Kako se nositi s promjenom karijere?

Vrlo često u životu dogodi nam se kako shvatimo da je vrijeme za krenuti dalje te nam je krucijalna promjena. Postoje razne promjene, manje i veće, no karijerna promjena može biti zastrašujuća. I itekako je riječ o velikoj stvari. Otići nekim drugim vodama, no i dalje se bazirati na postojeće i usavršene vještine ponekad se zna činiti kao nemoguća misija. Tri iznimne žene donose svoja viđenja te kako tome pristupiti na bezbolan način!

Čelnice tvrtke za iznajmljivanje kuća/stanova Airbnb, internetske trgovine odjećom Poshmark i tvrtke za poboljšanje proizvoda All Turtles morale su napraviti nekoliko velikih karijernih promjena kako bi došle na mjesto na kojem su danas. Iako se njihove priče razlikuju, sve se drže jednog dosljednog savjeta kojeg poručuju svima koji osjećaju da je vrijeme za promjenu.

Povezano: Promjena karijere – ludost ili hrabrost?

Tracy Sun, suosnivačica Poshmarka, smatra da u trenutku kad dolazi do osviještenosti kako to više nije najbolji odabir, treba jednostavno učiniti promjenu. Sonia Anderson, voditeljica prodaje Airbnb-a, također smatra kako je to jedini ispravan način za nastavak karijere. Isto mišljenje dijeli i Bärí Williams, potpredsjednica pravnih, poslovnih i političkih pitanja u All Turtles. Za sve tri žene, karijerne promjene značile su skok s obzirom na njihovo tadašnje iskustvo. Značilo je i prevladavanje nedoumica kao i borbu protiv straha od nepoznatog.

Karijerna promjena u borbi protiv straha

Sarah koji dolazi s velikim promjenama može biti iznimni zastrašujuć. Ljudi često odustaju od vlastitih mogućnosti i novih izazova zbog vlastitih sumnji. Siguran oblačić posla koji se poznaje do najsitnijeg detalja može biti glavni krivac za potencijalne nove uspjehe. Tracy Sun priznala je kako je strah prisutan gotovo svaki put kad dođe do velike promjene. No naučila je da je prevladavanje straha samo po sebi vještina koja se također uči. Savjetuje kako je ključ u borbi protiv straha naći barem jednu osobu u svojoj okolini koja je napravila upravo to. Osoba koja je učinila upravo ono što je vaš najveći strah i uspjela je u tome, a sada je sretnija.

karijerna promjena

Povezano: Sonja Čuljak: Suočite se sa strahom i odvažite na promjenu karijere

Da bi karijerna promjena bila lakša te da bi do nje uopće i došlo, važno je naučiti ispričati vlastitu priču te moći uvjeriti druge u vlastite sposobnosti. Čak ako se i ne zadovoljavaju sve kvalifikacije. Bärí Williams smatra kako je ženama iznimno teško, a pogotovo ako su k tome i crnkinje. Naglašava kako je u takvim situacijama iznimno važno koristiti prethodno iskustvo kako bi se dokazalo zašto ste baš vi prava osoba za taj posao. Smatra kako muškarci imaju puno više samopouzdanja čak i ako imaju duplo manje iskustva od žene koja se prijavila za isti posao. I u tome je srž problema.

Networking uvijek i svugdje

Još jedna iznimno važna stavka je networking. Prethodno stečene veze nikako ne mogu odmoći, pogotovo jer se “dobar glas daleko čuje”. Značajno je njegovati sve stečene veze jer u karijernim promjenama znaju itekako dobro doći. Sonia Anderson istaknula je kako je nakon što se odlučila za promjenu, pristala na svaku mogućnost networkinga koja joj se našla na putu. Čak i ljudima od kojih nije dobila pozitivan feedback, ali ih je poštivala kao smjernice u boljem snalaženju. Samo od rečenice “voljela bih učiti od vas” otvara se prostor za toliko novih mogućnosti kojih niste ni svjesni dok ne probate!

Foto: Pixabay

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -