Kako završiti MBA uz posao i obitelj

Master of Business Administration ili popularno zvani MBA napredni je stupanj poslijediplomske edukacije usmjeren na menadžment, odnosno upravljačke funkcije u poslovanju. Prije 10-ak godina domaćim poslovnjacima ovakvi programi u Hrvatskoj nisu bili dostupni, no danas je MBA česta kratica iza nečijeg imena i prezimena. Unatoč fleksibilnosti koju mnogi od ovih studija nude, MBA za žene predstavlja veliki teret na privatni život, zbog čega još uvijek nedovoljno njih završava MBA. Razgovarali smo s nekoliko njih koje su uspjele završiti MBA uz posao i obitelj. Saznajte kako.

One su završile MBA uz posao i obitelj

Helena Schmidt viši menadžer iz Deloittea, Executive MBA program je na COTRUGLI Business School upisala u dobi od 36 godina. Iako je o ovoj vrsti školovanja razmišljala i ranije, tek je 2010. odlučila aplicirati za djelomičnu stipendiju… i dobila ju je, a dvogodišnji program završila u roku. Kao supruzi i u tome trenutku majci dvoje predškolske djece te dugogodišnjem menadžeru u poreznom odjelu Deloittea, Heleni je jedan od uvjeta odabira programa bio što manje izbivanja s posla te mogućnost usklađivanja predavanja s potrebama obitelji. „Puno je lakše i bezbrižnije educirati se kad nemaš obiteljske obveze, kada na poslu nemaš velike odgovornosti te ne moraš „žonglirati“ uz sve to još i učenje. Međutim, kada imaš sve te obveze onda bolje iskoristiš vrijeme i u konačnici riješiš sve odmah, jer nemaš vremena za odugovlačenje“, tvrdi Helena.

MBA uz posao i obitelj
Helena Schmidt

Podaci hrvatskih škola koje nude MBA programe pokazuju da se, unatoč poteškoćama u usklađivanju privatnog i poslovnog života, upisuje sve više žena. Iz Ureda diplomskih studija Zagrebačke škole ekonomije i managementa rekli su nam da se na toj školi MBA upisuje u prosjeku 5-10% više žena nego muškaraca i to prosječne dobi oko 28 godina, a većinom je riječ o mladim, neudanim, zaposlenim ženama, s određenim udjelom udanih žena, majki, poduzetnica te žena na rukovodećim pozicijama.

Ana Jergović iz COTRUGLI Business School kaže da njihove MBA programe godišnje upisuje u prosjeku 200 polaznika, a više od 60% njih je na rukovodećim pozicijama u većim ili manjim organizacijama u regiji, bilo kao direktori kompanija i odjela ili kao samostalni poduzetnici (10%). Udio žena porastao je u posljednjih nekoliko godina, tako da je ukupan omjer žena i muškaraca na MBA programima ove škole 43% žena naspram 57% muškaraca.

Godište polaznika, pak, povezano je s vrstom MBA programa koji se nudi. Kod MBA programa namijenjenom mladim menadžerima s minimalno tri godine poslovnog iskustva, prosječna starost polaznika je 27 godina. Part-time program namijenjen visokom i srednjem menadžmentu s minimalno 5 godina radnog iskustva pohađaju polaznici prosječne dobi od 34 godine, dok je kod programa namijenjenog top menadžmentu, predsjednicima i članovima Uprava s minimalno 8 godina iskustva, prosječna starost polaznika 41 godina.

Najveća prednost – fleksibilnost

Formalno obrazovanje oduzima puno vremena i zahtjeva veliku posvećenost, što ne pada teško kada je škola vaš cijeli život. No, kada ste sve to davno ostavili za sobom i sada imate stalni posao, djecu, obitelj i hobije, teško je sve to podrediti novim edukativnim izazovima. MBA programi upravo su u takvim slučajevima idealan odabir jer je većina programa koncipirana na part-time principu i prilagođena svakodnevnim obavezama poslovnih ljudi, a postoje i personalizirani programi s potpuno individualno kreiranim kurikulumom i fleksibilnim rasporedom predavanja.

Lucijana Jerković još je jedna stipendistica, koja je svoj MBA naziv stekla na WU Executive Academy, WU (Vienna University of Economics and Business) u Beču te na Carlson School of Management, University of Minnesota u Minneapolisu. Bila je prva žena dobitnica stipendije WU-a i Večernjeg lista, a koja ju je poslala na program Global Executive MBA u trajanju od 14 mjeseci. Program je završila prije dvije godine u dobi od 37, a njoj je balansiranje studija i ostatka života bilo još i teže jer je riječ o međunarodnom programu koji uključuje suradnju sa sveučilištima u Rusiji, Kini, Indiji i SAD-u te česta studijska putovanja što, osim odvajanja od obitelji i posla, donosi i velike dodatne troškove.

