Kako ukloniti ili sakriti negativne komentare na internetu koji vam narušavaju reputaciju

U natjecanju na otvorenom tržištu svakom je igraču itekako bitno da se njegovo osobno ime, kao i naziv tvrtke, spominju u pozitivnom svijetlu. Dobra reputacija gradi se godinama, poštenim i predanim pristupom poslu, klijentima i vlastitim zaposlenicima. Ona je jedan od jamaca kojim će te privući nove klijente, širiti proizvodnju i prodaju, bilježiti poslovne uspjehe…

No, dugo građena dobra reputacija gotovo preko noći može biti narušena ukoliko se o vama ili vašoj tvrtki na nekom od internetskih pretraživača pojavi bilo kakav negativan sadržaj.

Tehnike za uklanjanje ili sakrivanje negativnih komentara na internetu

Živimo u vremenima kada je dijeljenje informacija postalo nikada lakše. Možete svoj posao obavljati besprijekorno, ali nezadovoljstvo i samo jednog klijenta može dovesti do loših komentara. U moru dobrih preporuka i samo jedna kritika, opravdana ili neopravdana, vašem poslovanju potencijalno može nanijeti veliku štetu. Što učiniti u takvim slučajevima i da li uopće imate prostora za manevar?

Na sreću, postoji nekoliko tehnika i strategija kojima možete postići da negativni sadržaj i komentari s pretraživača nestane ili barem postane teže vidljiv. Kao što se u uobičajenim slučajevima kada želite da vaš sadržaj bude što dostupniji putem pretraživača, koristi sustav SEO (Search Engine Optimization), tvrtke koje se bave uslugom upravljanja reputacijom, odnosno Reputacion Management Industry, koriste tzv. obrnuti SEO (Reverse SEO). Ova tehnika ne uklanja negativni sadržaj ili stranice, jer u nekim slučajevima to je i nemoguće postići, već ga čini daleko manje uočljivim i pristupačnijim.

Uklanjanje sadržaja

Idealni scenarij je kada biste mogli ukloniti kompletni rezultat negativne pretrage. Ukoliko je rezultat pretrage vezan uz stranice koje su u vašem vlasništvu ili pod vašom kontrolom, tada to nije problem. No, kako ukloniti sadržaj koji se nalazi na stranicama koje nisu pod vašom kontrolom? Negativni komentar o vama ili vašoj tvrtki na blogu ili stranicama društvenih mreža koji nisu u vašem vlasništvu, predstavljaju daleko veći izazov u pokušaju uklanjanja.

U takvim slučajevima sami ćete teško nešto drastično promijeniti, ali ipak niste bez mogućnosti. Prva stvar koju možete učiniti jest da izravno kontaktirate vlasnika stranice, te uz objašnjenje zašto je određeni sadržaj o vama neprimjeren, zamolite da ga ukloni.

Druga mogućnost je da kontaktirate administratora samog internetskog pretraživača koji je izbacio sporni rezultat pretrage. Naime, pojedini podaci koji se objavljuju mogu biti u suprotnosti s pravilima korištenja samog pretraživača. Tako, primjerice, Google brani objavu nekih osobnih i financijskih podataka o pojedincima ili tvrtkama. Isti slučaj je i s agresivnim i diskriminirajućim sadržajem. Procijene li na Googleu da sadržaj uistinu nije primjeren, on neće biti obrisan sa stranica na kojima je obavljen, jer Google nije njihov vlasnik, ali taj isti sadržaj se više neće prikazivati u rezultatima pretrage.

Treća mogućnost koja vam stoji na raspolaganju je da u objavljenom sadržaju pronađete elemente utuživosti. Posavjetujte se sa svojim odvjetnikom, ali i procijenite isplativost eventualnog sudskog procesa. Osim što će cijeli postupak biti najvjerojatnije vrlo skup, podizanjem tužbe protiv vlasnika stranice potencijalno riskirate još veći negativni publicitet.

“Vatrom na vatru”

Kada postanete svjesni da pojedini sadržaj ne možete zabraniti ili ukloniti, preostaje vam mogućnost da ga učiniti manje vidljivim. To će te postići tako da prilikom izlistavanja rezultata pretrage na internetskim pretraživačima, negativan sadržaj bude plasiran što niže. Istraživanja su pokazala da kada netko upiše vaše ime u pretraživač, u najvećem broju slučaja provjerava samo prvu stranicu rezultata. Dakle, cilj vam je maknuti se – s naslovnice. Uspijete li postići da negativan rezultat bude na četvrtoj, petoj ili nižoj stranici, gotovo kao da ste ga u potpunosti uklonili s interneta.

Tehnikama obrnutog SEO-a možete postići sjajne rezultate. Jednostavno, loše informacije o sebi “spalite” pozitivnim informacijama – vatrom “ugasite” vatru!

U pretraživačima vrlo visoko mjesto zauzimaju rezultati vezani uz društvene mreže. Otvorite profile na što većem broju društvenih mreža. Twitter, LinkedIn, MySpace, Facebook, Google+, Formspring.me, Foursquare, About.Me, Pinterest, Blogger, Tumblr… tek je dio najpopularnijih. Registrirajte se pod punim imenom i prezimenom ili nazivom tvrtke, upišite nekoliko osnovnih informacija, obavezno postavite da profil bude otvoren javnosti te upisujte sadržaj za koji ste sigurno da nikada nećete požaliti.

U dobivanju dobrih rezultata pretrage može vam pomoći i pisanje bloga na kojem ćete redovito objavljivati novi sadržaj. Redovito ažurirajte web stranicu svoju tvrtke, uključite se u komentiranje sadržaja i članaka na drugim stranicama pod punim imenom i prezimenom. Možete otvoriti i vlastiti forum, nuditi savjete… Dobrodošao je svaki potez koji uključuje redovito i kvalitetno komuniciranje pod vašim imenom.

Ukoliko vam pak sve ovo predstavlja preveliki posao, nemate vremena ili dovoljno znanja, najbolje da se javite SEO stručnjacima koji imaju iskustva i s ovim područjem.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -