije Katapult koja se bavi organiziranjem evenata. I ona je, kao Sanja, majka četvero djece – najstarije ima 9 godina, dvoje djece 7, a najmlađe 3 godine.

Slavica i njen suprug se bude ujutro oko 6:30. Nakon što oni popiju kavu i pripreme djeci doručak, bude troje djece oko 7:15. Nakon spremanja i doručka, koji moraju biti gotovi do 7:45, odvoze djecu u školu. Odjeću za djecu bira ona, ali oni je mogu promijeniti ako im se ne svidi što mama odabere, dok školske torbe uvijek spremaju večer prije.

Slavica je razvila sistem da ne odlaze svi iz kuće u isto vrijeme. Nakon što odveze djecu u školu, vraća se kući te tek onda sprema sebe i najmlađeg sina za vrtić –  nakon čega Slavica, njen suprug i najmlađi sin odlaze iz kuće u 8:45.

„Ovaj sistem da ne odlazimo svi zajedno iz kuće u isto vrijeme kod nas dobro funkcionira. Kad bi morali svi zajedno odlaziti iz kuće u 7:45, mislim da bi to bio jedan potpuni kaos. Nažalost, djeca ne mogu sama pješke do škole, a kad bi imali tu mogućnost, bilo bi to još dodatno olakšanje“, kaže Slavica.

Vlatka Rukavina – sada kada su veći, sve je jednostavnije

Vlatka Rukavina vlasnica je i direktorica tvrtke Revizija i savjetovanje, a ujedno i majka četvero djece (5, 8, 10 i 12 godina).

Vlatka se diže puno ranije od djece – u 5:30. Prije nego se djeca probude, pripremi im odjeću (samo manjoj djeci) i doručak. Djeca se dižu u 7:30, te nakon oblačenja i doručka – kojeg uvijek jedu kod kuće, odlaze u školu i vrtić. Ujutro ih vozi Vlatkin suprug, dok ih ona vozi kući popodne.

Vlatka kaže kako je sada lakše kada su veći, samostalniji i odgovorniji – puno toga mogu sami napraviti. Kada su bili manji, bilo je puno teže, objašnjava Vlatka, jer je svaki dan bio jedna velika neizvjesnost pa je tako ujutro iz kuće izlazila umorna kao i navečer prije sna. Sada, kaže, može popiti svoju kavu u miru, pospremiti i sve pripremiti, a da nitko ne zove mamu.

Vlatka također ima savjete za mame poduzetnice pa kaže da „treba maksimalno pojednostaviti sve i ne uzrujavati se oko sitnica. Jer onda se sve ruši kao domino – zbog nervoze i straha od neispunjenja dnevnih obveza i onda rješenja nema. Zato osmijeh na lice i sve odraditi kada za to ima vremena, a ne kada je nešto zadano vremenski kao takvo.“

kako-ujutro-izaći-iz-kuće-na-vrijeme-Vlatka-Rukavina1

Foto: privatna arhiva Sanje Vale Čupić i Vlatke Rukavine

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -