Žene i dalje u nepovoljnijem položaju na tržištu rada i u privatnoj sferi

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i nevladina organizacija CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) danas su u Kući Europe organizirali zanimljivo događanje na temu “Kako uskladiti profesionalni i obiteljski život – Kako unaprijediti profesionalnu jednakost između muškaraca i žena u našim današnjim europskim društvima?”

Na samom skupu predstavljeni su primjeri određenih aktivnosti koje su razvijene u Hrvatskoj, Francuskoj i nekim ostalim mediteranskim zemljama.

Žene i dalje u nepovoljnijem položaju na tržištu rada i u privatnoj sferi

Unatoč sve opsežnijem institucionalnom i javnopolitičkom okviru na području politika rodne ravnopravnosti u europskim zemljama još uvijek postoji nedovoljan napredak u stvarnim rodnim praksama te su žene i dalje u nepovoljnijem položaju i na tržištu rada i u privatnoj sferi, a Hrvatska se ne izuzima od tih trendova, istaknuto je na skupu o profesionalnoj jednakosti između muškaraca i žena.

Teško pomirenje između posla i obitelji jedna je od glavnih prepreka – ako ne i glavna – koju ističu žene koje su u potrazi za poslom ili one zaposlene i s primanjima. Profesionalne nejednakosti između muškaraca i žena ostaju. One nisu vezane samo za pitanje jednakog pristupa zapošljavanju, nego su također povezane s nejednakošću primanja i nejednakom raspodjelom obiteljskih obveza.

Istraživanje “Utjecaj rodne podjele obiteljskih obveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena” na 600 zaposlenih žena pokazalo je pak da takva neravnopravna rodna podjela obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na mnoge zaposlene žene ostavlja negativne posljedice, i to kako na njihov privatan, tako i na njihov profesionalan život”, istaknula je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Istraživanje je pokazalo da je svaka druga žena barem jednom u životu znatno smanjila količinu sna na duže vremensko razdoblje kako bi uspjela odrađivati sve kućanske i obiteljske obaveze. Utvrđeno je i da je veća količina vremena koje žene provode obavljajući rutinske kućanske poslove i poslove vezane za brigu o djeci povezana s većim brojem negativnih posljedica po njihovu karijeru.

kako uskladiti profesionalni i obiteljski život

Odgovori zaposlenih žena na pitanja o posljedicama obavljanja kućanskih poslova i ostalih obiteljskih obaveza na njihov profesionalni život pokazuju da je 30 posto njih barem jednom tijekom života zbog obiteljskih obaveza odustalo od stručnog usavršavanja i isto toliko njih odustalo od poslovnog putovanja.

Zaposlene žene radi obiteljskih obaveza odbijaju napredovanje

Oko jedne četvrtine zaposlenih žena je zbog potreba obavljanja obiteljskih obaveza doživjelo sukob sa svojim nadređenim ili s poslodavcem, a oko 21 posto žena je doživjelo sukob s kolegama na poslu. Svaka peta zaposlena žena je barem jednom u životu radi obiteljskih obaveza odbila napredovanje, a oko 13 posto njih je zbog nemogućnosti izvršavanja svih radnih obaveza koje su se kosile s njihovim obiteljskim i kućanskim poslovima, barem jednom primilo umanjenu plaću.

Očeve treba ravnopravno angažirati u podizanje i odgoj djece

kako uskladiti profesionalni i obiteljski život

“Ovakvi rezultati su pokazatelj da moramo mijenjati politike”, naglasila je Ljubičić. Ona predlaže kreiranje strategija koje će doprinijeti ravnopravnom angažiranju očeva u roditeljstvu, povećanje naknade za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta očeva, kontinuirano stvaranje pozitivne klime prema korištenju rodiljnog i roditeljskog dopusta očeva te kontinuirano podizanje razine znanja i svijesti o usklađivanju obiteljskih i profesionalnih obveza te veće sudjelovanje očeva u podizanju i odgoju djece.

“Neravnopravnost koči normalan razvoj društva te doprinosi raznim uzrocima nasilja”, poručila je savjetnica predsjednice Republike za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić.

Najvažnijim je ocijenila mijenjanje mentaliteta i predrasuda koje postoje u zemlji.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -