Kako uštedjeti na godišnjem odmoru?

Došlo nam je ljeto, a s njime i vrijeme godišnjih odmora. Bez obzira na to želite li provesti godišnji odmor u Hrvatskoj ili otići u inozemstvo, troškovi takvih putovanja mogu se brzo nakupiti. Cijene prijevoza, smještaja, hrane i slično, mogu svakome pokvariti godišnji odmor.

Kako uštedjeti na godišnjem odmoru?

Srećom, uvijek postoje alternative. Ako ne želite potrošiti svoju ušteđevinu tijekom godišnjeg odmora i svejedno napuniti baterije, donosimo vam nekoliko prijedloga.

Jednodnevni i vikend izleti

Ako ne planirate provesti godišnji odmor na moru ili negdje u inozemstvu, jednodnevni izleti su odlična alternativa. Oduvijek ste htjeli posjetiti Trst, Budimpeštu, Sarajevo? Možda odvesti djecu u Gardeland ili Minimundus? Vikend u Veneciji ili Rimu vam se čini idealnim? Iskoristite ponude i ljetna sniženja raznih turističkih agencija ili posjetite stranice poput Kolektive ili Crnog Jajeta i sl., koje imaju odlične ponude za kratka putovanja. Ako želite otići na more, postoje i jednodnevne i vikend ponude koje si možete priuštiti.

Organizirajte piknik

Jedan dan možete otići s prijateljima, drugi dan s obitelji. Pripremite košaru ili ruksak, prijenosni hladnjak, deku i otiđite u park. Ako vam treba malo vremena za sebe, možete otići i sami. Uzmite knjigu, smjestite se u sjenu krošnje drveta i uživajte u ljetnom danu. Piknik je odličan način da provedete dan na otvorenom, ali i poprilično jeftin. Ako ste na moru s obitelji ili prijateljima, umjesto odlaska u restoran, možete napraviti i piknik na plaži.

Organizirajte kampiranje

Kampiranje možemo vidjeti u američkim filmovima i često se čini zabavnim. Zašto onda ne biste probali? Možete otići na kampiranje na more, u prirodu u kontinentalnoj Hrvatskoj ili čak organizirati kampiranje u vlastitom dvorištu. Pozovite prijatelje, postavite šator i provedite noć na otvorenom. Ovo može biti i izvrsna ideja ako vaše dijete želi pozvati svoje prijatelje za vikend.

Istražite svoj grad

Kada ste zadnji put prošetali gradom u kojem živite? Ali onako, turistički. Živite li u Zagrebu, Splitu, Osijeku ili nekom od većih gradova, sigurno imate razne muzeje, izložbe i znamenitosti koje niste posjetili ili o kojima ne znate mnogo. Čak i da živite u malom gradu, sigurno postoje mjesta koja još niste posjetili. Razmislite kamo odlaze turisti kada dolaze u vaš grad i posjetite ta mjesta. Vidjet ćete grad u kojem živite iz sasvim drugačije perspektive.

Otiđite u prirodu

Provedite samo jedan dan u prirodi i već ćete se osjećati puno bolje. Ustanite rano ujutro, napunite ruksak sa sendvičima, vodom i rezervnom majicom i zaputite se na planinarenje. Ionako većina nas cijeli dan sjedi pred kompjutorom tako da će jedan dan planinarenja odmoriti vaše oči. A da ne spominjemo da će vam vaše tijelo biti zahvalno.

Nemojte zaboraviti odmoriti

Velik dio žena godišnji odmor koristi kako bi napravile ono što inače tijekom radne godine ne stižu – pospremanje. Umjesto da potrošite pola godišnjeg odmora na “generalku”, uzmite prva dva-tri dana kako bi napravile što je nužno, a ostale odmorite. Isplanirajte godišnji odmor prije nego počne. Ako unaprijed isplanirate što ćete raditi, vjerojatno nećete “potratiti” ta dragocjena 2-3 tjedana ljenčareći. Većinu radnih dana se ionako ne naspavate, tako da iskoristite godišnji odmor i da svaki dan spavate duže – minimalno 8 sati.

Isto tako, godišnji odmor je idealno vrijeme da napravite digitalnu detoksikaciju. Ako možete, zaboravite na provjeravanje e-mail poruka, pozive sa službenog mobitela, a laptop ili kompjutor nemojte ni upaliti, osim za vlastite potrebe. Nemojte zaboraviti da godišnji odmor služi upravo kako biste se odmorili.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...