Poražavajući rezultati istraživanja: Znači li napredak u karijeri žene nužno i rastavu braka?

Iako nam se čini da se moderni svijet udaljio od tradicionalnih rodnih uloga, postoje naznake da su one još snažno ukorijenjene u ljudskoj psihi. Ovome u prilog ide pretpostavka da je sve veća stopa uspješnosti žena povezana s višim stopama razvoda brakova u razvijenim zemljama. Kako karijera utječe i na razvod?

Povezano:

Karijera i razvod idu “ruku pod ruku”?

Novo istraživanje iz Švedske potvrdilo je ovu povezanost te je ustanovilo da je ta stopa mnogo veća za pojedine vrste promocija. Na primjer, za žene koje su dogurale do pozicije gradonačelnica ili zastupnica u parlamentu izgledi za rastavu braka mnogo su veći nego za njihove muške kolege. Slični poražavajući rezultati zabilježeni su i u poslovnom svijetu, gdje postoje dvostruko veće šanse da će brak žene promaknute na rukovodeću poziciju završiti rastavom unutar pet godina, nego brak muškarca na istoj poziciji.

Također, ovo istraživanjem se pokazalo da je vjerojatnost za rastavu braka veća čim je veći dobni jaz između partnera, i tamo gdje postoji vrlo nejednaka raspodjela porodiljnog dopusta među njima. Još jedan faktor koji potiče rastavu je drastično povećanje razlike u plaći nakon promaknuća u korist žene.

Povezano:

karijera i razvod

“Kletva Oskara”

Ovi rezultati pokazuju da u psihologiji muškaraca još uvijek postoje pretpostavke o tradicionalnoj ulozi muškarca kao onog koji zarađuje u obitelji. Osim toga, istraživanje pokazuje i da muškarci još uvijek smatraju da je žena ta koja se treba brinuti o njemu i kućanstvu, te se podsvjesno počinju osjećati zanemareno kada su u braku s uspješnim ženama. Jedan je muški ispitanik jasno artikulirao ove tvrdnje, rekavši da njegova supruga nakon što je dobila promaknuće ”više nije marila za njega niti za kućanstvo.’

Zanimljiv je i primjer koji navode autori istraživanja, politolog Olle Folke i ekonomistica Johanna Rickne, a tiče se takozvane ‘kletve Oskara’. Naime, jedno drugo istraživanje pokazalo je da žene koje osvoje Oskara za titulu najbolje glumice obično izlaze iz braka nedugo nakon, dok ovaj rizik ne postoji za glumce koji su osvojili istu titulu u muškoj kategoriji.

Zanimljivo je to da je istraživanje provedeno u zemlji koja se smatra jednom od najnaprednijih po pitanjima rodne ravnopravnosti i ljudskih prava u svijetu. Primjer s Oskarom također se odnosi na pojedince koji spadaju među najbogatije ljude na svijetu. Sve ovo dokazuje snažne podsvjesne tendencije ka tradicionalnom shvaćanju uloga u braku, bez obzira na društveni ili ekonomski status, te pokazuje koliko rodna ravnopravnost još treba napredovati.

Foto: Rawpixel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -