Kako uspješno upravljati promjenama u poslovanju?

Koliko ste puta do sada čekali famozni ponedjeljak da krenete s promjenama bilo koje vrste u svom životu? Promjene su neizbježne, dio njih niti ne primjetimo jer postaju dio naše svakodnevice, dok je veliki dio promjena pomno planiran.

Kako upravljati promjenama?

Kada govorimo o poslovnom životu, promjene nisu tako jednostavne za započinjanje, a još manje za odustajanje.  Svaka odluka koju donosite za posljedicu može imati podjednako i ogroman uspjeh, baš kao i potencijalnu katastrofu. Ipak, da vas to ne bi obeshrabrilo, važno je znati kako je promjena ponekad ne samo uvjet razvoja već i razlog ukupnog opstanka.

Kako bismo bili uspješni ili čak kako bismo samo opstali u današnjem nemilosrdnom svijetu napretka tehnologije, od iznimne je važnosti ulagati u samoga sebe, u svoje znanje, vještine i sposobnosti, a sve kako bismo bili u korak s vremenom.

Kada postanemo svjesni da moramo nešto poduzeti, kako u osobnom, tako i u organizacijskom smislu, važno je napraviti dobar plan. Plan nam pomaže kako bismo kvalitetno mogli pratiti razvoj situacije, kako jednostavno ne bismo otišli u sasvim krivom smjeru i, u konačnici, kako bismo mogli i evaluirati postignute uspjehe.

Kako odrediti je li promjena baš ono što mi je potrebno?

Postoji nekoliko načina za promjenu, a to možete pitati svoje klijente. Bilo da ste se odlučili na anketu o zadovoljstvu usluga ili ćete poslušati sa strane što klijent ima za reći o vašim uslugama ili pak nešto treće, sve ćete moći iskoristiti za poboljšanje vašeg poslovanja. Već dugo se zna kako je klijent uvijek u pravu, čak i onda kada ste sigurni da nije. Ako su prigovori učestali, bez obzira jesu li utemeljeni, nešto je potrebno promijeniti.

Drugi način da saznate jest da pitate svoje zaposlenike koje je njihovo mišljenje o situaciji. Oni su najčešće vrlo obektivni, intenzivno uključeni u sve procese rada i imaju najtočnije povratne informacije od klijenata. Osim toga, samim uključivanjem zaposlenika u proces donošenja odluka, pridonijet ćete njihovom zadovoljstvu, a odavno je poznato da zadovoljan zaposlenik donosi najveće prihode svojoj tvrtki.

Kad se jednom odlučite na taj korak, morate biti svjesni da kod uvođenja promjena trebate biti fleksibilni. Ljudi se opiru promjenama bez obzira kakav to utjecaj na njih zapravo ima. Što prije ih uključite u sve procese, prije će se naviknuti na tu ideju i prije ćete moći polučiti dobre rezultate.

Kako preživjeti proces promjena u tvrtki?

Nekoliko je strategija kojih se poželjno pridržavati u procesu promjena, kako bi se uspješno došlo do očekivanih rezultata.

Nužno je da komunicirate sa zaposlenicima. Dajte im jasno do znanja koja su vaša čekivanja od njih, kako će se proces odraziti na tvrtku, ali i na njih osobno. Dozvolite im da sudjeluju u procesu. Ponekad će njihovo mišljenje otvoriti sasavim drugačiju perpektivu za vas i nemojte ju odmah odbaciti.

Planirajte potencijalne poteškoće koje se mogu dogoditi u procesu. Vjerojatnost je da će se poteškoće prije riješiti ako ste unaprijed o njima razmislili i pokušali predvidjeti rješenje.

Najvažnje od svega je da vjerujete u sebe, svoje dobre odluke i budete hrabri!

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills).

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više