MBA-uz-posao-i-obitelj-Lucijana-Jurković_1
Lucijana Jurković

Lucijana je u trenutku upisa na MBA bila udana i majka dvojice sinova, vrtićke i ranoškolske dobi, a bila je i zaposlena u PR agenciji Grayling. S obzirom da je Grayling dio velike svjetske agencije, dobila je priliku za vrijeme studija raditi iz njihovog bečkog ureda, a kasnije i kao freelancer, no najteže joj je bilo odvojiti se od obitelji za vrijeme brojnih putovanja. U takvim situacijama spas je predstavljao Skype putem kojeg se mogla čuti s obitelji.

Obje sugovornice imale su veliku podršku obitelji i prijatelja, kao i poslodavaca, tako da im je ovaj hektični raspored bilo lakše prevladati. Uz njihove „bolje polovice“, kod brige o djeci uskakali su prijatelji, obitelj i dadilje, a učile su uglavnom u kasnim večernjim satima te rano ujutro kako bi ostatak vremena mogle raditi te provoditi vrijeme s obitelji. “U konačnici mogu samo reći da sam tih 14 mjeseci stalno bila na rezervi i trebalo mi je vremena da se vratim u normalu”, priznaje Lucijana.

Helena je poslovne obveze planirala tako da si oslobodi radne dane kada je na predavanjima i, prema njenim riječima, to je dobro funkcioniralo.  “Naravno da je teško krenuti na posao u ponedjeljak kada nemaš vikend za sebe i za odmor, ali nekako sve to prođe i koliko god si sretan što je gotovo, pomalo ti fale odlasci na predavanja u nedjelju ujutro kad cjeli grad još spava”, dodaje.

Karmen Krivičić Spajić, direktorica IT sektora u Luci Rijeka, također je polaznica MBA programa COTRUGLI Business School, no njena je situacija bila malo drugačija. Uspostavljanje ravnoteže između poslovnih i privatnih obaveza bilo joj je najveći izazov tijekom studija, naročito s obzirom da je na samom početku studija bila trudna već nekoliko mjeseci. „Postavljanje prioriteta bila je prva vještina koju sam uspješno svladala na programu. Našla sam način kako najučinkovitije rasporediti vrijeme te sam uspjela roditi i brinuti se o djetetu bez ijednog propuštenog predavanja. Program sam završila kao jedna od najboljih u generaciji“, objašnjava.

MBA uz posao i obitelj Karmen Krivicic
Karmen Krivičić Spajić

Zašto MBA?

Lucijana se na MBA odlučila kako bi dopunila svoje formalno obrazovanje, posebno što se tiče financija, stekla novu mrežu kontakta, te si omogućila preokret u karijeri u smislu uskog područja djelovanja. Ono što joj je donijelo još veću vrijednost jest činjenica da je pohađala „globalni“ program u pravom smislu riječi što, prema njenim riječima, opravdava sve troškove studija kao i uloženo vrijeme, naročito želite li međunarodnu karijeru.

Helena je htjela nešto drugačije od dotadašnjeg obrazovanja, što bi joj pružilo novi pogled na poslovne situacije: „Činjenica je da čovjek može mnogo toga sam, ali to je neusporedivo s programom u kojem te vode vrhunski profesori, a uz to radiš u timovima s ljudima iz različitih struka i sredina, jednako motiviranima, znatiželjnima i inspirirajućima. Kada imaš određeno poslovno iskustvo zanimljivije je pratiti program i više dobivaš od profesora i kolega jer postoji jedan cjeli kontekst znanja koji posjeduješ. Moram dodati i da mi je završetak MBA-a ojačao samopozdanje te više nemam straha od novog terena“.

MBA programima kao prednost najčešće se navodi inovativnost i interaktivnost kurikuluma, veća suradnja i komunikacijska povezanost te prilagođenost trajanja programa svakodnevnim obavezama. Prilikom odabira MBA-a preporuča se obraćanje pozornosti na međunarodnu akreditiranost programa jer bez toga on ima vrijednost jedino u Hrvatskoj, što može biti problem u slučaju traženja posla u inozemstvu. Prema podacima udruge MBA Croatia, u Hrvatskoj se međunarodno akreditirani MBA programi nude u COTRUGLI Business School, Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te IGBS-u. Na istom se popisu hrvatskim poslovnjacima nude i IEDC Poslovna škola Bled te MBA programi Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, također medunarodno priznati. Cijene svih spomenutih programa variraju ovisno o školi i vrsti programa, a kreću se između 10 i 23 tisuće eura, s time da je školarine moguće plaćati u ratama.

Novitet predstavlja suradnja IEDC Poslovne Škole Bled i Terma Tuhelj na pokretanju MBA programa iz područja turizma. Prva generacija trebala bi se upisati ove jeseni, a program će se održavati u Poslovnom centru Termi Tuhelj, tako da se svim zainteresiranima otvara i ta opcija.

MBA, premda kreativniji i inovativniji sustav obrazovanja, mnogima je još uvijek nedostupan iz financijskih razloga. Stipendije svakako pomažu, no primjerice više inicijative sa strane poslodavaca te njihovo ulaganje u obrazovanje zaposlenika, moglo bi dignuti MBA priču na još višu razinu. Tome svakako ide u prilog fleksibilnost programa, koja polaznicima omogućava lakše podnošenje svih obaveza, a poslodavcu još kvalitetniji i obrazovaniji kadar.

Foto: privatna arhiva, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -