Kasna trudnoća donosi dug život

Stariji ste od trideset tri godine i trudni ste ili ste rodili nakon trideset treće godine? Sjajno, jer kasna trudnoća, točnije trudnoća nakon trideset tri godine starosti može značiti da ćete živjeti dulje. Žene koje su zadnje dijete rodile nakon trideset treće imaju šansu živjeti dulje od onih koje su zadnje dijete rodile do tridesete godine života. Rezultati su to istraživanja Thomasa Perlsa, profesora na medicinskom fakultetu u Bostonu.

Kasna trudnoća jedan od faktora duljeg životnog vijeka

Istraživanje koje će biti objavljeno u siječnju sljedeće godine, pokazalo je da genetske varijacije koje ženu čine plodnom duže, također mogu produljiti njen životni vijek. Zadnje dijete nakon trideset treće godine vam udvostručuje šansu da živite do devedeset pete ili duže, od žena koje su zadnje dijete rodile do tridesete godine života.

I dok se većina istraživanja plodnosti koncentrira na dob žene kad je rodila prvo dijete, ovo se fokusiralo na dob žene kad je rodila zadnje dijete, što može biti indikator starenja. Prethodno slično istraživanje je pokazalo da žene koje su zadnje dijete rodile sa četrdeset  ili više godina, imaju četiri puta veće šanse da dožive 100-tu od žena koje su zadnje dijete rodile mlađe.

Plodnost s godinama ipak opada

To ne znači da možete slobodno odgađati trudnoću. Plodnost s godinama opada i ključno postaje dobro poznavanje vlastitog menstrualnog ciklusa i plodnih dana. Stres također ima negativan utjecaj na ovulaciju, žene koje su pod velikim stresom imaju 20% manje ovulacija.

Na dulji životni vijek utječu i ostali genetski faktori i životni stil. Kasne trudnoće su češće kod visokoobrazovanih žena koje imaju veću kupovnu moć i zdraviji životni stil, što također utječe na životni vijek.

Foto: Dreamstime

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -