Održana je treća Konferencija za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga!

Samo banke s dovoljno žena na vodećim pozicijama mogu osvojiti rastuće žensko tržište. Na trećoj Konferenciji za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga, otkrili smo kako izgledaju karijere žena u bankarstvu te zašto taj sektor može ponuditi puno toga ženama.

Karijere žena u bankarstvu

Konferenciju je otvorila Gordana Periškić direktorica marketinga i upravljanja odnosom s klijentima u Raiffeisen banci koja je ispričala priču o svom iskustvu promjene industrije i svim prilikama za učenje koje danas donosi digitalna transformacija jedne banke. Kroz svoj karijerni put je naučila važne lekcije, a izdvojila je ove:

“1. Vjerujte u sebe i pregovarajte za sebe.

2. Kreirajte podršku u svom okruženju.

3. Nemojte se povući prije nego što se zaista odlučite povući.”

Gordana Periškić

Mi smo žene vrhunski organizatori, i to trebamo iskoristiti!

Na pozornici ju je slijedila Mirna Marović, direktorica i osnivačica tvrtke VentureXchange d.o.o. koja je podijelila nekoliko osnovnih savjeta iz 25-godišnje karijere u financijama koja je započela u vodećim svjetskim investicijskim bankama (London), te se nastavila na akademiji, private equity i venture capital industriji, i projektima međunarodnih financijskih institucija. U svemu je istaknula kako je Hrvatska odlično mjesto za investicijske bankarice. “U Hrvatskoj nema prepreka za žene u investicijskom bankarstvu.”

Mirna Marović

Također je istaknula kako nema granica za žene kad je u pitanju ostvarivanje karijernih i životnih ciljeva. “Trčim maratone, sudjelujem u triatlonu, a uz to sam samohrana majka. Mi smo žene vrhunski organiziratori, i to trebamo iskoristiti.”

Potom je Okrugli stol okupio je najmoćnije žene bankarskog i financijskog sektora koje su pričale o digitalizaciji u bankarstvu, pandemiji, moratorijima, ali i prelasku na euro.


Pročitajte više: Kako najmoćnije žene bankarskog i financijskog sektora vide oporavak gospodarstva nakon covid-krize?


Još uvijek tražimo načine kako riješiti nesvjesnu pristranost!

U 2020. godini Addiko Grupa je implementirala politiku raznolikosti i uključenosti. Napredak kao rezultat fokusiranog zapošljavanja i razvoja povećao je zastupljenost žena u Nadzornom odboru s 25% na 31%, Tanya Šplajt – Brainović, HR menadžerica, je podijelila iskustva i lekcije iz ovog značajnog projekta i svoje dugogodišnje karijere. Lekcije koje su se istaknule su: “Ako se žurimo regrutirati, zaposlit ćemo muškarca. Još uvijek tražimo načine kako riješiti nesvjesnu pristranost.”

karijere žena u bankarstvu
Tanya Šplajt – Brainović

Poduzetnica i vlasnica Partus akademije Mirta Fraisman Čobanov održala je predavanje o osobnoj i motivaciji drugih. Najbolji oblik motivacije je kad smo ‘u zoni’ tada nam vrijeme leti dok obavljamo posao i radimo ga s entuzijazmom. Stoga je cilj pronaći način kako sami sebe možemo staviti u zonu. “Radite posao koji volite, pronađite smisao u svom radu i osigurajte si izazove. “

Mirta je sa svojim timom odabrala i proglasila Future leaders: Ivana Biga (Addiko banka), Elizabeta Jarnjak Bigović (Privredna banka Zagreb) i Tanja Brandeis Horvat (Raiffeisen banka).

Future leaders

Karijera i obitelj – balans uz redefiniranje ciljeva i očekivanja

Voditeljica poslovnih usluga u Megatrendu Ivana Bošković kroz predavanje nam je objasnila kakve veze imaju bootcut modeli traperica s današnjim planiranjem, koliko su boje važne i gdje je tu AI, ali i koji su ključevi uspjeha. “Jasna očekivanja, podrška managementa, angažman poslovnih korisnika, suradnja IT-a, transfer znanja.”

Ivana Bošković

Izvršna direktorica Upravljanja poslovnom mrežom u PBZ-u Martina Kožulj Omazić održala je predavanje na temu balansa. Smatra kako je za uspjeh i zadovoljstvo, ključno je redovito redefinirati očekivanja u svim segmentima života. Staviti prevelika očekivanja u dijelu karijere u trenutcima kad su se obiteljske prilike promijenile, često zna biti jako stresno i imati nepovoljne ishode. Upravljanje karijerom ne znači očekivati stalne iskorake i napretke, upravljanje karijerom znači prilagoditi očekivanja i tijek karijere obiteljskim prilikama. “Kako bismo imali balans – moramo kontinuirano revidirati svoje ciljeve, koji su nam ciljevi u kojem trenutku, dogovarati se unutar obitelji i uvijek izvući ono što je najvažnije i najbolje.”

Martina Kožulj Omazić

Gordana Breyer nas je provela kroz svoje putovanje koje je počelo na Sveučilištu u Skoplju, nastavilo se u Ateni, a nakon rada u uredima multinacionalnih telecom kompanija u Budimpešti, Frankfurtu i Zagrebu, put ju je “skrenuo” u svijet fintecha u Radničku. Danas je direktorica prodaje i odnosa s klijentima u Netsu, a smatra da je korona napravila odličan pomak za bankarstvo. “Drago mi je da je došlo do covida jer smo napravili 10 koraka naprijed. Dok smo mi živjeli digitalizaciju, bankarska industrije se opirala, a sada je bila primorana napraviti ju.”

Gordana Breyer

Iako je danas poduzetnica dvostruko certificiranog brenda kozmetike, Ivanka Ćosić – Prižmić je 20 godina gradila uspješnu karijeru u vodećoj hrvatskoj banci. Svoje predavanje je svela na postulat ‘vaš razvoj ovisi o tome koliko si same dopustite’.

“Ja ne vjerujem u profesionalni razvoj, ja mislim da se čovjek razvija kao osoba, poslovni razvoj nalazi nas i u kojoj smo fazi života. Drugačije pristupamo nakon fakulteta, a drugačije nakon 15 godina iskustva.”

Ivanka Ćosić – Prižmić

Napravila je zaokret u karijeri nakon što je shvatila da želi probati nešto novo. “Htjela sam probati poduzetništvo jer nisam htjela žaliti cijeli život misleći se zašto nisam probala.”

Konferenciju je zatvorila Magda Milas Gržetić koja pet godina radila u bankarstvo, a onda prešla u najbrže rastući hrvatski tehnološki fintech koji se bavi kriptovalutama, gdje sam zadužena za razvoj poslovanja.

Magda Milas Gržetić

“Ne volim rutinu, ne volim to da je svaki dan jedno te isto radno vrijeme i da moram biti produktivna svaki dan osam sati za istim radnim stolom. Nisam se s tim mogla pomiriti. Otišla sam jer volim rad u manjem timu, svatko može dati svoj doprinos, jesam iz bankarstva, ali nemam bankarski mindset, i to mi se baš sviđa.”

Konferenciju su podržali Nets, EY, Megatrend poslovana rješenja, Assecco, FINA, Electrocoin, Addiko banka, Partus akademija, Institut AllergoSan, PBZ, Raiffeisen banka, Aurelia.

Foto: Domagoj Biondić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -