7 najboljih aplikacija kalkulatora plodnih dana

Ostati trudna za neke je žene gotovo nemoguća misija. Uz sve poslovne i privatne obaveze, stresove i eventualne medicinske probleme, sve više žena mora se dobro potruditi ne bi li ostale trudne.

Uz pregršt metoda, savjeta i dodataka prehrani koji se mogu naći na tržištu, mnoge žene zaboravljaju na ono najosnovnije – praćenje svog menstrualnog ciklusa i određivanje najplodnijih dana.

Pametni telefoni omogućili su ženama da svog ‘savjetnika za plodnost’, aplikacije kalkulatore plodnih dana,  nose u džepu bez obzira na to gdje se nalaze i što rade te da im točni plodni dani budu na dlanu.

Kalkulator plodnih dana

Bez obzira želite li ostati trudne ili pokušavate izbjeći trudnoću, poznavanje svog menstrualnog ciklusa i točnih plodnih dana omogućiti će vam lakše planiranje. A može vam i pomoći da na vrijeme prepoznate prve znakove PMS-a, menopauze ili trudnoće.

Također, aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa mogu biti od velike pomoći ukoliko imate neredovite menstruacije o kojima želite razgovarati sa svojim liječnikom. Iako autori ovih aplikacija ističu da je upravo njihova najbolja, najtočnija i najljepša, mi preporučujemo da ih isprobate sve i odaberete onu koja najbolje odgovara vama osobno.

kalkulator_plodih_dana_ovuview

OvuView: Ovulation&Fertility

OvuView zanimljiva je aplikacija dostupna korisnicima Androida koja može poslužiti kao kalendar za praćenje menstrualnog ciklusa, ali i za praćenje ovulacije i plodnih dana. Osim kalendara koji će vam reći kad vas očekuje sljedeća menstruacija, OvuView nudi mogućnost praćenja težine, ali i brojnih simptoma koji obilježavaju PMS, poput glavobolja, nedostatka ili povećanja apetita i sličnog.

Aplikacija pokriva 14 različitih metoda za praćenje plodnih dana, a nudi i pregršt zanimljivih informacija o tome kako prepoznati najplodnije dane u mjesecu.

Osnovna verzija aplikacije je besplatna i sadrži dovoljno mogućnosti za praćenje ciklusa i plodnih dana. Pro verzija, koja se plaća, nudi mogućnost zaključavanja podataka lozinkom, ali i mogućnost slanja podataka u obliku tablice na e-mail kako biste o eventualnim problemima mogli porazgovarati sa svojim liječnikom.

kalkulator_plodih_dana_pink_pad

Pink Pad (Period Tracker)

Pink Pad je aplikacija dostupna za iPhone i Android koja svoju popularnost može zahvaliti velikom broju opcija koje nudi, ali i cijeloj ‘društvenoj mreži’ na kojoj žene razmjenjuju informacije i raspravljaju o problemima s kojima se susreću prilikom pokušaja da zatrudne. Upravo je ta društvena komponenta glavna prednost ove aplikacije.

Organiziran je poput kalendara, s mogućnošću praćenja korištenja kontracepcijskih sredstava, težine, mentalnog i fizičkog zdravlja žene, ali i pravilne prehrane.

Moguće je postaviti i podsjetnike koji će vas diskretno podsjetiti na to da vam predstoje plodni dan ili menstruacija, ali i ne tako diskretno odbrojavanje do ‘vremena za pravljenje bebe’ koje će poput sata na ekranu vašeg pametnog telefona odbrojavati dane.

Kalkulator_plodnih_dana_fertilty_friend

Fertility Friend

Još jedna aplikacija dostupna za iPhone i Android, zahvaljujući kojoj će vam točni plodni dani biti na dlanu ili u džepu.

I Fertility Friend je aplikacija koja se oslanja na ‘društvenu’ komponentu. Nudi mogućnost praćenja menstrualnog ciklusa, bilježenja simptoma i izrađuje prilično točan graf koji ukazuje na plodne dane.

Alarm će vas podsjetiti da je vrijeme da si izmjerite bazalnu temperaturu, provjerite jeste li uzeli lijekove koje morate uzeti i slično. Osim toga, aplikacija nudi i edukativne videe, kvizove i savjete kako što prije ostati trudna.

Na samoj web stranici, koja je nadopuna aplikaciji, možete pogledati galeriju grafova žena koje su uspješno zatrudnjele, ali i postaviti pitanje o začeću i trudnoći na koje će vam odgovoriti druge korisnice aplikacije.

