Kako uredski trač pretvoriti u korisnu stvar?

Trač je neizostavan dio života. Iako često ima negativnu konotaciju trač zapravo označava bezazleno brbljanje o nebitnim stvarima. Naravno, uvijek postoji i ona negativna strana trača koja spada u ogovaranje. No, jeste li znali da nas tračanje zapravo čini boljim ljudima?

Prema novom istraživanju koje su proveli istraživači sa Stanforda, tračanje je zdravo jer ograničava naše najniže impulse i tjera nas na suradnju i pristojnost prema drugima.

Naime, istraživanje je otkrilo da tračanje o drugim pojedincima koji, primjerice na radnom mjestu krše uvažene norme ili ne obavljaju svoj posao, stvara određenu dozu povezanosti među osobama koje ga (ili nju) tračaju te ih potiče na suradnju (protiv neradnika).

Kako uredski trač iskoristiti za nešto korisno?

Dakle, tračanje je zdravo za uredsku okolinu, rad i disciplinu. Ali, postoji li način da trač uz šalicu kave pretvorimo u korisnu stvar? Naravno.

Tračanjem skrećemo pozornost na osobe koje ne slijede društvene norme te stvaramo ‘ujedinjenu frontu’ protiv takvog ponašanja. Kako se trač širi u neformalnom okruženju i razgovoru, veće su šanse da će doći do viših instanci (recimo šefa ili nadređenog) te će mu skrenuti pozornost na situaciju o kojoj inače ne bi imao nikakve informacije.

U svakom uredskom traču ima istine

No, tračevi ne moraju nužno biti vezani uz suradnike i kolege na poslu, već se mogu ticati i same tvrtke. Tako mogu biti i vrijedan izvor informacija koji je moguće pametno iskoristiti za napredovanje u karijeri.

Nije rijetkost da uredski tračevi pronesu informaciju o nekom novom projektu, novim radnim mjestima (ili otpuštanjima) i mnogo prije nego što se objave službene informacije.

Ako pametno iskoristite takve informacije, možete biti korak ispred konkurencije i osigurati si napredovanje unutar ili van firme.

Treba znati kad šutjeti

Tračanje uz šalicu kave ili cigaretu može poslužiti i kao škola što i kada možete slobodno reći, a kada je nešto bolje prešutjeti. Tračanje može ujedno otkriti i zanimljive odnose unutar tvrtke te pokazati tko su vam saveznici, a tko ‘neprijatelji’.

Također, tračanje može najbolje pokazati tko je sposoban čuvati povjerljive podatke, a kome ni ugovor o povjerljivosti podataka ne znači ništa. Takvi ljudi veoma će brzo biti ‘kažnjeni’ zbog svoje nesmotrenosti i brzog jezika.

Zanimljivo je i kako osobe koje izbjegavaju tračeve i ‘ne žele se miješati u to’ često propuste i korisne informacije koje bi im mogle pomoći u poslu i karijeri.

Kako onda ‘dobro’ tračati?

Kao i sve drugo u životu i dobar trač ima svoja pravila.

Prije svega, trač treba biti konstruktivan. Nemojte blatiti ili omalovažavati druge, ali ni gurati nos u njihove privatne odnose. Ili recite što vas smeta na diplomatski način ili jednostavno nemojte započinjati razgovor.

Filtrirajte ono što čujete. Tračevi često prerastu svoje granice i postanu ogledni primjer pretjerivanja. Nemojte kao papiga ponavljati ono što čujete. Postavite pitanje, razjasnite ono što vam nije jasno. Ili još bolje, samo slušajte, ali se nemojte uključivati u tračanje.

Napravite nešto produktivno od trača. Slušajte tračeve, ali i učite iz njih. Oni su najbolji pokazatelji što druge ‘žulja’ i gdje su problemi na radnom mjestu. Možda netko slabo komunicira što želi pa njegovi podređeni govore kako je nerazuman ili zahtjevan. Čujete li pak trač o sebi, razmislite ima li u njemu zrnce istine ili je samo rezultat nečije zlobe.

Sve to funkcionira pod uvjetom da trač nije zloban i neistinit, jer bi se tad u nekom trenutku mogao obiti o glavu onome koji trača.

Foto: 123.rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za poduzetnice Korčula

Poduzetnice, na Korčuli raspravljamo o gorućim izazovima u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako poboljšati zadovoljstvo svojih klijenata. Kako se istaknuti u moru konkurencije i kako uspostaviti kontakte...