Dodatna je opcija i praćenje trudnoće, što znači da aplikaciju možete nastaviti koristiti i nakon što zatrudnite.

kalkulator_plodih_dana_womanlog

WomanLog Calendar

Ova jednostavna aplikacija izvrstan je odabir za ženu koja je stalno u pokretu. Osim što prati vaš menstrualni ciklus WomanLog, predviđa plodne dane, ima mogućnost i izrade statistike za posljednja tri mjeseca, kako biste znale koliko je aplikacija točna odnosno koliko vam je ciklus pravilan.

Kao i kod ostalih aplikacija, može se upisivati trenutno raspoloženje, simptomi PMS-a ili bazalna temperatura.

Zanimljiva je opcija i upisivanja kada ste popile kontracepcijske pilule, ‘pilulu za dan poslije’, multivitaminske tablete ili bilo koji drugi lijek.

kalkulator_plodih_dana_ovia

Ovia Fertility & Ovulation

Ovia je aplikacija koja je razvijena u suradnji sa znanstvenicima s Harvarda i koristi veliki broj podataka kako bi predvidjela kada je žena najplodnija. Autori aplikacije hvale se da se pomoću njihove aplikacije može zatrudnjeti tri puta brže no što je to uobičajeno.

Uz već uobičajeni kalendar kojim se prati menstrualni ciklus i plodni dani, Ovia ima mogućnost unošenja i podataka o lijekovima koje koristite, krvnom tlaku, tjelesnoj aktivnosti i količini sna.

Zanimljivo je da je moguće aplikaciju sinkronizirati i s popularnim gadgetima za vježbanje poput FitBita i Jawbonea za iscrpnije informacije o tjelesnoj aktivnosti i snu.

kalkulator_plodih_dana_glow

Glow

Glow je jedna od najkompletnijih aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa i određivanje točnih plodnih dana koje smo pronašli. Zanimljivo je da ju je osmislio muškarac, Max Levchin, inače osnivač PayPala.

Glow, poput drugih aplikacija, prati mjesečni ciklus i u kombinaciji s podacima o tjelesnoj aktivnosti daje zanimljive savjete o tome koje namirnice bi trebalo uvesti u prehranu ili koje vitamine uzimati kako bi se riješili neugodnih simptoma PMS-a.

Nama se posebno zanimljiva učinila opcija dijeljenja podataka iz aplikacije s partnerom. To znači da i vaša druga polovica točno može znati kad su vam plodni dani, odnosno dobiti upozorenje da ste u PMS-u i da vam se ne približava bez čokolade i papirnatih maramica.

Bonus: IVFpredict

Za one žene koje nisu uspjele ostati trudne prirodnim putem, pronašli smo zanimljivu web stranicu koja bi im mogla pomoći da izračunaju svoje šanse za trudnoću pomoću umjetne oplodnje.

IVFpredict kalkulator u obzir uzima starost žene, koriste li se za oplodnju njene ili donorske stanice, što je osnovni uzrok problema, koji se lijekovi koriste u postupku te postoje li problemi i na muškoj strani. Na kraju izračunava kolike su šanse da će umjetna oplodnja rezultirati trudnoćom i rođenjem.

S obzirom na to da ni jedna od pronađenih aplikacija nije u obzir uzela trudnoću uz medicinsku pomoć, smatramo da bi ovaj kalkulator mogao pomoći ženama da barem okvirno znaju kakve su im šanse za trudnoću uz medicinsku pomoć.

kalkulator_plodih_dana_violeta

Naše gore list: Violeta Ovulation calendar

Iako smo se trudili da aplikacije koje nađemo budu na hrvatskom, nije nam baš pošlo za rukom. Jedina aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa koju smo pronašli je Violetin Ovulacijski kalendar koji je veoma jednostavan za korištenje, ali ne nudi nikakve napredne mogućnosti.

Ovisno o podacima koje upišete, aplikacija će izračunati plodno, jako plodno i najplodnije razdoblje te vas obavijestiti kad najranije možete obaviti test trudnoće pomoću urina odnosno krvi.

Aplikacije mogu pomoći

Ni jedna od aplikacija koje smo pronašli ne garantira da ćete ostati trudni odmah, ali ističu kako ćete lakše začeti ako znate u kom trenutku ovulirate, pogotovo ako imate neredovite mjesečnice.

Isto vrijedi i ako koristite spomenute aplikacije kako biste izbjegli trudnoću.

Foto: Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -